Amersfoort

Selecteer Pagina

De Speel-O-Theek: Goed voor de portemonnee maar ook voor de duurzaamheid

De Speel-O-Theek: Goed voor de portemonnee maar ook voor de duurzaamheid

Speelgoed in Speel-O-Theek Eemland | Foto: Maya Merkelbagh

AMERSFOORT- Jonge kinderen zijn rond aan het kijken naar het speelgoed dat op categorie in de kasten staat geordend. Eén van de aanwezige vrijwilligers helpt een ouder die iets wilt lenen, terwijl de andere vrijwilliger speelgoed items aan het uitlenen is. De Speel-O-Theek in Amersfoort is niet heel bekend, en toch is de aanwezigheid zeker nodig. 

De Speel-O-Theek is net als een bibliotheek, maar dan voor speelgoed. Je betaalt voor een lidmaatschap, dat vervolgens bepaald hoeveel speelgoed items je vervolgens de komende drie tot zes weken leent van Speel-O-Theek Eemland. Dit speelgoed kom je dan na die periode terugbrengen, waarna je weer ander speelgoed mag lenen. 

Bij binnenkomst zijn er een aantal ouders met hun jonge kinderen aan het rondsnuffelen op zoek naar het speelgoed dat ze de komende drie weken willen lenen. Een jong meisje kijkt samen met haar moeder door de puzzels, terwijl een ander ouder-kind paar, met hulp van vrijwilliger Corrie Borgers, een speelgoed item aan het zoeken zijn. 

“Het speelgoed hebben we allemaal nieuw gekocht, vroeger werd het gesubsidieerd. Tweedehands speelgoed nemen we niet aan.” vertelt Corrie Borgers, een vrijwilliger in de Speel-O-Theek. Op de vraag waarom ze geen tweedehands speelgoed aannemen, antwoord een van de voorzitters, Lia Stok, dat ze compleet speelgoed willen dat in goede staat is, neem bijvoorbeeld een puzzel. Lia Stok vertelt dan ook dat ze hopen dat het speelgoed zo lang mogelijk meegaat, zo kunnen meer kinderen ervan genieten en hoeven ze het niet snel weg te gooien. 

Terwijl een jong meisje met haar moeder rondkijkt, vertelt Corrie Borgers dat vooral ouders met jonge kinderen of met een kleine portemonnee naar de Speel-O-Theek toetrekken. De Speel-O-Theek is dus zeker van belang. Ouders kunnen zo het kind laten uittesten welk speelgoed nou écht leuk is, voordat ze de aankoop maken. Dit maakt het daardoor ook een stuk duurzamer. Een ouder hoeft dan niet allemaal speelgoed aan te schaffen dat het kind mogelijk niet eens meer leuk vindt na een maand. Een soort testperiode met het speelgoed om geen speelgoed weg te hoeven doen. 

“Het bestaat al heel lang, deze Speel-O-Theek bestaat al meer dan veertig jaar.” vertelt Lia Stok, “Aanvankelijk is het hier in Amersfoort ontstaan, omdat een aantal mensen die in de gehandicapten zorg werkzaam waren, speelgoed wilden hebben en in de winkels niets vonden.” Later is de Speel-O-Theek ook voor andere groepen kinderen toegankelijk geworden, zo neemt de voorzitter als voorbeeld dat er nu ook voor kinderen met een heel hoog IQ speelgoed is. Daarnaast vertelt ze ook dat het een hele andere kant op kan gaan, zoals nu met het belang voor de duurzaamheid. 

Speelgoed lenen is dus een stuk duurzamer, meer kinderen hebben er plezier aan, als je kind geen interesse meer heeft in het item hoeft het niet de prullenbak in en het is beter voor de portemonnee. 

Verslaggever Stella Kooijman stelde een paar vragen over hoe de Speel-o-theek in elkaar zit aan Erik de Bruin, Lia Stok en Corrie Borgers. Ook vroeg ze aan een bezoekster of ze bewust is van haar duurzame keuze.

Over de auteur

Maya Merkelbagh

Maya Merkelbagh (2006) studeert sinds september 2023 aan de journalistiek aan de School voor Journalistiek. Maya heeft een passie voor cultuur, zij bezoekt graag een concert of gaat naar het theater. Haar doel is dan ook om haar passie toe te passen in haar journalistieke carrière. Als kind was Maya al heel nieuwsgierig, en dit is tot de dag van vandaag bij haar gebleven. Maya is empathisch ingesteld en kan hierdoor goed luisteren, maar zij is ook goed in het vertellen van een verhaal. Maya was voor haar studie niet onbekend met het journalistieke werk, aangezien zij in 2022 Prinsjesdag Reporter voor het Ministerie van Financiën was. Wat zal zij nog meer bereiken in haar toekomstige carrière?