Amersfoort

Selecteer Pagina

Binnenspeeltuin Houtebout is geen standaard binnenspeeltuin

Binnenspeeltuin Houtebout is geen standaard binnenspeeltuin

Houtebout, Nieske Koops

AMERSFOORT – Pop-up binnenspeeltuin Houtebout in de Amicitia boulevard van Amersfoort is sinds 4 oktober weer geopend. Hier kunnen kinderen tijdens de herfst en winter ondanks het slechte weer toch nog buitenshuis spelen!

Houtebout is een originele binnenspeeltuin waar kinderen kunnen spelen. De kinderen kunnen hier zelf een treinbaantje bouwen, houten blokken gebruiken om bijvoorbeeld torens te maken en puzzels oplossen. Ook zijn er hobbelpaardjes, een kussenhoek en zelfs een klimmuur. In tegenstelling tot de meeste binnenspeeltuinen in Nederland zijn al deze spullen van hout en metaal, zelfgemaakt door Karel Casier. Karel is de eigenaar en oprichter van het bedrijf: “Mijn vrouw en ik hadden een voorstelling voor kinderen tot 5 jaar. Wij merkten dat de kinderen na de voorstelling graag met de zelfgemaakte attributen wilden spelen. Op deze manier kwam ik op het idee om een speeltuin te bouwen met deze materialen.”

Er zit een groot contrast tussen Houtebout en andere binnenspeeltuinen in Nederland. In de meeste gevallen zitten de volwassenen in binnenspeeltuinen tussen een hoop lawaai en moeten ze constant een oog op hun kinderen houden. Hier kunnen de ouders, opa’s en oma’s en andere rustig zitten en genieten van een kop koffie en een gebakje terwijl de kinderen spelen. “Bij andere binnenspeeltuinen gaat het veel meer om rennen en bewegen. Bij Houtebout gaat het meer om de fantasie en concentratie van de kinderen. Het is bijvoorbeeld ook veel meer geschikt voor opa’s en oma’s die niet geschikt zijn om mee te gaan naar parken met hoge toestellen. Hier hoeven ze zich veel minder zorgen te maken over of kinderen vallen.” Zegt Karel.

Houtebout is een ruimte met tafels, een klein shop-in-shop horecatentje in het midden en aan de muren zijn kleine verdeelde open ruimtes waar de kinderen kunnen spelen. De ruimte heeft een huiselijke knusse sfeer met veel plantjes en lampjes die aan het plafon hangen. Karel zegt dat hij het belangrijk vindt dat ze goede verantwoordelijke horeca hebben. Er staan een hele hoop warme en koude dranken op het menu en er is een ruime keuze aan eten zoals salades, plaatpizza’s, gebakjes en broodjes.

Deze plek is dan ook ideaal om een rustige vrije dag met de kinderen te hebben en toch te genieten. Vooral voor kinderen en volwassenen die moeite hebben met prikkelverwerking, snel moe worden of niet heel mobiel zijn is dit een goede keuze als ze toch buiten de deur iets leuks willen doen. Geen felle kleuren en lichten, luide muziek, en drukke kinderen, maar een plek om rustig te zitten en te spelen. Houtebout is elke week woensdag tot en met zondag tot eind maart 2024 open.

Nieske Koops gaat verder in gesprek met Karel Casier….

Over de auteur

Liv Hesseling

Mijn naam is Liv Hesseling (2004) komt uit Amstelveen en is dit jaar (2023). Ik ben beginnend student aan de opleiding Journalistiek op de hogeschool van Utrecht. Ik kan mij helemaal inleven in een onderwerp dat ik interessant vind, op dit moment zijn dat onder vooral de Formule 1, de politiek en inclusiviteit/diversiteit. Door mij bezig te houden met deze onderwerpen ben ik erachter gekomen dat ik het leuk vind om onderzoek te doen, de feiten op een rijtje te krijgen en kritisch naar bepaalde punten kijken. Dit is natuurlijk goed toe te passen in de journalistiek. Ik heb op het mbo marketing en communicatie gestudeerd en stage gelopen bij Mbo College Airport waarbij ik sociale media account van de school beheerde en heb geholpen bij het promoten van de open dagen. Ik heb tijdens deze stage veel mee kunnen kijken met medewerkers die teksten schreven en ook moesten communiceren met andere bedrijven en de andere scholen die onder het ROC vallen. Hier heb ik geleerd hoe je goed een tekst kan schrijven en moet communiceren met andere. Dit is ook een ervaring waarbij ik goed kan toepassen wat ik heb geleerd in de journalistiek. Daarnaast probeert ik tijdens deze opleiding te vinden wat ik in de journalistiek precies zou willen bereiken.