Amersfoort

Selecteer Pagina

Bijzondere taxatiedag in Leusden: van munten tot Pokémonkaarten

Bijzondere taxatiedag in Leusden: van munten tot Pokémonkaarten

Een bezoeker met een antiek zwaard.

LEUSDEN – Dinsdag twaalf december is buurthuis de Til in Leusden het decor voor een kosteloze taxatiedag. Lokale bewoners stromen toe met hun schatkisten aan verzamelobjecten in de hoop kostbare vondsten te ontdekken. Naast de gebruikelijke munten, kunstwerken en militaire items krijgen ditmaal zelfs Pokémonkaarten de kans om beoordeeld te worden op hun waarde.

Bij de ingang van het buurthuis staat de organisator van het evenement, Joyce Tanamal, om de bezoekers te verwelkomen. Zij deelt nummers uit aan de gasten die hun spullen laten taxeren, daarna mogen de gasten plaats nemen aan een van de vele tafeltjes. Met kerstmuziek aan op de achtergrond wachten verschillende mensen aandachtig op hun beurt om hun geliefde verzamelobjecten te laten onderzoeken. Om de tien minuten komt Joyce iemand ophalen om hen naar de taxatieruimte te brengen. Een ruimte met vier tafels opgesteld, elk met een taxateur met een specifieke expertise. 

Aan één van de tafels zit Renato Saturnino, hij is expert op het gebied van Trading Cards, waaronder ook Pokémonkaarten vallen. Renato weet precies hoe hij de waarde van een Pokémonkaart moet inschatten.”De meeste mensen die Pokémonkaarten inkopen, zijn echte liefhebbers en verzamelaars die kaarten in perfecte staat willen hebben. Zelfs een kleine deuk of kras kan de waarde meteen sterk verminderen. Een kaart van bijvoorbeeld 40 euro is met een klein omgebogen hoekje is meteen tientallen euro’s minder waard.”, legt hij uit. 

Het enthousiasme voor Pokémonkaarten is al sinds de jaren negentig populair en heeft zelfs een groeiende markt voor zeldzame en ongerepte kaarten gecreëerd. Het is dan ook geen verrassing dat Heritage Auctions Europe Renato meeneemt naar dergelijke evenementen. Zijn deskundigheid biedt verzamelaars een kans om te ontdekken of ze verborgen schatten in hun bezit hebben.

Het gebeurde in het verleden niet vaak dat een expert als Renato deelneemt aan deze taxatiedagen. Herritage Auction Europe doet dit in Nederland pas vanaf dit jaar. Ook voor Renato is het vrij nieuw. “Het is nu de derde keer dat ik mee ga naar een taxatiedag. Meestal is er meer animo voor munten en kunst en dat soort dingen. Eigenlijk weten de meeste mensen niet dat dit ook kan, dus elke keer dat ik weer zo’n dag doe, is het aantal mensen dat er op af komt weer gegroeid. Meestal zijn het echt verzamelaars die hier op af komen, maar tegenwoordig ook moeders met de oude collectie van hun kinderen“

Dat de populariteit van Pokémonkaarten bij taxatiedagen is toegenomen, is ook in Leusden gebleken.  Zo vertelt Joyce Tanamal; “We hebben een stuk of 6 mensen gehad voor Pokémonkaarten, dus dat is best veel. Verder hebben we sinds vanochtend geen stilte gehad.”

Deze taxatiedag is niet de eerste in zijn soort die door de organisatie wordt georganiseerd. Voor de derde keer opent de Til haar deuren om verzamelaars en nieuwsgierige buurtbewoners te verwelkomen. Voor degenen die deze dag hebben gemist, is er goed nieuws volgens Joyce Tanamal: “Samen met de beheerder gaan we in 2024 een nieuwe datum prikken. Ik denk dat het weer rond de zomer zal zijn, en mogelijk ook in oktober, dus er komt weer een kans om deel te nemen aan dit evenement.”

Verslaggeefster Thirza Osnabrugge neemt je mee naar de taxatiedag. Ze laat een schilderij taxeren en spreekt met verschillende taxateurs. Luister hieronder het fragment.

Over de auteur

Tessah van der Weij

Tessah van der Weij (2000) is een beginnend journalist uit Utrecht met een passie voor kunst, cultuur en maatschappelijke kwesties. Ze is vanaf jongs af aan al erg nieuwsgierig naar hoe de wereld in elkaar steekt, dit motiveert haar om diepgaand onderzoek te doen. Vanaf september 2023 is ze actief als journalist voor SVJ Media, met als doel het vastleggen van de meest bijzondere verhalen uit de omgeving. Heb jij een onderwerp dat Tessah echt moet behandelen of heb je een andere tip? Stuur dan een mail naar: tessah.vanderweij@student.hu.nl