Amersfoort

Selecteer Pagina

Taboe rondom praten moet doorbroken worden

Taboe rondom praten moet doorbroken worden

Beeld Yula Bello - Stille Strijd van maker Saskia Stolz

EEMPLEIN – Op het Eemplein in Amersfoort staat het beeld ‘De Stille Strijd’ van maker Saskia Stolz. Dit beeld vraagt aandacht voor de mentale problemen van jongeren en wil de taboe daaromheen doorbreken. Met het beeld wil de maker aandacht vragen voor openheid en jongeren aansporen om te praten over hun problemen.

Het grote beeld wat midden in Amersfoort staat is een zittende jongere met een gele jas aan. Achter op deze jas staat een grote nummer ‘één’. De achterkant van dit beeld staat voor de nummer één doodsoorzaak onder jongvolwassenen onder de 30, uit gegevens van het CBS is dit zelfdoding. Dit is ook te zien aan de vele foto’s die er onder staan, dit zijn jongeren die overleden zijn aan zelfdoding in Amersfoort en omgeving.

Volgens Anne Marlijn Hauserer, projectcoördinator bij @ease Amersfoort, is er ook in Amersfoort een duidelijk geluid te horen van jongeren die last hebben van mentale problemen. ‘Veel jongeren ervaren een hoge mate van prestatiedruk, somberheid en eenzaamheid’. Jongeren ervaren ook stressklachten, het slecht kunnen slapen en concentratieproblemen. Een onderzoek van Universiteit Utrecht en het Trimbos-Instituut bevestigt dit met percentages. 33% van jongens op de middelbare school geeft aan concentratieproblemen te ervaren, bij meisjes gaat dit zelfs om 48%. ‘Aandacht voor mentale problemen en gezondheid van de jeugd vinden we cruciaal’, geven de onderzoekers aan bij het NOS.

Het beeld ‘De Stille Strijd’, wil dan ook aansporen tot praten over mentale gezondheid. 55% van de jongeren vindt praten over hun mentale gezondheid nog een taboe, dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt. Aandacht om deze taboe te doorbreken is dus niet misplaatst. ‘Door met anderen te praten over wat er binnen in je leeft ontstaat er herkenning, zeker als je dit met leeftijdsgenoten bespreekt’, zegt Anne Marlijn Hauserer.

‘Het delen van problemen kan ervoor zorgen dat mensen zich minder alleen voelen’, geeft Hauserer aan. Dit geldt zowel voor de omgeving als de persoon in kwestie. Praten over mentale problemen klinkt ingewikkelder dan het is. ‘Door oprecht te vragen hoe het met iemand gaat en bereid te zijn om ook te luisteren naar het antwoord kom je heel ver’. Praten over mentale gezondheid zorgt er dus voor dat er minder afstand wordt genomen van problemen en mensen zich meer gehoord voelen. In sommige gevallen kan praten over mentale problemen verdere problemen zelfs voorkomen. Bewustwording is namelijk de eerste stap naar verandering volgens het overheidsinitiatief ‘Hey, het is oké’.

In samenwerking met NEOScultuuronderwijs zijn er meerdere projecten georganiseerd in Amersfoort rondom dit beeld en de boodschap. Naast over je mentale gezondheid praten is het namelijk ook mogelijk om je problemen kwijt te kunnen in andere activiteiten, denk aan muziek, dans of kunst. Er worden dan ook meerdere projecten georganiseerd die dit aansporen. ‘Wij proberen de activiteiten die hieromheen georganiseerd worden verder te brengen, uiteindelijk hopen wij dat er meer van dit soort onderwerpen naar Amersfoort toekomen en dus onder de aandacht komen’, vertelt Luuk Wildschut van NEOScultuuronderwijs. NEOScultuuronderwijs probeert te kijken naar wat er speelt binnen verschillende groepen in de stad en dit aan elkaar te verbinden om er zo voor te zorgen dat er nieuwe dingen ontstaan in de stad.

Verslaggeefster Yula Bello inverviewt Luuk Wildschut over de rol van het NEOScultuuronderwijs

Over de auteur

Britt Moons

Mijn naam is Britt Moons, ik ben 18 jaar oud en studente journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben opgegroeid in Odijk, een klein dorpje naast Utrecht, dus ben bekend met de omgeving. Ik vind het dan ook leuk dat wij onderzoek mogen doen in Utrecht en omgeving. Ik ben erg enthousiast over het vak en heb brede interesses, van politiek en criminologie tot gewoon in gesprek gaan met mensen en op die manier dingen leren. Naast mijn voorliefde voor de journalistiek speel ik graag gitaar. Mocht je mij willen bereiken kan dat via mijn mail (britt.moons@student.hu.nl) of X (@Brittsterre_)