Amersfoort

Selecteer Pagina

Amersfoorters eisen gerechtigheid voor politieke activisten

Amersfoorters eisen gerechtigheid voor politieke activisten

Foto: Fleur van der Heijden

AMERSFOORT – Voor de actie Write for Rights, georganiseerd door Amnesty Amersfoort in bibliotheek Eemhuis, hebben tientallen Amersfoorters brieven geschreven om hun steun te betuigen aan elf politieke activisten. 

Ongeveer vijftig mensen waren op zaterdag 9 december bij de bibliotheek om de brieven te schrijven en hun steun te betuigen. “Het schrijven van brieven is de corebusiness van Amnesty en het werkt. Ongeveer dertig procent van de mensen voor wie wij schrijven, wordt vrijgelaten”, zegt Gerrit Sepers, de woordvoerder van Amnesty. Deze brieven zijn verzameld en verstuurd naar de instanties die de mensenrechten van deze personen hebben geschonden. De elf activisten komen uit verschillende landen en zijn gekozen door het hoofdkantoor van Amnesty in Londen. Naast het schrijven van brieven zoals bij de actie in Amersfoort is Amnesty achter de schermen ook bezig met lobbyen en juridische zaken om de mensenrechten te waarborgen.

Write for Rights is een jaarlijkse actie waaraan iedereen kan meedoen. Naast het Eemhuis zijn er in Nederland verder nog honderden plekken waar mensen brieven kunnen schrijven. Ook is het mogelijk om thuis een brief met de hand te schrijven of om online mee te doen. De Amersfoorters die aanwezig waren hebben samen bijna tweehonderd brieven geschreven. In totaal staat de teller in heel Nederland al op meer dan tweehonderdduizend.

Verslaggeefster Fleur van der Heijden spreekt Eduard Nazarski, oud-directeur van Amnesty International over wat hij vindt van de schrijfactie.

Over de auteur

Luc de Vrije

Luc de Vrije (1998) heeft een diepe interesse voor maatschappelijke kwesties en onderbuikgevoelens. Als vaste vragensteller voor SvJ Utrecht Centrum gaat hij op pad in de Domstad. Bewapend met een scherpe nieuwsgierigheid voert hij goede gesprekken onder het topje van de ijsberg en brengt zo het gevoel achter de actualiteiten in kaart. Hij schrijft persoonlijke rubrieken, neemt interviews op en maakt in samenwerking producties met meerdere invalshoeken voor verschillende vormen van media. Luc studeert aan de Hogeschool van Journalistiek en werkt in een redactie die over uiteenlopende onderwerpen interviewen en schrijven. Zo informeert, opinieert en zorgt hij, samen met zijn collega's, voor betrouwbaar regionaal nieuws. Vragen, opmerkingen, nieuws of iets anders te melden? Neem gerust contact op per e-mail: lucdevrije@gmail.com