Amersfoort

Selecteer Pagina

Stelletjes kunnen naar Onze-Lieve-Vrouwekerk op Valentijnsdag

Stelletjes kunnen naar Onze-Lieve-Vrouwekerk op Valentijnsdag

Foto: Mick van Dijk - In de Onze-Lieve-Vrouwentoren zijn speciale Valentijns beklimmingen.

Bij de Onze-Lieve-Vrouwetoren in het centrum van Amersfoort hebben ze elke Valentijnsdag speciale torenbeklimmingen. Hier kun je met je geliefde voor 13,50 euro per persoon aan mee doen. De torenbeklimmingen worden georganiseerd door de VVV, die naast de toren gevestigd zijn. Guido de Graaf van de VVV Amersfoort zegt: ‘het is een leuke activiteit om toch iets te doen op Valentijnsdag’.

Elke week kun je mee doen aan een tour om de Onze-Lieve-Vrouwentoren te beklimmen, maar tijdens Valentijnsdag worden er ’s avonds speciale tours georganiseerd om de toren te beklimmen. De VVV geeft aan dat: ‘jullie samen kunnen genieten van het uitzicht over de talloze lichtjes van de binnenstad’. Ze geven aan dat het goed past bij Valentijnsdag vanwege de sfeer. Er zijn een aantal verschillen met de gewoonlijke tour, een daarvan is dus dat het ’s avonds plaats vind. Ook krijg je als je helemaal boven bent samen even de tijd om te genieten van het uitzicht. Daarbij krijg je als je naderhand weer beneden bent een glas bubbels aangeboden. Tijdens de tour word net zoals gewoonlijke ook gewoon informatie gegeven over de geschiedenis van de toren. Je stopt op elke verdieping en krijgt overal ook even de tijd om je omgeving te bekijken.

Populariteit

Volgens Guido de Graaf waren de Valentijn tours volledig uitverkocht. Hij gaf aan dat het voortaan redelijk populair was en dat omdat mensen niet altijd precies op Valentijnsdag kunnen er nog twee extra dagen zijn om met je geliefde ’s avonds de toren te beklimmen.  Deze dagen zijn de zaterdag voor en de zaterdag na Valentijnsdag. In 2020 deed één op de drie mensen mee met Valentijnsdag, waar ook steeds meer aan uit gegeven word, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction. Het is dus ook niet raar dat de Valentijns activiteiten goed bezocht worden in de Onze-Lieve-Vrouwentoren.

Wat gebeurt er?

Volgens een stel dat aanwezig was bij de Valentijns beklimmingen was het een perfecte activiteit om  te ondernemen. ‘Het is niet al te duur en ook erg mooi’ gaven ze aan. Omdat het een Valentijns activiteit is zijn er natuurlijk ook voornamelijk stellen aanwezig tijdens deze tours, maar dat is niet altijd zo zei Guido de Graaf: ‘Vorig jaar was er een heel gezin dat graag mee wilde en dat mag ook gewoon, daar hebben wij geen regels over’. Het koppel gaf ook aan dat ze het zowel leerzaam als gezellig vonden. Ze gaven aan dat het wel het beste was om het samen met je geliefde te doen, maar omdat het ook gewoon een leerzame tour is je het ook met iemand anders kan doen zoals bijvoorbeeld met je gezin.

De toren

De Onze-Lieve-Vrouwetoren staat op nummer drie van de hoogste toren van Nederland. Hij werd oorspronkelijk gebouwd in 1470 als kerk. In 1806 was er na een eerdere explosie niet veel meer over van de kerk, hierom werd destijds besloten de kerk af te breken, vandaar dat er voortaan alleen nog maar een toren te vinden is.

Elk jaar vinden er dus in de week van Valentijnsdag tours plaats in de Onze-Lieve-Vrouwentoren in het centrum van Amersfoort. Het word goed bezocht door voornamelijk stelletjes, maar het zijn niet altijd geliefden die hier op af komen.  De toren staat er al ongeveer 450 jaar. Eerst stond er nog een kerk omheen, maar deze werd later afgebroken.

In dit video interview spreekt Mick van Dijk, Guido de Graaf over de Valentijns beklimmingen.

https://www.instagram.com/keinieuws/

Over de auteur

Karsten van der Zanden

Ik ben Karsten, ik ben 18 jaar oud en kom uit Helmond. Ik ben eerste jaar student journalistiek in Utrecht, ik ben deze opleiding gaan doen door mijn brede interesse. Het lijkt me leuk me te verdiepen in de sportcultuur van Utrecht. Ik houd buiten school dan ook van het volgen van diverse sporten, daarnaast ga ik graag wat doen met vrienden en game ik ook zo nu en dan nog wel.