Amersfoort

Selecteer Pagina

Stijging in geregistreerde drugshandel geen prioriteit bij gemeente Amersfoort

Stijging in geregistreerde drugshandel geen prioriteit bij gemeente Amersfoort

Foto: Pexels

Recente cijfers van politie data toont aan dat de geregistreerde drugshandel in Amersfoort met maar liefst 16 procent is gestegen in het afgelopen jaar. Van 74 gevallen in 2022, naar 86 in 2023. Dit benadrukt dat er snel actie ondernomen moet worden om dit probleem aan te pakken. Alleen blijkt uit het onderzoek van de rekenkamer, dat dit geen prioriteit heeft bij gemeente Amersfoort.

Gemeente Amersfoort treedt gezamenlijk op tegen ondermijnende criminaliteit. Zo werken zij samen met de overheid, politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, Regionaal Informatie en Expertise Centrum en Veiligheidscoalitie Midden-Nederland. Zij delen hun kennis en informatie, en brengen zij netwerken in kaart om zo ondermijnde criminaliteit te stoppen of dwarsbomen.

Hoewel zij met deze partijen samenwerken om dit probleem te bestrijden, blijkt uit onderzoek van de rekenkamer Amersfoort dat de gemeente te maken heeft met het groeiende probleem rondom ondermijnende criminaliteit. Bij het onderzoek, tussen september 2022 en februari 2023, werd gekeken naar verschillende vormen van ondermijnende criminaliteit zoals fraude, mensenhandel, witwassen en vooral drugscriminaliteit. Hieruit blijkt dat er een tekort aan capaciteit is bij de gemeente Amersfoort. Het tekort aan personeel bij de gemeente maakt het moeilijk om de problemen aan te pakken. Er zijn te weinig mensen die zich specifiek bezighouden met het bestrijden van deze criminaliteit. Daarnaast heeft de raad behalve het vaststellen van het Integraal Veiligheidsprogramma geen beleidsmatige kaders, accenten of prioriteiten gesteld voor de aanpak van ondermijning. Dit is terug te zien in cijfers van politie data.

 Risicojongeren

De analyse van Zicht op Ondermijning over risicojongeren, laat zien dat 5 procent van de jongeren in Amersfoort zijn aangemerkt als risicojongeren. Dit zijn 1.370 jongeren. Zicht op Ondermijning doet onderzoek naar criminele ondermijning in opdracht van overheden. In dit geval werd onderzoek gedaan naar risicojongeren. Dit wil echter niet zeggen dat deze jongeren crimineel zijn. Zij hebben alleen wel een verhoogd risico om in aanraking te komen met drugscriminaliteit. Op basis van een groot aantal risico-indicatoren wordt per gemeente, wijk en buurt het percentage risicojongeren bepaald ten opzichte van alle jongeren in het gebied. Dit wordt gedaan onder meer op basis van persoons-, huishoud- en buurtindicatoren. De wijken met de meeste risicojongeren zijn, de Hoef met 17,9 procent dit zijn, Schuilenburg met 11,5 procent en Kruiskamp met 10,4 procent.

Lokale impact

De toenemende drugshandel heeft een lokale impact op Amersfoort die niet te negeren valt. Het brengt niet alleen de veiligheid van de stad in gevaar, maar het heeft ook gevolgen voor de gemeenschap en de leefbaarheid van de stad. Drugsgebruik en handel in drugs komt volgens één op de tien Amersfoorters vaak voor in hun buurt. Voor vier procent vormt het zelfs het belangrijkste buurtprobleem, volgens de monitor leefbaarheid en veiligheid. Deze stijging van drugshandel kan leiden tot een gevoel van onveiligheid onder de inwoners. Daarnaast kan drugshandel gepaard gaan met andere vormen van criminaliteit, zoals geweldsdelicten en overlast. Dit kan weer negatieve invloed hebben op het imago van de stad.

Over de auteur

Inge Buijs

Mijn naam is Inge Buijs (2004) en ik ben eerstejaars student Journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ik omschrijf mezelf als sociaal, nieuwsgierig en doortastend. Vanaf begin september houd ik mij bezig met het laatste nieuws uit de binnenstad van Utrecht. Waar ik mezelf in wil specialiseren binnen de journalistiek, is voor mij nog onbekend. Ik hoop daar gedurende de studie achter te komen!