Amersfoort

Selecteer Pagina

Subsidie voor groen dak in Amersfoort weer mogelijk

Subsidie voor groen dak in Amersfoort weer mogelijk

Foto: sempergreen.com - sedumdak

In Amersfoort is het weer mogelijk om bij aanleg van een groen dak subsidie aan te vragen van de gemeente. Een groen dak kan helpen water vast te houden en zo het riool te ontlasten, maar ook kan het helpen om een huis te isoleren en zo een aangename temperatuur te houden. De gemeente heeft zowel voor particulieren als bedrijven en woningcorporaties geld beschikbaar gesteld.

De subsidiepot voor particulieren bedraagt één ton en kan vanaf 1 maart aangevraagd worden. In het voorgaande jaar is er door de gemeente hetzelfde bedrag beschikbaar gesteld. Toen heeft het anderhalve maand geduurd voordat dit geld op was. De subsidie kan tot 1 oktober aangevraagd worden. Wel is het mogelijk dat de aanvragen eerder sluiten wanneer het beschikbare geld opgebruikt is. In de komende twee jaar zal op dezelfde data deze regeling weer van kracht zijn waarin opnieuw een bedrag van honderdduizend euro beschikbaar zal zijn.

Een groen dak heeft voordelen voor de bewoners van het huis, maar ook voor de stad Amersfoort. Tessa Baart, adviseur stedelijk water bij de gemeente Amersfoort, noemt het bergen van water als belangrijk voordeel. “Als je water bergt op een dak in plaats van dat het heel snel afvoert voorkom je bij piekbuien wateroverlast”. Daarnaast is het volgens haar makkelijker om een aangename temperatuur in huis te houden bij aanleg van een groen dak. “Een zwart dak neemt heel veel warmte op en straalt dat ook uit. Een groen dak doet dat minder”. De keuze voor een groen dak kan ook helpen met het isoleren van je huis. Dit hangt volgens Baart echter wel af van hoe goed je huis al geïsoleerd is. “Als je huis slecht geïsoleerd is, dan is een groen dak isolerend, maar als jouw huis al goed geïsoleerd is dan valt het best mee hoe extra isolerend het is.”

Naast dat particulieren voor een groen dak een subsidieaanvraag kunnen doen, geldt dit ook voor bedrijven, woningcorporaties en maatschappelijk vastgoed. Het beschikbaar geld voor deze groep is zes ton. Deze groep kan het hele jaar door een aanvraag doen tot aan oktober 2026. Baart geeft aan dat er gekozen is om deze groep geen jaarschijf op te leggen, omdat deze aanvragen complexer en groter kunnen zijn. Voor ondernemers geldt dat zij een de-minimisverklaring moeten inleveren. De subsidie wordt namelijk gemarkeerd als staatssteun. Een onderneming kan per drie jaar drie ton aan steun ontvangen van de overheid.

Wanneer men voor een groen dak wil kiezen, zijn hier wel enkele eisen aan verbonden. Een van die eisen is dat het dak minimaal zes vierkante meter is. Groendakspecialist NatureGreen legt deze groene daken. Hierbij doen ze vooraf een inspectie om te kijken of het dak wel geschikt is. Hierbij letten zij op de draagkracht van het dak en op de staat van de dakbedekking. “Wanneer dit beiden op orde is, is het in principe voor iedereen mogelijk om een groen dak te plaatsen.”

NatureGreen en andere groendakspecialisten kunnen een drukkere periode verwachten nu de subsidie weer van kracht is. Het bedrijf merkt zelf ook het verschil. “We merken dat de subsidie voor groene daken inderdaad stimulerend werkt.”

Verslaggever Vos Vissers spreekt Tessa Baart, adviseur riolering en klimaatadaptie, over het initiatief groene daken in Amersfoort.

Over de auteur

Vos Vissers

Ik ben Vos Vissers (2005), geboren in Nijmegen. Ik ben heel erg geïnteresseerd in de politiek en maatschappelijke vraagstukken. Naast school ben ik ook actief als vrijwilliger bij verschillende organisaties. Dit is mijn eerste jaar aan de School voor Journalistiek in Utrecht en heb gekozen voor deze studie omdat ik het leuk vind om op onderzoek uit te gaan en in gesprek te gaan met mensen. Dit jaar ga ik me dag en nacht bezighouden met wat er gaande is in de binnenstad van Utrecht. Voor contact: vos.vissers@student.hu.nl