Amersfoort

Selecteer Pagina

Huis Miereveld draagt bij aan circulaire economie

Huis Miereveld draagt bij aan circulaire economie

Deze week is het ‘De Week van de Circulaire Economie.’ Huis Miereveld in Amersfoort is omgetoverd tot kunstgalerie. Circulaire kunst is gemaakt met materialen die zijn gebruikt en vervolgens worden hergebruikt of gerecycled. Hierdoor worden materialen vaker gebruikt. Een duurzame toekomst begint bij circulaire kunst: minder grondstofverbruik en meer hergebruik.

De Week van de Circulaire Economie staat landelijk centraal. Er wordt in deze week extra aandacht gegeven aan het circulair werken. Hierbij wordt gekeken naar het hergebruik van grondstoffen. Huis Miereveld in Amersfoort, was voorheen een werkplaats. Deze week is het een expositie waar verschillende kunstenaars hun werken tentoonstellen, en laten zien met welke materialen ze hebben gewerkt. ‘We willen laten zien dat je met afval mooie dingen kan maken, en dat afval voor ons een grondstof is’ vertelt Imke van de Venne, organisatrice van de Week van Circulaire Economie.

De werkplaats in Amersfoort staat vol materialen zoals, hout, plastic, fietsonderdelen en nog veel meer. ‘Wij hebben in Amersfoort onze werkplaats, en beschikking over de hal om hier mooie dingen te organiseren. Hierdoor kunnen stadsgenoten hier in Amersfoort maar ook van verder af, samen komen en zich bezighouden met circulaire kunst’ vertelt Imke. ‘Wij vinden het belangrijk dat we beter en zuiniger omgaan met onze grondstoffen. Daarom maken we producten op maat van hergebruikt en duurzaam geproduceerd materiaal.’

De wereldbevolking groeit, en dus hebben we steeds meer producten nodig. Hierdoor verbruiken we veel grondstoffen. Dit is slecht voor het klimaat en de biodiversiteit. Tevens raken de voorraden van belangrijke grondstoffen op. De overheid gaat samenwerken met bedrijven en maatschappelijke partners om de Nederlandse economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare producten en grondstoffen. In deze economie gebruiken we bijna geen afval en gebruiken we grondstoffen steeds opnieuw. In het Nationaal Programma Circulaire Economie staat wat we nodig hebben in 2050.

‘Tussen 1900 en 2015 is de wereldwijde hoeveelheid winning van grondstoffen gestegen van 6 miljard ton tot 84 miljard ton per jaar. De verwachting is dat deze stijging zal doorzetten en dat de grondstofwinning tussen 2015 en 2050 nog eens met 119 procent zal toenemen, naar 184 miljard ton per jaar (Europese Commissie 2018)’, geeft het Centraal Bureau voor de Statistiek aan.

Maatregelen

Het kabinet wil de Nederlandse economie op een aantal manieren circulair maken bijvoorbeeld door het terugdringen van het materiaalgebruik. We moeten zoveel mogelijk duurzame, hernieuwbare en beschikbare grondstoffen gebruiken. Bijvoorbeeld biomassa, dit is een grondstof die bestaat uit planten, bomen en voedselresten. Door het gebruik hiervan kunnen we fossiele grondstoffen terugdringen en is dit beter voor het milieu. Ook een verlengde levensduur heeft impact. Wij hebben toegang tot meer producten en onderdelen. Dit betekent dat nieuwe producten minder nieuwe grondstoffen hoeven te gebruiken.

Het proces van het maken van de kunst mag geen negatieve gevolgen hebben op het milieu. Dit is het enige uitgangspunt voor circulaire kunst. Zo vertelt Inez de Zwart, eigenaar van het bedrijf Upcycle Studio: ‘Het hele circulaire verhaal is natuurlijk begonnen met dat we slecht omgaan met onze grondstoffen, dat de temperatuur te hard stijgt en dat we allerlei dingen zouden moeten laten. Dat zijn een hele hoop dingen die je niet mag. Met zo’n week kun je laten zien wat er wel allemaal mag, kan en mogelijk is. Het is tof dat er weer een positieve draai aan wordt gegeven.’

Voordelen

Circulaire economie heeft een aantal voordelen zoals op economisch en op ecologisch gebied. Economische voordelen van deze economie zijn bijvoorbeeld: een hogere werkgelegenheid, grondstofbesparingen en economische groei. Als er gericht gekeken wordt naar herstelwerkzaamheden en onderhoud, in plaats van grondstoffen, groeit de werkgelegenheid. De prijs van een product wordt lager als we minder grondstoffen gebruiken. Het grootste voordeel van de circulaire economie is een gezondere planeet. Het is slecht voor het milieu als we grondstoffen winnen en verbruiken. Een circulaire economie heeft minder negatieve impact.

Maak in Mila haar reportage kennis met circulaire kunst in de week van de circulaire economie. Ze spreekt twee kunstenaars die hun verhaal delen over kunst met betrekking op hergebruik en recycling.

Over de auteur

Mila Lynn Siccama

Mijn naam is Mila, geboren in 2003 te Harderwijk. Al van kleins af aan ben ik gek op lezen en sport. Natuurlijk sport ik zelf veel, maar het kijken van voetbal, tennis en F1 is iets wat altijd mijn volledige aandacht zal hebben. Op dit moment studeer ik Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Mijn doeleinden voor deze studie zijn mij nog onbekend. Het liefste wil ik dit jaar mijn propedeuse halen en vanuit daar verder kijken of mijn toekomst in de journalistiek ligt, of dat ik liever en andere studie wil volgen aan een Hogeschool, of indien mogelijk, aan een Universiteit. Tijdens deze studie ligt mijn focus op het centrum van Utrecht en ben ik enthousiast meer daarover te mededelen.