Amersfoort

Selecteer Pagina

Kamp Amersfoort: Terugkijken op de Tweede Wereldoorlog

Kamp Amersfoort: Terugkijken op de Tweede Wereldoorlog

De tentoonstelling 'Artsen(l)eed' bij Kamp Amersfoort | Foto: Maya Merkelbagh

AMERSFOORT – Serieuze blikken op de gezichten van de bezoekers. De gids van de rondleiding vertelt over de bewakers van Kamp Amersfoort en hoe zij de gevangenen treiterden. Nederland is bijna tachtig jaar bevrijd, maar over de Tweede Wereldoorlog valt nog steeds veel nieuws te ontdekken en zal dus ook niet worden vergeten. 

Op vrijdag 27 oktober om elf uur s ’ochtends, staat de groep van ongeveer twintig mensen in de regen in een kring om de gids heen, kijkend naar de uitkijktoren van Kamp Amersfoort. Er wordt verteld hoe er boven in deze toren bewakers zaten die de gevangenen van het kamp aan het treiteren waren. De gids vertelt hoe hongerig de gevangenen waren en hoe de bewakers hier misbruik van maakten. Ze gooiden met brood dat over de grens viel waar de gevangenen absoluut niet overheen mochten gaan. Zo was er altijd wel iemand die toch nog probeerde het brood te pakken en daardoor werd geëxecuteerd.  

De groep loopt door naar het volgende punt, een steen met een tekst als ode aan de mensen die zijn omgekomen op Kamp Amersfoort. Op deze steen liggen allemaal van de grond geraapte steentjes. De gids vraagt aan de groep of iemand weet wat de betekenis is van de kleine steentjes, vanuit de groep komt er een aantal reacties. De groep wordt dus actief betrokken bij de rondleiding, op deze manier zorgt de gids er onder andere voor dat de rondgeleiden nadenken over wat er tijdens de oorlog gebeurde. “De steentjes worden er door Joden opgelegd als eerbetoon.” is een van de antwoorden vanuit de groep, de gids geeft deze persoon gelijk en het onderwerp wordt nog even verder besproken.  

Tijdens de rondleiding worden er nog meer verhalen verteld over verschillende punten op het terrein. Het is erg belangrijk om bij deze verhalen stil te staan en om nooit te vergeten wat er zo een tachtig jaar geleden is gebeurd. Zeker nu er ook weer oorlogen plaatsvinden in Oekraïne en de Gazastrook, heel anders maar toch allemaal heel erg. Ook wordt er verteld dat op het terrein van Kamp Amersfoort constant onderzoekers bezig zijn. Afgelopen zomer zou er ontdekt zijn dat er een grote executie ergens anders had plaatsgevonden dan voorheen werd gedacht.  

Na de rondleiding gaan de mensen die mee hebben gelopen naar binnen en nemen een warm drankje in het museumcafé. Hier is ook Corinna Billmaier, de communicatiemedewerker van Kamp Amersfoort. Op een rustiger plekje in het museum vertelt zij wat over de tentoonstelling die dit jaar in het museum staat.  

De tentoonstelling, ‘Artsen(l)eed’, is een tentoonstelling waar zeven artsen uit Kamp Amersfoort worden belicht. De vraag die bij deze tentoonstelling wordt gesteld gaat over ‘hoe het mogelijk is dat artsen, die dezelfde beroepseed hebben gezworen, in feite tegenover elkaar in een concentratiekamp belandden.’ aldus de site van Kamp Amersfoort. De zeven artsen die worden belicht bestaan uit drie organisatoren van Medisch Contact, één Joodse arts, één arts als gijzelaar en de twee nazi-kampartsen.  

“We hebben een groot onderzoeksteam, één hoofdonderzoeker en twintig vrijwilligers die regelmatig onderzoek doen. Ze zijn erachter gekomen dat hier erg veel artsen zaten.” Vertelt Billmaier over waarom deze tentoonstelling is uitgekozen, “Het is ook een thema dat niet zo vaak in andere tentoonstellingen getoond wordt, dus ze vonden het belangrijk om dit te delen.” Deze tentoonstelling gaat nog door tot januari, wanneer er weer een nieuwe tentoonstelling geplaatst gaat worden.  

Bij Kamp Amersfoort wordt dus teruggekeken op de tijd van de Tweede Wereldoorlog, aan de hand van een rondleiding, maar ook elk jaar een nieuwe tentoonstelling met nieuwe ontdekkingen. 

Nieske Koops gaat in gesprek met Corinna Billmaier over de expositie Artsen(l)eed. Ze is benieuwd naar wat de expositie bij haar heeft los gemaakt.

Over de auteur

Maya Merkelbagh

Maya Merkelbagh (2006) studeert sinds september 2023 aan de journalistiek aan de School voor Journalistiek. Maya heeft een passie voor cultuur, zij bezoekt graag een concert of gaat naar het theater. Haar doel is dan ook om haar passie toe te passen in haar journalistieke carrière. Als kind was Maya al heel nieuwsgierig, en dit is tot de dag van vandaag bij haar gebleven. Maya is empathisch ingesteld en kan hierdoor goed luisteren, maar zij is ook goed in het vertellen van een verhaal. Maya was voor haar studie niet onbekend met het journalistieke werk, aangezien zij in 2022 Prinsjesdag Reporter voor het Ministerie van Financiën was. Wat zal zij nog meer bereiken in haar toekomstige carrière?