Amersfoort

Selecteer Pagina

Adempauze van blauwtongvirus voor natuurboederij De Brinkhorst

Adempauze van blauwtongvirus voor natuurboederij De Brinkhorst

De schapen van natuurboederij De Brinkhorst

AMERSFOORT- Natuurboerderij De Brinkhorst kijkt positief naar de komende vorst. Voor een aantal maanden zullen ze niet hoeven vrezen voor blauwtong onder de schapen. Het is afwachten tot het voorjaar om te kijken of het virus terugkomt.

Knutten zijn de vliegjes die de schapen steken waardoor ze ziek worden. Door de aankomende vorst zullen deze vliegjes doodgaan. Hierdoor heeft de natuurboerderij even rust, ze hoeven nu niet oplettend te kijken naar de schapen. “Je weet niet welk schaap het wel of niet overleefd” geeft Veldman aan als we het hebben over de schapen die zijn overleden. “Eentje was een lammetje van dit jaar, daarvan zou je denken, een jong schaap die kan wel wat hebben”. Twee van de vier schapen bij De Brinkhorst hebben het overleefd en zijn helemaal weer beter geworden.

“Wij kiezen ervoor om onze schapen niet te laten dekken deze winter”, vertelt Emely Veldman. Zij is de bedrijfsleider van De Brinkhorst in Vathorst. Ook De Brinkhorst is dit jaar getroffen door het blauwtong virus, er zijn vier schapen ziek geworden en ze hebben er twee moeten laten inslapen. Het is nog niet duidelijk of de vruchtbaarheid van een ziek schaap is aangetast, “Je weet ook niet wat er in zo’n schaap gebeurt op het moment dat een lammetje zich moet ontwikkelen” zegt Veldman.

Of het kan terug keren komend voorjaar is nog niet zeker, “het ligt eraan hoe koud het gaat worden of de eitjes het gaan overleven”, antwoord Veldman. De besmette knutten kunnen niet goed tegen kou en gaan dood maar hebben wel eitjes gelegd, of die eitjes dan ook besmet zullen zijn is nog maar de vraag. De eitjes moeten de winter eerst overleven, dan in het voorjaar is het afwachten of het blauwtong virus dan gelijk weer terug is.

Verslaggeefster Ninke Versluis bespreekt met Emely Veldman, bedrijfsleider van natuurboerderij De Brinkhorst, de impact van het blauwtongvirus op de boerderij en op zichzelf.

Over de auteur

Nieske Koops

Nieske Koops (1999) is een journalist die zich graag bezighoudt met maatschappelijke thema’s en daar onderzoek naar doet. Als kind was Nieske erg nieuwsgierig en vol met vragen. Na een loopbaan in de jeugdzorg heeft ze besloten het roer om te gooien. Daar heeft ze geleerd om echt naar mensen te luisteren en ze vooral te zien. De mensen die een hardere stem nodig hebben, daar wil Nieske voor spreken. Iets uitzoeken tot op de bodem is waar Nieske zich graag mee bezighoudt. Nieske studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze houdt zich de komende tijd bezig met nieuws uitbrengen over Utrecht centrum, ze heeft zin om deze uitdaging met beide handen aan te gaan pakken. Voor vragen of tips is Nieske te bereiken via: nieske-dineke@hotmail.com