Amersfoort

Selecteer Pagina

De Lieve Lentemarkt verwelkomt bezoekers met kleur en creativiteit

De Lieve Lentemarkt verwelkomt bezoekers met kleur en creativiteit

Amersfoort- Als startschot van het voorjaar trapt de Lieve Lentemarkt zaterdag af met hun eerste editie van het jaar. Na een ochtend vol regen en wind komen de eerste zonnestralen door. Groepjes mensen komen nieuwsgierig naar de Oliemolenhof om een kijkje te nemen op de markt.

Bij aankomst worden de bezoekers verwelkomd door muziek uit de platen-bakfiets. De markt is opgezet in een cirkel, waardoor je gemakkelijk een rondje kan lopen. Het is een afwisseling van eten, vintage spullen en zelfgemaakte sierraden. De geur van gerookte zalm is wat meerdere bezoekers heeft gelokt naar de kraam waar de vis gerookt wordt. Rond het lunchuur zijn de stands met eten erg populair. Bezoekers die hun lunch hebben gehaald zoeken een plekje in de zon.

“We zijn hier in 2011 mee begonnen, met het idee om een markt die lokale producten verkoopt naar Amersfoort te brengen”, vertelt Judith van ‘t Holt. Judith is werkzaam bij Het Lokaal, de organisatie achter de markt. Het Lokaal eerst alleen met het organiseren van de markten vier keer per jaar, wat voor veel positieve reacties zorgde. “We kregen vaak de vraag: ‘Kan het niet elke week zo’n markt?’” Na een paar jaar is de winkel van Het Lokaal geopend, die lokale producten het hele jaar door verkoopt. Ondanks het openen van de winkel zijn de markten gebleven met elk jaar de lente-editie als aftrap.

Sinds een jaar of zes jaar werken ze samen met Winkels op Wielen. Bij deze verkopers ligt de focus minder op eten maar juist meer op alles daarbuiten. Winkels op Wielen is een verzameling van verkopers die niet allemaal uit de regio komen. “Zij verkopen toffe vintage spullen, daar maken wij graag een uitzondering voor”, zegt Judith. “We proberen een mix te hebben tussen kraampjes van de streekmarkt en Winkels op Wielen. Door de afwisseling van deze twee is het een diverse markt.”

Op de markt is ook veel kunst te vinden. Iets verderop legt een kunstenaar zijn kwasten neer, omdat er potentiële kopers bij de kraam staan. Judith vertelt dat de organisatie het belangrijk vindt dat er ruimte is voor lokale creatievelingen. “Iedereen komt voor wat anders, dat moet op de markt ook aangeboden worden”, vindt Judith.

Eén van deze lokale verkopers is Madelon Sieberichs. Zij staat hier niet om voor zichzelf geld te verdienen. “Ik heb hier eerder gestaan voor een goed doel in Mali”, zegt Madelon. “Vandaag sta ik hier weer voor een goed doel, alleen deze keer voor mijn dochter. Zij heeft een hulphond nodig voor haar PTSS.” De kraam van Madelon valt erg op door de kleurrijke vlaggetjes met een batik print, een kleurrijk Afrikaans patroon.

De vlaggetjes zijn niet het enige dat zelf is gemaakt door Madelon. Zo liggen er keukenschorten, theedoeken, scrunchies en gehaakte oorbellen. Door het gebruik van batik is het een kleurrijke verzameling. De stoffen waarvan ze alles maakt komen uit Mali vertelt Madelon. Meestal verkoopt ze via Instagram, maar nu zag ze kans om op de markt in haar woonplaats te gaan staan. “Het is leuk om bekenden tegen te komen en het over de spullen op mijn kraam te hebben”.

“Dit is alles wat ik nog heb”, vertelt de bakker tegen het einde van de middag. De markt druppelt langzaam leeg, mede omdat de zon is verdwenen. De eerste druppels vallen uit de lucht en een kille wind komt tussen de kraampjes door. De muzikanten lijken zich hier niks van aan te trekken. De jazzklanken komen altijd nog even hard uit hun instrumenten.

Over de auteur

Nieske Koops

Nieske Koops (1999) is een journalist die zich graag bezighoudt met maatschappelijke thema’s en daar onderzoek naar doet. Als kind was Nieske erg nieuwsgierig en vol met vragen. Na een loopbaan in de jeugdzorg heeft ze besloten het roer om te gooien. Daar heeft ze geleerd om echt naar mensen te luisteren en ze vooral te zien. De mensen die een hardere stem nodig hebben, daar wil Nieske voor spreken. Iets uitzoeken tot op de bodem is waar Nieske zich graag mee bezighoudt. Nieske studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze houdt zich de komende tijd bezig met nieuws uitbrengen over Utrecht centrum, ze heeft zin om deze uitdaging met beide handen aan te gaan pakken. Voor vragen of tips is Nieske te bereiken via: nieske-dineke@hotmail.com