Amersfoort

Selecteer Pagina

Amersfoort Bloeit: Samen Vooruit voor Bijen en Biodiversiteit

Amersfoort Bloeit: Samen Vooruit voor Bijen en Biodiversiteit

Vliegende bijen richting bloemen.

AMERSFOORT – Het bijenseizoen is gestart in Amersfoort! Terwijl de bloemen weer bloeien, hebben bijen onze hulp nodig. Met ‘Voer de bij’ van The Pollinators kun je veel bijen in Amersfoort en Nederland helpen. Vanaf donderdag 11 april kun je op 5.000 adressen gratis bloemzaadjes ophalen om zo de bijen in onze natuur te helpen. Elk zakje draagt bij aan 2 vierkante meter ‘voedsel’ voor de bij. De helft van de bijensoorten is namelijk in Nederland met uitsterven bedreigd, volgens oprichter Tom van Beek.

“Het punt is dat monoculturen vol landbouwgif ervoor zorgen dat bestuivers massaal uitsterven, terwijl zij juíst essentieel zijn voor voedselzekerheid,” legt Van Beek uit. Hij wijst op de alarmerende afname van wilde bijen en andere bestuivers in Nederland. Het initiatief ‘Voer de Bij’ mobiliseert jaarlijks duizenden mensen om biodiversiteit te bevorderen. “Het feit dat je zelf zo’n zakje bloemzaad inzaait, je de bloemen verzorgt, ziet opkomen en uiteindelijk de apotheose van een dikke hommel die op jouw bloemetje landt om daar voedsel te halen, dat alleen al geeft zoveel waarde,” deelt Tom.

In Nederland is de langzame uitsterving van bijen een zorgwekkende realiteit geworden. “Meer dan de helft van de 360 wilde bijensoorten die in Nederland voorkomen staat zelfs op de rode lijst,” benadrukt Van Beek. Hij wijst op de cruciale rol van bijen bij de bestuiving van belangrijke landbouwgewassen. “Bestuivers zijn essentieel voor de productie van gewassen zoals fruitbomen, courgettes, paprika’s, tomaten en pompoenen,” legt Tom uit. Deze uitsterving bedreigt niet alleen bijen, maar ook onze voedselvoorziening. Volgens recente onderzoeken van het CLO is de bijenpopulatie in Nederland de afgelopen decennia met meer dan 50% afgenomen, voornamelijk als gevolg van habitatverlies, pesticiden en klimaatverandering.

The Pollinators is ontstaan vanuit een diepgewortelde passie voor biodiversiteit en de vitale rol van bestuivers. “We wilden een positieve beweging creëren om het tij te keren voor bijen en andere bestuivers,” legt Tom uit. Wat begon als een kleinschalig initiatief heeft zich snel ontwikkeld tot een krachtige organisatie met een groeiende gemeenschap van betrokken individuen. Door middel van diverse educatieve programma’s, evenementen en samenwerkingen, streven we ernaar om de bewustwording rondom biodiversiteit te vergroten en concrete acties te stimuleren die de natuur ondersteunen. Jaarlijks mobiliseren we tienduizenden mensen om de biodiversiteit te bevorderen,” voegt Tom toe.

Nationale Zaaidag op 22 april markeert een belangrijk moment in de missie van The Pollinators om bijen en biodiversiteit te ondersteunen. Op deze dag komen mensen uit het hele land samen om bloemenzaden te zaaien en zo de leefomgeving voor bijen te verbeteren. Het is een gelegenheid om bewustwording te creëren over de cruciale rol van bestuivers en de impact van biodiversiteit op onze ecosystemen. Door deel te nemen aan Nationale Zaaidag draag je direct bij aan het vergroenen van Nederland en het beschermen van bijen.

Sluit je aan bij de beweging om bijen en biodiversiteit te ondersteunen door deel te nemen aan de bloemzaadjesactie van The Pollinators. “In april kunnen mensen elk jaar op duizenden plekken in Nederland en Vlaanderen gratis biologisch inheems bloemzaad ophalen,” benadrukt Tom van Beek. Zaai deze bloemen in je tuin, balkon of zelfs in boomspiegels en straten tijdens Nationale Zaaidag. Zo draag je direct bij aan het vergroenen van jouw omgeving en het bieden van voedsel voor bestuivers. Het feit dat je zelf zo’n zakje bloemzaad inzaait, geeft zoveel waarde.”

Over de auteur

Alejandro Fekkes

Alejandro Fekkes (2003) is een eerstejaars journalistiek student van de Hogeschool Utrecht. Afkomstig uit Groesbeek, een dorp vlakbij Nijmegen. Als een beginnend journalist kan Alejandro nog veel leren. Zijn pluspunten zijn het voorhand nemen bij onderwerpen en research doen achter iets vanwege zijn achtergrond in zijn vorige opleiding (online marketing & communicatie). Een uitdaging die Alejandro graag aangaat is het omgaan met de deadlines, dit ziet hij als een grote motivatie om hiervan te leren. Hij houdt zich dagelijks bezig met journalistieke kwesties, of het nou via media is, of via zijn school kan hij steeds meer leren om zich door te ontwikkelen naar een professioneel journalist. Als onderzoeksgebied heeft Alejandro nu de mooie stad Amersfoort. Hier is hij vaak te vinden om bepaalde kwesties in de stad aan te kaarten en mensen te interviewen. Zijn hobby? Sport. Als zowel beoefenen als bekijken houdt hij graag van sporten, welke maakt niet uit, wel heeft hij een voorkeur naar voetbal, basketbal en american football, hier zou hij graag een journalist van willen worden later, daarom leert hij elke dag dingen bij.