Amersfoort

Selecteer Pagina

Unieke kerstmarkt in de Elleboogkerk

Unieke kerstmarkt in de Elleboogkerk

De kunstkerstmarkt met hangende Vredesduif.

AMERSFOORT De tweede editie van de kunstkerstmarkt is dit jaar op vrijdagmiddag 15 december. ‘’Dit jaar wel met een andere draai’’ vertelt Nathalie Cassee van de organisatie katoendrukkerij. De Vredesduif, staat centraal als tegenhanger voor de nare tijd in de wereld, zoals oorlog en onrecht. Zo zorgt de markt voor een positieve en gezellige blik voor de komende kerstdagen.

Het is een zonnige vrijdagmiddag in het centrum van Amersfoort. De Lieve Vrouwestraat is gevuld met mensen, onderweg naar de Elleboogkerk. In de deuropening staat een vrouw met een artistiek uiterlijk, ze heeft een wit met zwart geborduurd vest aan. Ze verwelkomt iedereen die de kerk binnentreedt. Met een glimlach op haar gezicht stelt ze zich voor en vertelt ze over de markt. De kunstkerstmarkt is georganiseerd vanuit het museumkwartier en zij werken samen met OBA; Ondernemers Binnenstad Amersfoort. ‘’Het budget van de markt is dus volledig uit ondernemerschap gefinancierd.’’, vertelt ze. Na een geslaagde première van de kunstkerstmarkt is de markt verplaatst van de Mannenzaal, naar de Elleboogkerk. ‘’Deze verandering van locatie is voor mij extra bijzonder, omdat de oude Elleboogkerk voor mij een hele historische plek in Amersfoort is.’ ’,vertelt een Amersfoortse bezoeker die stralend de kerk rond kijkt. ‘’ De katoendrukkerij heeft samen met OBA campagne gevoerd door middel van; sociale media , flyeren en door landelijke nieuwsbrieven. ‘’Dus dat heeft goed zijn werk gedaan, want er komen deze middag wel 400 mensen per uur binnenwandelen.,’ vertelt Nathalie Cassee.

Zodra je de kerk binnenstapt, is het eerste wat je zal opvallen; het doek met de vredesduif. Boven de 45 kraampjes hangt het doek. Kunstenaressen Maartje van den Noord en Vanessa Oostijen hebben dit kunstobject gecreëerd om verbinding onder de mensen te stimuleren. ‘’Ik ben heel blij dat ik nu niet zo jong ben zoals jullie , vanwege alle ellende die nu in de wereld speelt,´´ vertelt Nathalie Cassee met een treurige blik op haar gezicht. Het is even stil. ‘’De vredesduif hangt er dus om aan de bezoekers te laten zien dat je hierdoor niet je ogen moet sluiten, maar moet blijven kijken naar wat er wel is.’’ Zo streeft de markt naar verbinding onder de mensen van jong en oud. De kunstkerstmarkt staat dit jaar daarnaast ook centraal voor kunst, ambacht en duurzaamheid. Achter in de kerk staat een sfeervol terras van Van Zanten, die zorgt voor een geur van glühwein die zich verspreid door de hele zaal. Mensen zitten daar onder het genot van een hapje en een drankje en luisteren naar live muziek van Blaaskwintet Zephyrus.

Op de hoek van de achterste rij staat een kraam met kleding, vooral truien en t-shirts. Achter de kraam zit een jongeman met zijn armen over elkaar, onderuit gezakt op zijn stoel. Hier zit Emre Yasar van het kledingmerk’; Bleached Renaissance. Hij zit hier om zijn generatie; de jongeren te  vertegenwoordigen. Hij is geïnspireerd door de Renaissance Visuals. Het zijn allemaal originele stukken uit de renaissance die hij inkleurt op kledingstukken om ze in een nieuw daglicht te zetten. ‘’Dit doe ik, omdat de jongeren generatie eigenlijk alleen maar Het Melkmeisje kent en De Nachtwacht en daar houd het dan eigenlijk ook wel op.’’ Hij is vooral aanwezig om zijn netwerk uit te breiden en om zijn marketingstrategieën te onderzoeken. ‘’Zo kwam ik net een gerenommeerde kunstenares tegen die mij op allerlei plekken zag staan in de toekomst en dat is voor mij veel waardevoller dan een paar shirtjes verkopen.’’ Zo wordt iedereen op zijn eigen manier geïnspireerd op deze vrijdagmiddag. Kortom, een geslaagde tweede editie in de Elleboogkerk.

Verslaggever Noah Paesch ging vrijdagmiddag naar de Elleboogkerk om de sfeer te proeven.

Over de auteur

Noor duiven

Noor Duiven 2004. Noor is eerstejaars journalist voor de hyperlocal: Amersfoort. Ze is sinds klein al nieuwsgierig ingesteld. Ze houdt zich vooral bezig met de mens achter het nieuws, waarbij de impact haar het meest interesseert. Ze wilt later echt verhalen kunnen maken. Het geeft haar energie om met mensen in contact te zijn, daar leert ze graag van. Momenteel studeert ze aan de school voor journalistiek in Utrecht. Altijd te bereiken via: noorduifje@hotmail.com