Amersfoort

Selecteer Pagina

Hans Loeve: ‘Ik leef voor de boeken’

Hans Loeve: ‘Ik leef voor de boeken’

Foto: Britt Moons - Boekverkoper Hans Loeve met de Boekhandelaarsprijs 2023-2024

Hans Loeve is de boekverkoper van 2023-2024. Hij heeft als bedrijfsleider van boekhandel Riemer in Amersfoort deze prijs in augustus 2023 in ontvangst mogen nemen. Loeve heeft deze prijs in ontvangst mogen nemen vanuit stichting Elspeet. Na het winnen van de prijs is Hans natuurlijk met veel passie verdergegaan met zijn werk. zo ook tijdens de Boekenweek van 2024. Zo’n prijs is niet alleen een eer, maar ook een stimulans om mensen nieuwsgierig te blijven maken naar boeken. 

Zodra Loeve zijn koffie onder het koffiezetapparaat vandaan haalt, gaat hij zitten aan de tafel die in de boekwinkel staat. Achter hem precies waar hij zo veel passie voor heeft, boeken.

‘Ik kom van origine uit de cd- en dvd-handel. Ik heb heel veel in de muziek gedaan, destijds zelfs jarenlang een winkel in gehad. In 2006-2007 begon het allemaal wat minder te worden en nu verdien je natuurlijk geen stuiver meer met cd’s en dvd’s. Een vriend van mij vroeg of ik hem wilde helpen in zijn boekenwinkel, daar is het eigenlijk begonnen en het is nooit meer gestopt. Hij zocht iemand die even bij kon springen op een zaterdag. Toen ben ik het gewoon gaan doen, ik had wel vaker met hem gewerkt in een andere winkel en de samenwerking ging eigenlijk heel leuk. Daarna vroegen ze: ‘Wil je niet vaker komen?’, maar ja toen las ik nog helemaal niets. Hun reactie was dat dat allemaal wel kwam en ze hadden gelijk’ vertelt Loeve met een grijns op zijn gezicht.

‘Je begint eigenlijk met heel pragmatisch lezen. Je gaat lezen omdat je wat wil weten over de boeken die je verkoopt. Op die manier begon ik het ontzettend leuk te vinden.’  De sprankeling in zijn ogen waar de jury het in zijn juryrapport over heeft is meteen te zien zodra hij dit vertelt. ‘Ik las niet meer alleen, omdat ik mijn klanten moest adviseren, maar ook omdat het gewoon heerlijk is. Je komt steeds in een andere wereld terecht, ik vind het geweldig. Ik lees drie tot vijf boeken in de week en dat neemt gewoon veel tijd in beslag. Dat gaat ten koste van Netflix, ik kijk bijna geen TV en ga niet vaak uit. Boeken vullen dat gat zeker op. Je hebt altijd weer andere boeken, andere werelden waar je inzit. Dus ik heb zeker niet het idee dat ik iets mis.’

‘Ik vind lezen belangrijk, we doen dan ook veel dingen in de Boekenweek, onder andere schrijvers uitnodigen. Dat is niet omdat ik boekhandelaar 2023-2024 ben. Ik word met die titel niet extra uitgelicht. Wij vinden het vooral belangrijk om een relatie op te bouwen met onze klanten, dat zit in de kleine dingetjes, ook buiten de Boekenweek. Je moet zorgen dat je een klantenbinding hebt zodat ze bij jou blijven komen en het ook leuk vinden om te komen. Boeken kopen heb je in de huidige tijd namelijk geen boekenwinkel meer voor nodig. Dat kan ook met gemak op websites als Bol.com’

De uitspraak van Hans Loeve is een feit, toch kopen mensen nog steeds liever hun boeken in fysieke boekwinkel ten opzichte van online.  Sinds 2018 heeft de online boekverkoop een enorme groei doorgemaakt. Fysieke boekwinkels blijven toch met een kleine overhand domineren. In 2023 werd 56 procent van alle boeken nog in fysieke boekwinkels gekocht stelt het onderzoek van Stichting Lezen.

Zodra je de gele deurklink van de boekhandel in Amersfoort vast pakt en de deur opendoet zie je Hans Loeve achter de kassa staan. Met zijn bril op het puntje van zijn neus om zo de kassa goed te zien. Hard aan het werk, maar klaar om met iedereen een praatje te maken en ze te helpen.

‘Verkopen is relatie, je moet echt zorgen dat je een zakelijke relatie opbouwt met mensen. De meest mensen komen hier heel regelmatig, daar maak je dan een praatje mee en bouw je iets mee op. Dat maakt je werk ook leuk.’

Het zwarte lijstje met de oorkonde waar Hans Loeve zijn titel op staat, staat achter de kassa. Zichtbaar voor iedereen die de winkel binnenkomt. Hij is niet alleen trots op zichzelf, maar ook op zijn collega’s, volgens Loeve win je zo’n prijs als deze namelijk niet alleen.

‘Het is wel een kroon op je werk. Ik doe natuurlijk vrij veel. Twee tot drie avonden in de week heb ik een boekenclub in de winkel en ik doe het boek van de maand in de krant. Ik ben gewoon heel veel bezig met het boek.  Het is gewoon een kroon op wat ik allemaal doe, het is niet nodig, maar wel een grote eer. We zijn natuurlijk trots dat we dit als winkel voor elkaar hebben gekregen. Het was sowieso al een leuk team, maar zo’n prijs werkt nog wel extra bindend. We kunnen het heel goed met elkaar vinden allemaal, dus we werken gewoon heel prettig. Het stimuleert ook echt om meer te lezen. Ik probeer ook echt mijn collega’s te stimuleren om meer te lezen. Dat is gewoon super belangrijk.’

Verslaggever Vos Vissers gaat in gesprek met Hans en zijn collega over de winst.

Over de auteur

Britt Moons

Mijn naam is Britt Moons, ik ben 18 jaar oud en studente journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben opgegroeid in Odijk, een klein dorpje naast Utrecht, dus ben bekend met de omgeving. Ik vind het dan ook leuk dat wij onderzoek mogen doen in Utrecht en omgeving. Ik ben erg enthousiast over het vak en heb brede interesses, van politiek en criminologie tot gewoon in gesprek gaan met mensen en op die manier dingen leren. Naast mijn voorliefde voor de journalistiek speel ik graag gitaar. Mocht je mij willen bereiken kan dat via mijn mail (britt.moons@student.hu.nl) of X (@Brittsterre_)