Amersfoort

Selecteer Pagina

De kenmerkende stijl van Toon Tieland

De kenmerkende stijl van Toon Tieland

Foto: Jesper Brand

AMERSFOORT – Café Vrijdenken organiseert een lezing, van journalist Wichard Maassen, in ouderenhuis Nieuw Wede op vrijdag 1 december vanwege het vijfjarig jubileum.

De Amersfoortse journalist Wichard Maassen heeft jarenlang de kunstenaar Toon Tieland gevolgd om over hem een boek te schrijven. Wichard omschrijft deze kunstenaar als een echte mensenmens met een kenmerkende stijl. Zijn stijl is goed terug te zien in zijn vele kunstwerken die hij heeft gemaakt. Toon was dol op sneeuw, en dit verwerkte hij maar al te graag in zijn kunstwerken. Het kleurgebruik en het schilderen van daken en torens is ook kenmerkend aan Toons’ kunstwerken. Aan veel van zijn kunstwerken hangen bijzondere anekdotes die Wichard tijdens zijn lezing vertelde. Wichard is een liefhebber van kunst, en vond het een leuke uitdaging om een boek te schrijven over Toon.

Iedere eerste vrijdag van de maand organiseert het Humanistisch verbond Eemland Café Vrijdenken. Voorzitter Henk Pijper zei: “Mensen gaan tegenwoordig steeds minder naar de kerk, en daarom organiseren wij Café Vrijdenken om mensen weer met elkaar te verbinden”. Op 1 december heeft Café Vrijdenken plaatsgevonden in het ouderenhuis Nieuw Wede in Amersfoort. De bezoekers en de bewoners van het ouderenhuis vonden de lezing van Toon erg leuk omdat ze veel kunstwerken en anekdotes herkende. Toon was voor vele geen onbekende, en dit schepte onderling een band bij de ouderen. Het doel van Café Vrijdenken is om mensen met elkaar te verbinden, en dit was tijdens de lezing van Wichard goed terug te zien.

Het Humanistisch verbond Eemland organiseert naast Café Vrijdenken ook andere activiteiten. Eén keer in de maand op donderdag vindt er een soortgelijk Café plaats met als doelgroep jongeren. Het Humanistisch verbond wilt mensen met elkaar verbinden, van jong tot oud.

Menno Gerris was de verslaggever en vroeg aan journalist en schrijver Wichard Maassen hoe hij de lezing had beleefd.

Over de auteur

Jesper Brand

Jesper Brand (2004) heeft sinds jongs af aan een passie voor voetbal. Deze passie zou hij graag later door willen zetten in zijn werk. Als student journalistiek wil hij later te werk gaan als sportjournalist of analist. Als jonge Zeeuwse jongen wilde hij zichzelf gaan ontwikkelen en dus verruilde hij het rustige Zeeland voor het bruisende Utrecht. Hij is een familieman en daarom keert hij vaak genoeg terug naar zijn thuisbasis. Als een sportieve jongeman is hij vaak op het voetbalveld of in de sportschool te vinden. Ook is reizen een van zijn favorieten bezigheden. Als nieuwsgierige jongen vindt hij het leuk om de wereld te ontdekken. Nu gaat Jesper als nieuwsgierige beginnend journalist aan de slag in (omgeving) Amersfoort. Hier hoopt hij veel te ontdekken en te leren.