Amersfoort

Selecteer Pagina

Gemeente Amersfoort kiest stadsvlag als troost voor inwoners

Gemeente Amersfoort kiest stadsvlag als troost voor inwoners

De rood-wit gekleurde vlag wappert op het stadhuisplein van Amersfoort.

AMERSFOORT – Op het stadhuisplein van Amersfoort wappert de rood-wit gekleurde stadsvlag halfstok. Door het nieuws over de invallen van Hamas in Israël, kozen gemeentes afgelopen week verschillende manieren om steun en medeleven te uiten. In tegenstelling tot sommige andere gemeenten, die de vlag van Israël hesen, koos de gemeente Amersfoort voor haar eigen vlag.

“Het is geen geheim dat dit een oud conflict is met heel veel pijnlijke en complexe aspecten.” Brugt Groenevelt, woordvoerder van de burgemeester van Amersfoort, heeft het hier over de spanningen die al jaren spelen in het Midden-Oosten. De invallen van Hamas in Israël op zaterdag 7 oktober hebben veel losgemaakt. Inmiddels heeft Israël fel reactie gegeven en blijft het slachtoffer aantal ook in Gaza oplopen. In Nederland zorgt deze situatie voor veel verdriet en frustratie, vooral bij familie en vrienden van mensen uit het getroffen gebied.

Door gebrek aan een landelijke vlaggeninstructie, werd door elke gemeente zelf een afweging gemaakt. Het resulteerde in uiteenlopende beslissingen. In bijvoorbeeld Amsterdam wapperde in eerste instantie de Israëlische vlag. Nadat duidelijk werd dat veel mensen het hier niet mee eens waren, is de vlag vervangen door de vlag van de vrede. Groenevelt legt uit dat een gemeente kiest om haar eigen vlag te hijsen als een gebeurtenis lokale impact heeft. Hiermee geven ze symbolische steun aan alle inwoners van de stad die geraakt zijn en niet aan een andere staat.

Er is echter ook kritiek geweest op de neutralere aanpak van de gemeente Amersfoort. Ondanks verzoeken van inwoners om de Israëlische vlag te hijsen, heeft de gemeente een bewuste keuze gemaakt voor het Amersfoortse rood-wit. “Wij weten dat Amersfoortse inwoners ook vrienden en familie hebben in andere getroffen gebieden dan Israël, zoals het Palestijnse gebied.” Kritiek op het besluit van de gemeente kwam volgens Groenevelt niet als een verassing. “Het is normaal dat er vanuit de samenleving kritiek geuit wordt.”

“Het leeft enorm,” vertelt Groenevelt. “En we willen hierbij stilstaan op een manier die zo veel mogelijk mensen recht doet.” Het hijsen van een vlag kan het begin zijn van een gesprek, vindt hij. Praten is volgens de gemeente dé manier om met kritiek om te gaan. “Door het gesprek aan te gaan ontstaat er begrip.” zegt Groenevelt. “Dialoog is belangrijk, ook al ben je het niet met elkaar eens.” De deur van de gemeente Amersfoort staat open voor gesprek. Niet alleen op het Stadhuisplein, maar ook onderling bij inwoners die het niet met elkaar eens zijn. “Mensen moeten de gelegenheid hebben elkaar te blijven ontmoeten en zo elkaar te snappen.”

Nog steeds wappert de rood-wit gekleurde vlag vredig op het plein voor het gemeentehuis. Het conflict tussen Israël en Gaza heeft duidelijk twee kanten met alleen maar verliezers. De gespannen situatie in Israël en de Gazastrook zou ook in Amersfoort voor onenigheid kunnen zorgen. Voorlopig is dat nog niet aan de orde, vindt de gemeente, vertegenwoordigd door Brugt Groenevelt. “Polarisatie is altijd een zorg, maar Amersfoort is echt een stad waar mensen elkaar nog wel ruimte geven om het gesprek aan te gaan.”

Verslaggever Jesper Brand sprak Leo Smole, een Joodse man, en vroeg hem onder andere of hij familieleden heeft in Israël tijdens de oorlog.

Over de auteur

Ninke Versluis

Mijn eerste ontmoeting met de journalistiek had ik op achtjarige leeftijd. Bij de lokale omroep van Baarn, het dorp waar ik ben opgegroeid, was ik toen junior verslaggever. Ik ben Ninke, 18 jaar en afgelopen september begonnen aan de school voor journalistiek in Utrecht. Als beginnend journalist heb ik in een halfjaar tijd ontzettend veel geleerd over mijn omgeving en ook over mezelf. Zowel maatschappelijke kennis als zelfkennis vind ik waardevol om te hebben als journalist, dus ik leer graag nog lang door. Heeft u vragen of tips? Twijfel niet om mij een mailtje te sturen! ninkeversluis@gmail.com