SvJ media

Selecteer Pagina

(Oud-) studenten blikken terug op de SvJ: ‘Mede door mijn afstudeerproject ben ik nu freelancer voor het AD in het Midden-Oosten’

(Oud-) studenten blikken terug op de SvJ: ‘Mede door mijn afstudeerproject ben ik nu freelancer voor het AD in het Midden-Oosten’

(Oud-) studenten blikken terug op de SvJ: ‘Mede door mijn afstudeerproject ben ik nu freelancer voor het AD in het Midden-Oosten’

Afgelopen mei behaalde de opleiding Journalistiek opnieuw een belangrijke accreditatie voor het voortbestaan van de opleiding. Komt de praktijk van wat een student kan overeen met wat de opleiding beoogt aan het eind van de opleiding? Oud journalistiek student Gilad Perez en vierdejaarsstudent Jeanneau van Beurden reflecteren op de opleiding. Gilad: ‘Ik heb mijn opleiding als een leerzame periode ervaren, vooral de combinatie theorie en praktijk.’  

door | 19 08 2024, 13:08 | SvJ in de praktijk

Foto: Freek van den Bergh

Voor de belangrijke accreditatie bracht een visitatiepanel van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie een bezoek aan de Heidelberglaan om de kwaliteit van het onderwijs aan de School voor Journalistiek Utrecht te beoordelen. Voorafgaand aan dat bezoek maakte de opleiding een Zelfevaluatierapport dat wordt meegenomen in de accreditatie.  
In dit rapport reflecteren onder andere oud-student en correspondent in Israël en Palestijnse gebieden Gilad Perez en vierdejaarsstudent en politiekverslaggever bij SBS6 Jeanneau van Beurden op de vraag of de praktijk overeenkomt met de kwaliteiten van de studenten aan het einde van de opleiding.

 

Gilad Perez (22) is in 2023 afgestudeerd aan de SvJ. Hij is momenteel freelancejournalist voor onder andere het AD, met als specialisatie het Midden-Oosten. 

“Ik heb mijn opleiding als een leerzame periode ervaren, vooral door de combinatie van theorie en praktijk. Dat ligt mij goed. In het eerste jaar ga je meteen aan de slag voor de hyperlocal, daar leer je veel van. Niet alleen door artikelen te schrijven en audio- en videoproducties te maken, maar ook door de begeleidende colleges en vakken. Zo leer je hoe het in een gemeenteraad werkt. En elk jaar ga je een stap verder: het eerste jaar lokaal, het tweede jaar nationaal en het derde jaar internationaal. 

Ik heb veel interessante dingen gedaan tijdens mijn opleiding, vooral gedurende mijn stage bij NRC, het specialisatiesemester, mijn minor en bij het afstuderen. Zo heb ik voor NRC een groot artikel geschreven over de ultraorthodoxe gemeenschap in Israël. In het afstudeersemester schreef ik voor NH Nieuws over Oekraïense vluchtelingen in Nederland en voor het AD een groot artikel over Israëli’s die hun land verlaten. Dat laatste was een vrije opdracht die ik zelf mocht bedenken en uitvoeren, dat ligt mij wel. 

Dat afstudeerproject heeft er mede voor gezorgd dat ik na mijn studie als freelancer voor het AD aan de slag kon. Nadat ik mijn diploma heb behaald, ben ik naar Israël gegaan via een programma voor jongeren die daar stage willen lopen. Ik liep stage bij de Times of Israel en bedacht dat ik ook wel wat kon doen voor Nederlandse media. Het AD was geïnteresseerd. Toen kwam de aanval van Hamas op 7 oktober en sindsdien heb ik behoorlijk wat geschreven, ook voor NRC en de Groene Amsterdammer. 

Ik heb een goede basis meegekregen door mijn studie. Ik heb nog wel een tip: bied studenten in de loop van de opleiding wat meer vrijheid. Ik snap dat de SvJ breed opgeleide journalisten wil afleveren. Maar toen ik eenmaal wist dat ik graag schrijvend journalist wilde worden, had ik me daar wel meer in willen specialiseren.”

Jeanneau van Beurden (22) is vierdejaars student aan de SvJ. Hij is momenteel werkzaam als politiekverslaggever op de redactie van SBS6. 

“Ik ben heel positief over de opleiding. Enthousiaste docenten met veel praktijkervaring, je krijgt heel goede handvatten aangereikt om in de journalistiek aan de slag te gaan. Het is een fijne opstap naar de praktijk. Zo ben ik via het vak ‘Markt betreden’ bij Den Haag FM, de lokale omroep, aan de slag gegaan. Je moet voor dat vak namelijk 70 uur als freelancer maken, om kennis te maken met de praktijk. Ik heb bij Den Haag FM radioverslaggeving gedaan. Die 70 uur waren zo voorbij, daarna ben ik het als vrijwilliger gaan doen. En vervolgens kwam ik via hen bij Omroep West terecht waar ik zowel radio- als videoverslagen maakte als betaalde bijbaan.  

Daarna ben ik gaan freelancen voor Hart van Nederland. Daar heb ik ook mijn stage gelopen, op de politieke redactie. Ze hebben me daar na de stage een baan aangeboden, ik werk er nu 20 uur in de week, naast mijn studie. En ik presenteer twee keer per maand bij Den Haag FM het programma Spuigasten over de lokale politiek, samen met Ron Fresen. 

Het paradepaardje van de opleiding is wat mij betreft de minor CampusDoc. Je maakt tijdens dat semester een eigen documentaire. Je krijgt de eerste weken les van heel ervaren docenten en gastdocenten, dat is echt een snoepwinkel aan kennis. Daarna heb je heel veel vrijheid: ga maar aan de slag. Ik heb samen met studiegenoot Tijmen Beijes een documentaire gemaakt over de Utrechtse tramaanslag in 2019. Die is in maart op NPO2 uitgezonden.  

Mijn tip voor de opleiding is: kijk of je studenten die al veel doen in de praktijk wat meer maatwerk kunt bieden. Ik heb naar mijn idee sommige competenties al behaald in de praktijk, maar dan moet ik er van de opleiding toch voor aan de slag. Ik moet nu bijvoorbeeld een mini-documentaire maken, terwijl ik al een grote documentaire heb gemaakt. Daar leer ik niet zo veel van, het voelt dan meer als een verplichting.” 

Over de auteur

Justine van Overeem

Justine van Overeem is 20 jaar oud en woont in Den Haag. Sinds dit jaar is ze begonnen met de opleiding Journalistiek in Utrecht en maakt ze nieuwsitems voor WakkerWest. Naast haar opleiding volgt ze fanatiek dansles en houdt ze van gezelligheid met vrienden en familie.