Amersfoort

Selecteer Pagina

Onveiligheidsgevoel landelijk een stuk hoger dan in Amersfoort

Onveiligheidsgevoel landelijk een stuk hoger dan in Amersfoort

Percentage inwoners wat zich wel eens onveilig voelt - bron: CBS Statline & Gemeente Amersfoort

De mate waarin mensen zich onveilig voelen in hun eigen buurt stijgt jaarlijks. Dit is te zien in de veiligheidsmonitor die het CBS ieder jaar publiceert. Op 1 maart 2024 werden de cijfers over 2023 bekend gemaakt. Er zat wederom een stijging in het landelijke onveiligheidsgevoel, ook in Amersfoort. Het percentage van onveiligheidsgevoel is in Amersfoort wel lager.

Het onveiligheidsgevoel van de inwoners van Amersfoort ligt aanmerkelijk lager dan het onveiligheidsgevoel van de inwoners van heel Nederland. Zichtbaar in bovenstaande grafiek is dat het percentage met ongeveer tien procent verschilt. In 2021 verschilde het veiligheidsgevoel exact tien procent. 23 procent in Amersfoort ten opzichte van 33 procent landelijk gezien. Deze cijfers tonen aan dat in 2021, en in voorgaande jaren, de gemiddelde inwoner van Amersfoort zich veiliger voelde dan de gemiddelde inwoner van Nederland. De cijfers van 2023 zijn voor Amersfoort nog niet bekend. Uit de Veiligheidsmonitor van het CBS is wel gebleken dat in 2023 het landelijke gevoel van onveiligheid is gestegen. Het percentage is gestegen van 33 naar 34,9 procent, dat is een stijging van bijna twee procent.

Het onderzoek van de Gemeente Amersfoort toont aan dat de inwoners van Amersfoort zich gemiddeld veiliger voelen dan de inwoners van heel Nederland.  Volgens Adrie den Ouden, coalitie lid in de gemeenteraad namens het CDA, is het onderzoek van de gemeente Amersfoort incorrect. De cijfers van de Amersfoort liggen zo veel lager dan de landelijke cijfers, omdat in Amersfoort de misdaadcijfers niet zijn meegerekend. ‘Amersfoort is een doorsnee stad, waarom zou het daar anders zijn dan landelijk’.

Den Ouden merkt dat de verdraagzaamheid sinds de coronacrisis een stuk verminderd is. ‘Er is sprake van steeds meer polarisatie in Amersfoort, ook merk ik als raadslid dat wij steeds regelmatiger melding krijgen van mensen die zich onveilig voelen.’ De tegenstellingen in Amersfoort worden dus steeds sterker, ‘de situatie in Oekraïne en de Gazastrook draagt hier ook niet aan bij.’

Amersfoort bestaat uit verschillende buurten, in deze buurten is er ook een verschil in veiligheidsniveau. Rondom het centrum heerst er een hoger gevoel van onveiligheid dan daarbuiten. In de buurten in en rondom het centrum voelt gemiddeld 32 procent zich wel eens onveilig in eigen buurt. De buurten verder naar de rand van de stad hebben een lager percentage in onveilig gevoel. Hier voelt gemiddeld 18,5 procent zich wel eens onveilig in eigen buurt.

Henk Pijper die oppositielid is in de gemeenteraad namens Beter Amersfoort ervaart het onveiligheidsgevoel anders dan Arie den Ouden. Hij zegt dat Amersfoort veel sociale netwerken kent, hierdoor is er veel samenkomst van inwoners van Amersfoort. De samenkomst zorgt voor sociale cohesie. Er worden veel buurtactiviteiten georganiseerd, hier zijn dan ook specifieke buurtbudgetten voor vanuit de gemeente. ‘De gemeenschappen in de stad maken zich sterk om met elkaar in verbinding te blijven en iedereen toe te laten’. Volgens Henk Pijper hebben mensen in Amersfoort echt het gevoel dat ze ergens bij horen. Dit draagt dan ook bij aan het veilige gevoel wat de inwoners hebben.

De sociale cohesie in Amersfoort scoort volgens de veiligheidsmonitor over 2023 een 6,5. Dit is 0,1 hoger dan in Nederland zelf, hierin komen Amersfoort en Nederland dus ook overeen.

Over de auteur

Britt Moons

Mijn naam is Britt Moons, ik ben 18 jaar oud en studente journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben opgegroeid in Odijk, een klein dorpje naast Utrecht, dus ben bekend met de omgeving. Ik vind het dan ook leuk dat wij onderzoek mogen doen in Utrecht en omgeving. Ik ben erg enthousiast over het vak en heb brede interesses, van politiek en criminologie tot gewoon in gesprek gaan met mensen en op die manier dingen leren. Naast mijn voorliefde voor de journalistiek speel ik graag gitaar. Mocht je mij willen bereiken kan dat via mijn mail (britt.moons@student.hu.nl) of X (@Brittsterre_)