Amersfoort

Selecteer Pagina

Verpleegkundigen van het Meander Medisch Centrum op het podium voor de zorg 

Verpleegkundigen van het Meander Medisch Centrum op het podium voor de zorg 

Renée Hooymans tijdens het interview

Drie verpleegkundigen van Meander Medisch Centrum zijn terug op het podium met een vervolg op hun eerdere voorstellingen. Onder de titel “BETER” vertellen Renée Hooymans, Elly de Bok en Christien Vrielink door middel van eigen ervaringen over de druk op verpleegkundigen en het als maar verbeteren van de zorgsector. 

De voorstelling is een stuk gespeeld door verpleegkundigen uit het Meander Medisch Centrum. In deze voorstelling wordt duidelijk gemaakt dat er een grote druk op de zorgsector ligt en dat het steeds verbeteren van de zorg niet altijd een goed ding is. “Je kan je afvragen moet het allemaal wel beter of moet je niet gewoon terug naar de basis, dat je oog hebt voor de mens”, vertelt kinderverpleegkundige Elly de Bok. In deze voorstelling delen de drie vrouwen hun eigen ervaringen in de zorg, omdat ook zij soms tegen hun grenzen aanlopen.  

In de maatschappij moet alles beter en sneller ook in de zorg. “Wat je vooral ziet dat er veel checklistjes zijn of dat alles voldoet aan criteria en daar gaat enorm veel tijd in zitten die je heel goed bij je patiënten kan gebruiken”, zegt Elly de Bok. Ook wordt het gebruik van apparatuur steeds ingewikkelder en moet er meer gemonitord worden, waardoor het contact met je patiënt verminderd. De vrouwen willen in hun voorstelling ook laten zien dat alles beter mag en het kan ook beter, maar er moet wel meer aandacht zijn voor de mens. “Waar is de mens en ben je zelf mens genoeg om een mens te zijn bij die andere mensen?”  

In de zorg wordt erg veel geautomatiseerd, wat voor oudere generaties in de zorg meer tijd kost. Zo meldt Elly dat vroeger snel klaar was met het noteren van informatie over je patiënt, maar dat je nu achter de computer moet zitten en allerlei dingen moet invullen. Het is voor de verpleegkundigen lastig te zeggen of deze automatisering in de zorg goed is. “Wij werken met mensen en niet met apparatuur dat gerepareerd moet worden, wij hebben mensen die gerepareerd moeten worden.” Volgens hen is het een noodzaak dat er verpleegkundige zijn met een klinische blik, want apparatuur kan niet in een oogopslag zien of iemand ziek is. 

De verpleegsters weten niet of hier een oplossing voor is. Het is namelijk iets dat overal in de maatschappij gebeurt en daar moet je volgens hen toch in mee gaan, want je kunt het niet stoppen. Ook het Meander Medisch Centrum worstelt hiermee. Ze hebben wel het Iedereen VIP-programma waar ze verpleegkundigen aanmoedigen om goed voor zichzelf te zorgen. “Maar je moet het wel allemaal zelf doen”, zegt verpleegkundige Renée Hooymans. Vaak wordt als oplossing nagedacht over een salarisverhoging, maar dat is volgens Renée Hooymans niet de oplossing. Zij denkt dat er meer winst is als je inzet op het toelichten waarom de zorg een mooi beroep is.  

De dames willen het liefst dat door deze voorstelling mensen zich bewust worden van de situatie en zichzelf en wellicht ook in gaan herkennen. Dit is ook al een gelukt Elly had na de voorstelling gesproken met een vrouw die de voorstelling had gezien. Zij vertelde haar dat ze nog aan het studeren was en tegelijkertijd een gezin had en vier dagen per week werkten. Na deze voorstelling dacht zij ‘ik ben gek, dit is veel te veel’ en heeft direct gevraagd om een dag minder te werken. “Dan zorg je goed voor jezelf en zorg je dat de afdeling niet iemand krijgt die uitvalt en als je dat met je voorstelling kan bereiken ja dat is hartstikke mooi”  

Mila Lynn Siccama spreekt met Renée Hooymans over de voorstelling ‘BETER’

https://www.instagram.com/keinieuws/

Over de auteur

Indira Khodabaks

Ik ben Indira Khodabaks (17) en ik kom uit de stad Gorinchem. Ik zit op de school voor journalistiek, omdat ik van nature erg nieuwsgierig ben en houd erg van schrijven. Sinds 1 september volg ik alles wat in Utrecht binnenstad gebeurt. Mijn interesseveld is vrij breed, zo ben ik geïnteresseerd in wereldwijd nieuws, maar ook in kleine culturele evenementen. Ik vind het belangrijk dat de inwoners weten wat er in hun stad gebeurt en ik hoop daar een bijdrage aan te leveren. contact: indira.khodabaks@student.hu.nl