Amersfoort

Selecteer Pagina

Fietsendiefstal nog altijd een probleem, ook in Amersfoort en Utrecht

Fietsendiefstal nog altijd een probleem, ook in Amersfoort en Utrecht

Foto: Lotte Schouten - Fietsenstalling Utrecht

Fietsendiefstal blijft een landelijk probleem. Afgelopen vijf jaar liepen de cijfers van de steden Utrecht en Amersfoort gelijk. In het jaar 2023 kwam er een ongelijkheidsverschil. Meer geregistreerde fietsendiefstal in Amersfoort, dan in Utrecht, met een verschil van 1.8 promille.

 Tot op heden was het hoogst aantal geregistreerde gestolen fietsen in Amersfoort in 2010. Er werden 7465 fietsen gestolen, in de jaren erna bleven de aantallen lager. Nu is het hoogst aantal geregistreerde gestolen fietsen op een hoger getal geëindigd. In 2023 was dit voor Amersfoort 7585 gestolen fietsen. Utrecht daarentegen eindigde 2023 met een promille van 5,5. Een fors verschil.

Geregistreerde fietsendiefstal per 1000 inwoners

In de grafiek hierboven zie je het aantal geregistreerde gestolen fietsen van de periode 2010 tot 2023. De gegevens zijn per 1000 inwoners. Het stijgende aantal van Amersfoort, tegenover de cijfers van Utrecht, kan een aantal oorzaken hebben. Diederik Heuvelink, wijkagent Amersfoort centrum vertelt: ‘de laatste tijd zijn vooral de elektrische fietsen erg gewild. Mogelijk hebben deze cijfers te maken met de hoeveelheid elektrische fietsen in Amersfoort. Utrecht is een studentenstad waar de studenten vaak niet op erg dure elektrische fietsen rijden. Tevens zijn dit soort cijfers meestal gebaseerd op aangiftes. Als mensen in Utrecht minder vaak aangifte doen wanner hun fiets gesloten is raken deze verhoudingen ook al uit verband.’

‘In welke wijk de meeste fietsen worden gestolen in Amersfoort is toch wel heel breed. We zien veel fietsendiefstal rondom parkeergarages en onbewaakte fietsenstallingen. Drukke- en openbare plekken zijn ook aantrekkelijk, het Eemplein bijvoorbeeld. Een publieke open ruimte waar veel fietsen staan. Wij raden aan om het de dieven zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Elektrische fietsen zijn de laatste tijd veel in trek, dus haal de accu eruit. Eventuele losse computers van je fiets afhalen. Hoe completer de fiets hoe aantrekkelijker voor fietsendiefstal’, lachte Huivelink.

De politie kijkt naar iedere aangifte. ‘Elke zaak wordt gewogen, zijn er opsporingsindicaties? Als dat heel rooskleurig is dan wordt er eventueel een onderzoek opgestart. Wat heeft de aangever zelf gedaan, op slot? Kettingslot? Door dat we met weinig capaciteit kampen is er soms een reden om de aangifte niet op te pakken. Mochten er veel opsporingsindicaties zijn en de eigenaar van de fiets er alles aan had gedaan – denk aan dubbele sloten- ja dan kijken we er wel naar’,

Maatregelen

Een van de maatregelen die in Utrecht wordt toegepast, is het vergroten van het aantal bewaakte fietsenstallingen en het verbeteren van de beveiligingstechnologieën die worden gebruikt om fietsdiefstal te voorkomen. Zo heeft Utrecht de grootste bewaakte fietsenstalling van de wereld met ruim 12.500 plekken. Amersfoort krijgt steeds meer bewaakte fietsenstallingen erbij. Zo is er 23 januari 2024, een nieuwe bewaakte fietsenstalling geopend in Amersfoort Schothorst. 350 plekken voor reguliere fietsen en 32 plekken voor OV-fietsen.

Recente cijfers van 2024 over snor-, brom-, fietsendiefstal zijn gelukkig al minder dan in het jaar 2023. In de maanden januari en februari 2023 werden in totaal 167 geregistreerde fietsen gestolen. In 2024 is het aantal in dezelfde maanden 136. Hoewel hier geen onderscheidt wordt gemaakt tussen snor-, brom- fietsen neemt het aantal wel af.

Over de auteur

Lotte Schouten

Ik ben Lotte Schouten ik ben 17 jaar oud en woon in Bussum. Ik ben eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben sociaal, vrolijk en nieuwsgierig. Mijn interesses liggen bij podcasten, film maken, tijdschriften en radio. Ik heb al eerder een documentaire gemaakt over de liefde, en zou het leuk vinden later ook in de filmwereld te werken! Ook de tijdschriftenwereld trekt mij erg aan! Contact: Lotte.schouten1@student.hu.nl