Amersfoort

Selecteer Pagina

Ook mannen gaan kleding ruilen

Ook mannen gaan kleding ruilen

Man zoekt kleding uit tijdens het kledingruilfeest.

AMERSFOORT – Met volle tassen komen de mannen de winkel binnenlopen. Niels Hazekamp, oprichter van het evenement, organiseert een kledingruilfeest voor mannen in Amersfoort. “Mannen staan er minder bij stil dat dit belangrijk is. Om dit groter te maken heb ik een kledingruilfeest georganiseerd,” vertelt Niels Hazekamp. 

Tijdens de speech van het kledingruilfeest vertelde Niels Hazekamp: “Bij de kledingruil gaat er een tas met tweedehandskleding rond, die van adres naar adres gaat. Wanneer de tas bij jou komt kun je kleding ruilen en vervolgens breng je de tas naar het volgende adres,” Op het evenement is deze kledingruil fysiek. Bij binnenkomst hingen alle mannen de kleding van S naar XL in het kledingrek. Op een gegeven moment begon het uitzoeken van kleding. Er waren pashokjes aanwezig, zodat ze konden kijken of het goed stond en paste. Zo begon de kledingruil. 

Niels Hazekamp heeft criminologie gestudeerd. Sinds die tijd heeft Niels Hazekamp veel geleerd over duurzaamheid binnen bedrijven. Hierdoor leerde hij de kledingindustrie kennen. “Ik kwam erachter dat er veel chemicaliën worden gebruikt, arbeiders krijgen niet veel betaald, er komen veel ongelukken voor en arbeiders werken lange dagen,” legt Niels Hazekamp uit. Doordat Niels Hazekamp daar achter kwam is hij in actie gekomen. Wat er nu voor zorgt dat hij de kledingruil voor mannen in Amersfoort onder de aandacht heeft gebracht.

Er waren allemaal lekkere hapjes en drankjes bij het evenement aanwezig. Zo konden mensen met elkaar in contact komen. Een man vertelde: “We hebben maar één aarde. We hebben de aarde in pacht van onze kinderen en er wordt gewoon te veel verspilt. Als je kijkt naar bijvoorbeeld bedrijven als Zara, H&M en New Yorker die iedere drie maanden een nieuw assortiment van kleding hebben. Kleding die niet verkocht wordt, verdwijnt op brandstapels of op vuilnisbelten wereldwijd. Plus als je gaat kijken naar de duurzaamheid ten opzichte van het milieu stel ik de vraag: hoe lang kunnen we dit volhouden?” Het is belangrijk dat er meer aandacht geschonken wordt aan duurzame kleding. Iedereen op het evenement is het hiermee eens. 

Harmen Niemeijer is al sinds het begin verweven in het concept van de kledingruil. Harmen vindt het belangrijk dat de kledingruil voor mannen groter wordt. Het is nu nog kleinschalig. De kleding die je in de tas binnenkrijgt zijn allemaal verschillend. Zo is er een grote kans dat er veel kleding bij zit dat te groot of te klein is. Volgens Harmen Niemeijer is het belangrijk dat het volume van kledingruil voor mannen groeit. “De deelnemers die nu aanwezig zijn kunnen via via weer contact leggen met mensen die ook interesse hebben. Ook kunnen we het verspreiden op sociale media en via de krant,” legt Harmen Niemeijer uit. 

Het kledingruilfeest werd gehouden in de tweedehandskledingwinkel FLUPS in Amersfoort. FLUPS staat voor Fashion Lending & Upcycle Store. Je kunt tweedehands kleding kopen of lenen. Er is ook een klein karig rekje voor mannen in de winkel. Het doel is om het deel van mannenkleding in FLUPS groter te maken. Door het kledingruilfeest van mannen kan dit zorgen voor een groter bereik. 

Over de auteur

Lois Doornheim

Lois Doornheim (2005) studeert Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Als journalist streeft ze naar de gevoeligheid en emoties in verhalen. Deze verhalen zoekt ze op in Utrecht. Daarbij zoekt ze actuele en relevante onderwerpen. Nieuws dat mensen aan het denken zet en wat ze meenemen in hun eigen leven. Vorig jaar heeft ze een film oriëntatie gevolgd bij Open Studie. Hier heeft ze onder andere een gevoelige korte documentaire gemaakt met als hoofdthema 'aanraking'. Ze wil de uitlaatklep zijn van belangrijke maatschappelijke thema's. Ze deelt verhalen met een unieke kijk en kwetsbare en betekenisvolle thema's. Momenteel studeert Lois Doornheim aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, waar ze producties over het centrum van Utrecht maakt. Lois Doornheim is bereikbaar via onderstaand e-mailadres voor uitnodigen, vragen en tips. lois.doornheim@student.hu.nl