Amersfoort

Selecteer Pagina

Amersfoort verwelkomt leerlingen en kunstliefhebbers bij expositie in Rietveldpaviljoen

Amersfoort verwelkomt leerlingen en kunstliefhebbers bij expositie in Rietveldpaviljoen

Gevel van het Rietveldpaviljoen

Amersfoort, 8 maart 2024 -Het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof in Amersfoort opent haar deuren van 29 februari tot en met 24 maart voor zo’n vijftienhonderd leerlingen en studenten van scholen in Amersfoort en omstreken. Deze duo-expositie, bestaande uit een democratie- en kunstfabriek, is een initiatief van de gemeente Amersfoort en Mbo Amersfoort, maar beperkt zich niet tot scholen; iedereen is welkom.

De feestelijke opening van het paviljoen vond afgelopen donderdag plaats, waarbij de vijf exposanten – Aleid Denier van der Gon, Nico Brons, Tiny Risselada, Rowan Woering en een fotograaf van de Fotobond – het lint voor de ingang doorknipten en hun expositie toelichtten.

Een opvallend kenmerk van de kunstfabriek is de samenhang van moderne, maar juist ook traditionele fotografische technieken. Twan Vet, een van de medeorganisatoren van tentoonstellingen in het Rietveldpaviljoen, vertelt: “Denk hierbij aan ambachtelijke traditionele manieren zoals werken met de Camera Obscura, de donkere kamer, maar daarnaast ook met moderne vormen zoals kunstmatige intelligentie”.

Naast het bekijken van kunstwerken biedt de kunstfabriek een interactieve ervaring voor bezoekers. Hiermee wil Twan ze laten ervaren hoe dat maakproces in zijn werk gaat. Zo heeft Rowan Woering, student MSc kunstmatige intelligentie een programma ontwikkeld waarmee bezoekers zelf kunst kunnen maken. Hierbij moet je zelf wat woorden in typen op basis van een emotie, waarna het programma een unieke afbeelding voor je genereerd. Daarnaast is er de mogelijkheid de DOKA te betreden, een donkere kamer waar bezoekers zelf analoge foto’s kunnen ontwikkelen en afdrukken.

Doel van de expositie
Het doel van de kunstfabriek is bezoekers en leerlingen na te laten denken over hoe je dingen kunt verbeelden, maar ook kennis te laten maken met technieken die ver van hen afstaan of waar ze juist mee te maken hebben. ‘AI is wat dat betreft een inkopper, want iedereen heeft interesse naar wat daar mee gaat gebeuren’, vertelt Gerben van Lent, een andere medeorganisator. Ook willen ze benadrukken dat kunst, technologie en de bezoekers hand in hand gaan en er geen grote afstand tussen beide hoeft te bestaan.

Het initiatief voor de kunstfabriek komt voort uit een samenwerken tussen de gemeente Amersfoort en Mbo Amersfoort. Hun doel is om kunst en educatie samen te brengen en toegankelijk te maken voor breed publiek. Door leerlingen en studenten actief te betrekken bij de expositie hopen de initiatiefnemers studenten en leerlingen kunst te laten ervaren, maar ook het begrijpen van kunst te stimuleren.

In het Rietveldpaviljoen zijn wel vaker kunst gerelateerde tentoonstellingen te bezoeken. “Het Rietveldpaviljoen gaat over beeldende kunst, dus als we het hebben over kunst exposities inrichten gaat het voornamelijk over verbeelding en in beeld brengen. Onze missies: maken, exposeren en beleven willen we dan ook terugbrengen in de huidige exposite; de kunstfabriek”, vertelt Gerben. Het Rietveldpaviljoen, gelegen in het historische centrum van de stad, biedt daarnaast een platform voor zowel opkomende als gevestigde kunstenaars om hun werk aan publiek en buurtbewoners te tonen.

Tekst door: Sofie Bravenboer

Verslaggeefster Robin Leemburg was bij de opening en heeft een interview afgelegd met Twan Vet.

Over de auteur

Robin Leemburg

Robin Leemburg (2005) komt oorspronkelijk uit het Noord-Hollandse dorp Bussum. In 2023 begonnen met de school voor journalistiek op de Hogeschool van Utrecht. Volgt sinds 1 september op de voet wat er in de binnenstad van Utrecht gebeurt. Haar interesse ligt bij het vertellen van onderbelichte verhalen. Houdt van lezen, schrijven en foto’s maken. Contact: rsleemburg@gmail.com