Amersfoort

Selecteer Pagina

Licht uit, sterren aan! De Nacht van de Nacht is ook in Amersfoort een groot succes

Licht uit, sterren aan! De Nacht van de Nacht is ook in Amersfoort een groot succes

De telescoop wordt klaargezet voor de Nacht van de Nacht.

AMERSFOORT – Zaterdag 28 oktober ging het licht in Amersfoort uit. Er werden verschillende activiteiten georganiseerd om de stad in het donker te bewonderen. Lichthinder is voor onder andere nachtdieren een groot probleem, maar ook als je naar de sterren en de maan wilt kijken is er vaak sprake van te veel licht. Met het organiseren van De Nacht van de Nacht hoopt de organisatie bedrijven en burgers aan te sporen om vaker het licht uit te doen. “Dieren zijn gelukkig erg flexibel, maar door de hoeveelheid licht in Nederland kunnen ze nergens naar toe” vertelt Evelien van der Kooi, projectleider van de provincie Utrecht tijdens de Nacht van de Nacht. 

De Nacht van de Nacht is een campagne die wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. In elke provincie zit een federatie die zich inzet voor een mooie en duurzame provincie. Zij organiseren ook landelijke projecten en campagnes samen, en de Nacht van de Nacht is er daar één van. Dit is de 19e keer dat ze dit organiseren en ook dit jaar was het onder andere in Amersfoort donker.

In Amersfoort waren er dit weekend verschillende activiteiten die konden worden bijgewoond. Bij één daarvan kon je aanwezig zijn bij de Sterrenwacht in Park Schothorst. ’s Avonds via een telescoop naar de sterren en de maan kijken, luisteren naar Abe de verhalenverteller en het volgen van een presentatie over de ruimte. Hoewel er regen voorspeld was, werd de activiteit druk bezocht. Kinderen begonnen te stralen zodra ze een glimp van de maan opvingen via de telescoop. Toch hoef je als beginnend kijker niet gelijk een telescoop in huis te halen. “Voor de mensen die af en toe naar boven kijken; hou je verwondering vast”. zegt Lodewijk Bonebakker, lid van de Sterrenwacht. “Want verwondering is de kern waarom we naar de hemel kijken. Neem gewoon een lekkere luie stoel en ga maar gewoon zitten. Pak daarna een verrekijker en ga rustig met je verrekijker de hemel afstruinen, word lid van de Sterrenwacht en dan begeleiden we je verder.”

De Natuur en Milieufederaties organiseren De Nacht van de Nacht omdat zij aandacht willen vragen voor de gevolgen van het licht. Niet alleen voor de natuur en de dieren zou het beter zijn als het licht meer gedimd wordt, ook voor de gezondheid van mens en dier, de economie en het verkeer. De afgelopen 100 jaar is het tussen 1905 en 2005 in Nederland 120 keer lichter geworden. Tieners, twintigers en dertigers zijn gewend aan het licht omdat veel om ons heen verlicht is. Reclameborden, advertenties in bushokjes en billboards op de snelweg waren voorheen niet verlicht, maar tegenwoordig wel en dan het liefst zo fel mogelijk. “We weten helemaal niet meer hoe het hiervoor was. Dus dan is de Nacht van de Nacht een mooie ervaring. Dus als je echt een keer in het donker bent en de sterren ziet, is dat echt bijzonder. Hierdoor zien we eigenlijk wat we missen, omdat we normaal gesproken altijd die stomme lampen aan doen.” aldus Evelien van der Kooi.

Om te bekijken hoeveel licht er precies geproduceerd wordt, heeft de Natuur en Milieufederaties onderzoek gedaan. “We hebben in 2020 een onderzoek gedaan naar specifiek de bedrijfsverlichting en hoe vaak deze verlichting aanstaat. En hieruit kwam naar voren dat 72% van alle bedrijven in heel Nederland die we onderzocht hebben, ’s nachts verlichting aan hadden staan.” vertelt Evelien. “Het is vaak nutteloos want er is niemand aan het werk en daarnaast hebben ze ook nog reclame verlichting dat 24/7 aanstaat. Dus het is een mooi begin als bedrijven het in hun omgeving in ieder geval voor één nacht de verlichting uit doen.”

Tijdens de Nacht van de Nacht loopt Danique van der Wal mee met Sterrenkundige Reinier Bruggers en beleefd de verhalen van Abe de verhalenverteller.

Over de auteur

Suus ten Kate

“You have to go where the story is to report on it. As a journalist, you’re essentially running to things that other people are running away from.” is een quote van Lester Holt, een Amerikaanse journalist. Deze quote laat in mijn ogen precies zien waar journalisten elke dag mee bezig zijn. Met een flinke dosis nieuwsgierigheid en een passie voor het delen van verhalen van anderen, studeer ik momenteel aan de School voor Journalistiek. Ik schrijf al sinds jongs af aan en dus is de Journalistiek dé plek waar ik mij thuis voel. Met mijn bijzondere voorliefde voor sportjournalistiek hoop ik mijn weg te vinden in dit prachtige vak!