Amersfoort

Selecteer Pagina

De Verlichtingsroute: Een Schitterend Lichtpuntje voor Iedereen

De Verlichtingsroute: Een Schitterend Lichtpuntje voor Iedereen

Een van de huizen die op de verlichtingsroute ligt

AMERSFOORT – Van Kleine lichtjes tot grote lichtjes, van knipperende slingerlichtjes tot aan sculpturen van lichtjes. Het is allemaal te vinden als je door de straten van het Soesterkwartier loopt. Ook in 2023 vindt het jaarlijkse verlichtingsroute plaats. Een mooi aanzicht voor de blij-ogende voorbijgangers. Ook voor de omwonenden lijkt het een en al feestvreugde te zijn. 

Aan het begin van de route kun je onder het genot van een warme drank en de sfeer van live kerstmuziek de wandelroute ophalen. Ondanks deze regenachtige dag is iedereen positief. Groepjes mensen lopen met een rustige pas door de straten, instemmend gemompel, lachende kinderen en een hoop blije gezichten. Er wordt even stilgestaan bij de uitblinkers, zoals het huis van Sjors Keijzer. De voortuin wordt volledig ingenomen door onder andere levensgrote herten, sneeuwpoppen van knipperende lampjes en in het midden een grote kast met een kleine miniatuurstad erin. Er zit veel tijd en moeite in zo een voortuin opzetten. “1 November ben ik begonnen met het opbouwen, alleen in de avonduren als het niet regende. 1 december stond alles draaiende”, aldus Keijzer. Een maand lang bouwen is Keijzer het meer dan waard. De reacties op zijn bouwwerken zijn volgens Keijzer altijd positief. “Het is heel leuk om te horen, al die complimenten.”  

Van hoge energierekeningen heeft Keijzer geen last. Zijn dak is namelijk bezaait met zonnepanelen. Hierdoor is het makkelijker te veroorloven om de hele dag door zoveel stroom te verbruiken. “We zetten het ook niet ‘s nachts aan. Het gaat om een uur of vijf aan tot en met elf uur. Wij zijn daarmee ook met het milieu bezig.” 

De omwonenden die zelf niet meedoen aan het versieren van hun huis vinden het erg leuk dat hun (over)buren dat wel doen. Harriette Gedanis, overbuurvrouw van het afgebeelde huis in bovenstaande foto vindt het net “Las Vegas” met al die lichtjes in de straten. Zelf heeft zij helemaal geen last van de knipperende en felle lichtjes. “Als ik mij daarover druk zou maken zou ik mijzelf het leven zwaar maken ”, vertelt Gedanis. Ze vindt dit buurtinitiatief het leukst voor de kinderen. “Ik vind het juist leuk, omdat die kinderen daar zo van genieten.” Ook de buurvrouw van Sjors Keijzer vindt het fantastisch. Volgens Keijzer komt zij iedere dag even een kijkje nemen bij het hele proces van het opbouwen tot aan het eind.  

Dit zijn precies de redenen waarom Mariska Jacobi, de initiatiefnemer van de verlichtingsroute, ook dit jaar weer dit evenement organiseert. Een idee die ontstond in haar studententijd samen met haar vriendinnen om met kerst een route te wandelen die langs allerlei verlichte huizen ging. Er ging een lange tijd overheen voordat Jacobi weer eens wat organiseerde. “Mijn vrienden bleven zeggen ‘Wanneer ga je het nou weer doen?’, dus nu staan wij hier.” Dit jaar is de vierde editie van deze activiteit. Jacobi is erg te spreken over de avond. Ze had namelijk nooit verwacht dat het evenement tot zoiets groots zou uitgroeien. “Het is vandaag niet al te best weer, maar als ik zie dat er zoveel mensen op afkomen ben ik wel heel erg blij”, aldus Jacobi.  

De verlichtingsroute is een onderdeel van het Soesterkwartier verlicht. Deze werd geopend op woensdag 20 december. Een buurtevenement voor het soesterkwartier waarin een verlichtingsperiode wordt afgesproken. In deze periode kunnen allerlei verschillende initiatieven vanuit de buurtbewoners worden georganiseerd. Dit jaar valt de periode van 9 tot en met 28 december. Zo kun je onder andere meedoen met een kerstbingo, een winterparade bijwonen, een lampionnenoptocht lopen voor de kleintjes en naar een winterfair.  

Verslaggever Megan Nuij proeft de sfeer tijdens de verlichtingsroute door het Soesterkwartier.

Over de auteur

Jonas Petit

Sinds 2023 studeer ik aan de Hogeschool Utrecht, waar ik de opleiding journalistiek volg. Ik ben geboren in Amsterdam (2005) en nu woonachtig in Woerden. Al vanaf jongs af aan ben ik geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen. Ook bouwde ik vanaf negenjarige leeftijd een interesse op voor radio dat de aanloop naar mijn journalistieke passie. Na het volgen van deze vierjarige opleiding hoop ik mijzelf een waardig journalist te mogen noemen en precies te mogen doen wat mij zo leuk lijkt: fulltime nieuws maken. Als een echte teamspeler werk ik graag samen en communiceer ik makkelijk met mensen. Het overzicht bewaren in hectische situaties vraagt aandacht, maar ik ben niet voor niets een journalist in opleiding. Er valt nog veel te leren, iets waarvan mijn hart sneller gaat kloppen. Het is ontzettend leuk om Amersfoort als thuisbasis te hebben voor het maken van nieuwsproducties. Het is een prachtige en bruisende stad en er is altijd wat te beleven. Amersfoort krijgt een plekje in mijn hart.