Amersfoort

Selecteer Pagina

Woonwijk omgetoverd tot spookwijk voor Halloween

Woonwijk omgetoverd tot spookwijk voor Halloween

Het zombie-spookhuis van Priscilla Kaats

SOEST- Zombies, heksen, spoken en andere griezelige figuren zwerven rond in de straten van de Soester wijk Overhees. In het licht van de volle maan van zaterdag 28 oktober wordt ook dit jaar Halloween gevierd met de klassieke ‘Trick-or-treat’. De creatieve bewoners van de wijk maken traditiegetrouw een gruwelijk spookhuis in de tuin waar kinderen angstig doorheen schuifelen met als beloning een snoepje.  

Halloween wordt vooral gevierd in Ierland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Op 31 oktober gaan kinderen verkleed langs versierde huizen. Aan de deur zeggen ze: ‘Trick-or-treat’ en dan krijgen ze een snoepje. De bewoners van Overhees die afgelopen zaterdag uitgepakt hebben, versieren al tien jaar hun huizen met lichtjes en pompoenen voor de feestdag. Het blijft echter niet meer alleen bij wat onschuldige versieringen, er worden tegenwoordig ook angstaanjagende spookhuizen gemaakt.

“Ze moeten genoeg lef hebben om dat snoepje te gaan halen… dat is heel spannend.” Priscilla Kaats is druk in de weer met schmink en nep bloed terwijl ze vertelt hoe het er elk jaar aan toe gaat. Ze is moeder van een gezin dat ook dit jaar weer fanatiek aan de slag gaat met het maken van een spookhuis in de voortuin. Met vrolijke Hollandse meezingers op de achtergrond en een biertje in de hand laten de acht figuranten zich omtoveren tot gruwelijke zombies. “Wat je vanavond kunt verwachten is een spookhuis zoals op de kermis, maar dan keer tien.” De act voor het huis van de familie Kaats leverde vorig jaar meer dan 150 mensen aan de deur op. Ze besloten vanwege dat succes nu nog groter uit te pakken. “Elk jaar doen we er een schepje bovenop, we willen het steeds iets enger maken.”

Zodra het begint te schemeren in de straten aan de rand van Overhees, komen ouders en kinderen verkleed naar buiten. Al snel galmt het geluid van gillende kinderen door de lucht. Voor- en achtertuinen met bloederige taferelen en grote spinnenwebben of doodshoofden; wie op zoek is naar een snoepje weet gelijk waar hij moet zijn. Al die decoraties zijn een behoorlijke investering. Een bewoonster van de turfstreek laat trots alle details van het pad naar het snoep in haar achtertuin zien. “Ik geloof dat ik er dit jaar zeker 400 euro aan kwijt ben geweest.”

Of de kinderen van Overhees afgelopen zaterdag nog rustig geslapen hebben is de vraag. Om ze nachtmerries te geven was in ieder geval niet de intentie, vertelt een van Priscilla’s zombies. “Het blijft leuk om ze aan het gillen te maken, maar als ik een huiler heb, dan stap ik wel even uit mijn rol hoor.”

Voorlopig gaan de maskers en spinnenwebben weer terug in de kast, maar er is geen twijfel aan dat de buurtbewoners volgend jaar weer alles zullen doen om zichzelf te overtreffen.

Een van de spookachtige voortuinen in de Turfstreek

Noor Duiven liep rond in de wijk en maakte een reportage over alles wat er te beleven was afgelopen 28 november.

Over de auteur

Ninke Versluis

Mijn eerste ontmoeting met de journalistiek had ik op achtjarige leeftijd. Bij de lokale omroep van Baarn, het dorp waar ik ben opgegroeid, was ik toen junior verslaggever. Ik ben Ninke, 18 jaar en afgelopen september begonnen aan de school voor journalistiek in Utrecht. Als beginnend journalist heb ik in een halfjaar tijd ontzettend veel geleerd over mijn omgeving en ook over mezelf. Zowel maatschappelijke kennis als zelfkennis vind ik waardevol om te hebben als journalist, dus ik leer graag nog lang door. Heeft u vragen of tips? Twijfel niet om mij een mailtje te sturen! ninkeversluis@gmail.com