Amersfoort

Selecteer Pagina

Temperatuur daalt sneller dan het daklozenaantal

Temperatuur daalt sneller dan het daklozenaantal

Foto: Thirza Osnabrugge

AMERSFOORT – De winter is aanstaande en de meeste mensen zitten thuis warm voor de kachel, maar ondertussen slapen veel daklozen buiten in de kou. Zij proberen andere manieren te vinden om zichzelf warm te kunnen houden in de winter, zoals opvang zoeken bij een daklozencentrum.

Het aantal daklozen in Nederland is net als de temperatuur rond deze tijd aan het dalen. Toch is er nog steeds een groot aantal voor wie geen onderdak is bij een opvangcentra, zelfs niet tijdens de winter. In Amersfoort specifiek zijn er twintig tot veertig daklozen voor wie geen onderdak is geregeld. Zij hebben geen andere keuze en moeten buiten in de kou slapen. Ze moeten er op vertrouwen dat ze genoeg geld kunnen verzamelen om warme kleding van te kopen en een deken om onder te slapen.

De reden dat vele daklozen buiten moeten slapen is vanwege de volle opvangcentra: er is helemaal geen ruimte meer. Vaak worden daklozen naar buiten gestuurd aangezien er geen ruimte meer is. Als ze meer daklozen willen opvangen zullen er veel op één kamer slapen. Dat is niet gewenst, maar er zijn weinig alternatieven. De daklozen op straat laten slapen is namelijk geen optie, alhoewel het wel vaak gebeurd. Wel worden er extra opvangplekken geregeld tijdens de winter: net als in coronatijd worden plaatsen zoals sportzalen gebruikt voor daklozenopvang. Ook krijgen ze tenten aangewezen om in te overnachten.

Het lot van daklozen ligt niet alleen in handen van de daklozen zelf en de opvangcentra. De gemiddelde Nederlander kan er óók iets aan doen. Zo kunnen de mensen hun stemrecht gebruiken om positieve veranderingen voor daklozen aan te brengen of als vrijwilliger te werken bij een opvangcentra. De oorzaak van het probleem begrijpen is ook van belang om dakloosheid op te lossen.

Verslaggever Thirza Osnabrugge spreekt met dakloze Ahmad Siar Jabarkheel. Ziet hij de daklozenaantallen dalen?

Over de auteur

Jeremy Bouwmeester

Hoi, ik ben Jeremy Bouwmeester (2002) uit Apeldoorn, waar ik altijd heb gewoond. Voordat ik begon aan de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht wilde ik al een journalist worden en ik heb hier dan ook een grote passie voor. Er zijn weinig onderwerpen waar ik niet geïnteresseerd in ben en ben dus met een brede interesse begonnen met mijn journalistieke carrière en hoop ook veel te kunnen bereiken.