Amersfoort

Selecteer Pagina

Rock City Brewing viert vijfjarig jubileum

Rock City Brewing viert vijfjarig jubileum

Eigenaar Koen Overeem in de brouwerij.

AMERSFOORT – Aan het plafond van de pub van Rock City Brewing hangen lege fusten, omgevormd tot lampen. Het is nog rustig op vrijdagmiddag rond twee uur, de stilte voor de vrijdagmiddagborrel. “Hoi, welkom”, begroet eigenaar Koen Overeem.

“In november bestaan we vijf jaar.” Overeem vertelt dat het allemaal begon als een hobby. “Ik werkte in de reclame, maar brouwde altijd thuis bier.” Toen brouwde hij zo’n 20 liter per dag, momenteel brouwt Rock City 2000 liter per dag.

Mijnbouwweg

De brouwerij zit nog steeds gevestigd op de oorspronkelijke locatie aan de Mijnbouwweg. “Toen we hier kwamen, hebben we meteen een restaurant toegevoegd. Dat maakt de ervaring natuurlijk anders, met een hapje erbij”, vertelt Overeem. Achter het restaurantgedeelte bevindt zich de brouwerij. De bierdrinkende gasten kunnen het proces zien omdat het achter een glazenwand zit. De brouwerij lijkt in eerste instantie klein te zijn.

“We hebben nog genoeg ruimte om te groeien. We kunnen die achterste ketels nog tot aan het plafond uitbouwen.” De brouwerij is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Tegenwoordig zijn de Amersfoortse bieren in alle Jumbo’s en Spar-winkels in Nederland te vinden. “Het grootste deel van wat we brouwen, is bestemd voor de markt. Wat wij hier zelf verkopen, is echt maar een klein deel.”

Bockbier

Naast de zes vaste bieren brouwen ze ook seizoenbieren. Op een regenachtige herfstdag is de vraag naar bockbier dan ook niet vreemd. “Ons bockbier heeft al drie keer de eerste plaats gewonnen op het Bockbierfestival in Utrecht.” Overeem gaat later op de dag ook naar dit festival, maar is niet vastbesloten om opnieuw te winnen. “De bierwereld is een heel prettige markt, je gunt het anderen ook echt.” Rock City werkt ook regelmatig samen met bevriende brouwerijen in Nederland en in het buitenland.

“Onze Smulbock is eigenlijk een soort van dessert”, vertelt de bebaarde eigenaar. “We maken het met marshmallows, pecannoten en cacao.” Overeem geeft toe dat de marshmallows niet per se nodig zijn; er kan ook vanille gebruikt worden. “Maar weet je hoe leuk het is om te zien dat alles zo snel smelt in de pan.” Het plezier van de vijfentwintig werknemers staat hoog in het vaandel.

Overeem geeft ook les op de mbo-school Lentiz. Hij vraagt alle sollicitanten zonder opleiding eerst de mbo Voedingsmiddelentechnologie te volgen. Hij betaalt die opleiding voor hen, omdat ze in de BBL-vorm toch bij Rock City kunnen werken. “Dat is wel grappig, want dan gaan ze één dag naar school en zien ze mij nog steeds.” Overeem heeft zich autodidactisch gespecialiseerd in water. Veel mensen weten volgens hem niet dat bier voor 90% uit water bestaat.

Overeem neemt zelf af en toe een slok van een biertje. “Ja, dit is gewoon pils. Als ik de hele dag bier proef waar mijn smaakpupillen sterk op reageren, vind ik het juist lekker om daarna iets makkelijkers te drinken.” Hij geeft ook toe eigenlijk een beetje verpest te zijn.

Over de auteur

Noah Paesch

Noah Paesch (2000) is een vastberaden journalist met een passie voor politiek nieuws. Als kind was hij niet tevreden met een ‘nee dat mag jij niet weten’ en vroeg altijd door. Sinds zijn zestiende kijkt hij graag debatten en probeert het politieke systeem op begrijpbare wijze uit te leggen. De geboren Ossenaar heeft ervaring in verslaggeving van de soms verwarrende gemeentelijke politiek. Voor de lokale omroep Dtv Nieuws interviewde hij wethouders, burgemeesters en gemeenteraadsleden. Momenteel studeert Paesch aan de School voor Journalistiek in Utrecht, waar hij producties over het centrum van Utrecht maakt. Noah Paesch is voor tips of vragen te bereiken via: noah.paesch@student.hu.nl