Amersfoort

Selecteer Pagina

Online lezen steeds groter probleem bij kinderen

Online lezen steeds groter probleem bij kinderen

Foto: Jelle Betten

Ondanks de opkomst van het online lezen is het Kinderboekenweekfestival zelfs na tien jaar nog steeds een enorm succes bij bibliotheek Eemland. Ze proberen bij bibliotheek Eemland alles fysiek te doen en zullen ze daar niet mee stoppen. Organisator Lies Pannevis: ‘Eigenlijk alles wat we doen staat in het teken van lezen en leesbevordering’.

Er hangt een ontspannen gezellige sfeer als je het gebouw inloopt, toch is al het feestgedruis op de vierde etage. Als je eenmaal langs de ingang loopt word je meteen voorzien van 2 consumptiebonnen en dan kan je de weg naar het feest inslaan. Degene die dit allemaal mogelijk maakt is Lies Pannevis. Lies werkt al bijna vijftien jaar bij bibliotheek Eemland als specialist jeugd. Ze organiseert het evenement al meer dan 20 jaar waarvan 10 jaar in dit gebouw. ‘Hiervoor hielden we het festival in bibliotheek Daarvoor, we hebben het festival ook wel eens in het Lievevrouwentheater gehouden en in het Icoon in Padhorst. We hebben met de coronamaatregelen wat andere jaren gehad. In die tijd konden niet iedereen komen met hele gezinnen en moesten de kinderen zelf het heft in handen nemen met wat begeleiding van ons en gek genoeg leek het wel of ze dan beter luisterde dan als ze met hun ouders kwamen en dat gaf een heel andere dimensie’.

Een grote focus van deze editie van het Kinderboekenweekfestival was om kinderen te proberen zo veel mogelijk van de schermen af te krijgen en zoveel mogelijk in de fysieke boeken. Een van de mensen die gevraagd is om een activiteit te houden is Mijke Pelgrim. Mijke is docent Engels op een middelbare school en schrijft daarnaast boeken voor kinderen en jongeren van 10 tot 16 jaar. Mijke is van mening dat verhalen altijd belangrijk zullen blijven, ook voor jongeren. Dat verhalen net zo hard nodig zijn als eten, drinken en zuurstof. Ze zet zich daarom ook enorm in voor het blijven lezen van fysieke boeken. Mijke Pelgrim: ‘Daar is heel veel onderzoek naar gedaan en het lezen van papier beklijft veel beter. Als je een boek vastpakt en er lekker in kan bladeren, de plaatjes kan kijken en met je vingers langs de regels kan gaan blijft het gewoon veel beter plakken in je hoofd. Ook leidt een boek niet af, als je bijvoorbeeld op je iPad zit dan is de neiging natuurlijk heel makkelijk om ff die site te kijken en dat heb je met een boek niet’. Ook helpen volgens Mijke Pelgrim fysieke boeken lezen kinderen op meerdere vlakken. ‘Met lezen doe je verschillende dingen, je prikkelt je fantasie, je leeft je in de wereld van iemand of iets anders oftewel je empathie. Als je leest ben je ook bezig met een concentratieoefening en ik denk dat we daar het meeste aan moeten werken’. Ook Lies geeft concentratieproblemen aan als we het hebben over het belang van de fysieke boeken. ‘Kleine kinderen zijn al zo gewend aan schermpjes en dat alles maar snel moet gaan. Dus het beste is om gewoon even tot rust te komen en je eigen fantasie te gebruiken’. Ook zegt ze dat kinderen die langer lezen een grote concentratieboog hebben omdat ze gewend zijn hun concentratie vast te houden. ‘Digitaal voegt natuurlijk wel een andere dimensie toe maar vooral bij kleine kinderen zijn echt fysieke boeken toch heel erg belangrijk. Het is ook heel belangrijk dat je begint met prentenboeken waarbij ook de plaatjes een grote rol spelen en dan naarmate ze ouder worden steeds minder afhankelijk zijn van plaatjes en ze het zelf in kunnen beelden’.

Terwijl het festival vooral een (kinder)boekenfestijn is heeft het festival ook andere leuke activiteiten zoals met instrumenten spelen, theatervoorstellingen waarin de kinderen zelf kunnen spelen en nog veel meer dingen. ‘Alle activiteiten zijn gerelateerd aan het lezen of aan de verhalen. Het gaat er ook om dat je kan laten zien wat voor leuke dingen je allemaal kan doen met boeken. Voorstellingen die gemaakt zijn bij het verhaal van het boek of mensen doen bijvoorbeeld een creatieve workshop aan de hand van een boek of een illustrator gaat met kinderen aan de hand van een boek een illustratie maken’; aldus Lies Pannevis. Uiteindelijk zijn er rond de 6000 leerlingen over de hele week bij bibliotheek Eemland geweest, waarvan 1000 leerlingen bij dit festival alleen al. Zo ook Alec uit groep 3: ‘mijn favoriete voorstelling is de bongo’s’.

Over de auteur

Jelle Betten

Jelle Betten (2002) is een beginnend journalist aan de School voor Journalistiek, wiens ambitie bij de sport ligt.  Woonachtig in Purmerend probeert hij zich meer wegwijs te maken over de wereld. Als sociale jongen kan Jelle met iedereen overweg en probeert hij ook iedereens verhaal te horen.  Hij probeert door middel van data, feiten en persoonlijke meningen het nieuws te brengen naar de mensen toe.  Als een echt sportmens gaat het hem goed af om in een team te werken al kan hij soms wat meer initiatief tonen.