Amersfoort

Selecteer Pagina

Ophef over openstaande winkeldeuren in de binnenstad van Amersfoort

Ophef over openstaande winkeldeuren in de binnenstad van Amersfoort

Foto: Mila Lynn Siccama

Momenteel is er ophef in de winkelstraten van Amersfoort over openstaande deuren. Milieudefensie dringt erop aan dat winkeliers hun deuren sluiten tijdens koude dagen om energie te besparen, maar veel winkeliers maken zich zorgen dat dit hun bedrijf zal schaden. 

Er is ophef over winkels die hun deuren openhouden op koude dagen. Het openhouden van deze deuren zorgt ervoor dat een winkel meer moet stoken om de winkel op een aangename temperatuur te houden. Het meer moeten stoken zorgt ervoor dat er meer CO2-uitstoot is, wat een negatief effect heeft op het milieu. Een winkel kan ongeveer 40% aan kosten besparen als zij de deuren dichthouden tijdens koude periodes, meldt GroenLinks. 

Het verspillen van energie is voor Milieudefensie Amersfoort een van de grootste zorgen. Zij willen namelijk klimaatopwarming voorkomen en dat kan door minder energie te gebruiken. Ook is milieudefensie Amersfoort er bang voor dat deze houding van winkels een negatieve invloed zal hebben op klanten. Beppie de Vries van milieudefensie zegt: “Ik denk dat klanten dan misschien kunnen denken ‘Als in de winkelstraten zo wordt gesmeten met energie, dan ga ik niet de kachel lager zetten’.”  

Redenen van winkeliers

De voornaamste reden dat winkeliers hun deuren openhouden is de angst dat hun omzet er onder zal leiden. Als een winkel haar deuren dicht heeft, lijkt het soms net alsof de winkel dicht is, waardoor er minder klanten komen. “Wij merken dat er veel minder mensen komen als onze deuren dicht zijn, omdat we dan alleen maar de mensen aantrekt die in de stad zijn voor de Sacha.” zegt manager Babs van den Hof van de Sacha.  

Ook krijgen winkels de opdracht van hun hoofdkantoor om hun deuren open te houden. “Ons hoofdkantoor heeft bepaald wanneer onze deuren open en dicht mogen, dus soms hebben we daar ook niet de controle over”, zegt Babs. Dit was bij Beppie ook al bekend en vind dit onzin, daarom heeft zijn met Milieudefensie Amersfoort een brief gestuurd naar grote ketens om deze regeling te veranderen. 

Extra druk opleggen 

Milieudefensie wil dat de gemeente extra druk uitoefenen op winkeliers die hun winkeldeuren openhouden. De gemeente Amersfoort wil dat er minder CO2 uitgestoot wordt en daarom stimuleren ze winkeliers ook om hun deuren dicht te doen. Wethouder Jansen heeft daarvoor al eens bordjes uitgedeeld waarop staat dat de winkel open is. Dit vindt Milieudefensie alleen niet genoeg. Beppie denkt dat door winkeliers een beloning te geven als ze hun deuren dicht houden een goed begin is. Wat ze later zou willen is een verbod op open winkeldeuren, maar in Utrecht werd in 2022 al duidelijk dat er een gebrek is aan de juiste regels voor dit verbod. 

Volgens Beppie zouden boa’s in het centrum van Amersfoort makkelijk kunnen handhaven op open winkeldeuren. Dit hoeft dan niet elke dag, geeft ze aan, maar één keer in de week op bijvoorbeeld een drukke zaterdag, zou volgens haar goed kunnen werken tegen de open deuren. Voor de handhavers zou het ook goed te combineren zijn zegt ze. “Aangezien ze toch veel controleren in het centrum kunnen ze dit gelijk meepakken” 

Open deuren actie 

Milieudefensie heeft een winkeldeuren dicht actie. Ze zijn hiermee begonnen om meer informatie van winkeliers te krijgen over waarom ze hun deuren openhouden. Om deze informatie te verzamelen liepen ze door de stad en hielden ze ondertussen telling bij van hoeveel deuren er open stonden. Tijdens deze wandeling gaven ze winkeliers ook meer informatie over winkeldeuren dicht doen. “Als einde van de actie proberen we ons heel erg te richten op de keten. We willen dat hun ervoor zorgen dat winkels hun deuren dicht mogen doen.” 

Meerdere winkeleigenaren vinden deze actie onnodig. Zo meldt een winkeleigenaar aan het AD: “Is Milieudefensie wel op de hoogte van de RIVM-regels voor een goede ventilatie voor de gezondheid en dat al helemaal in de winkels?”. Ook de Sacha is het er niet mee eens “Ik vind het een beetje onzin puur omdat ik denk dat er op hele andere plekken wat gedaan kan worden voor het klimaat”. Ook vinden zij dat er te laat begonnen is met de actie en dat Milieudefensie beter in het begin van de winter handelingen hadden kunnen verrichtten tegen deze open deuren. “Dan hadden ze er nog iets mee kunnen bereiken”.  

In een jaar tijd is het percentage van open winkeldeuren gedaald. In januari van dit jaar waren nog 39% van de winkeldeuren open, terwijl dat in maart 2023 65% van de winkels waren, heeft Milieudefensie onderzocht. Dit komt vermoedelijk door de betere temperaturen in maart. Als het aan Beppie ligt, zullen deze percentages nog meer dalen en heeft hun inzet geholpen. 

Mila Lynn Siccama spreekt Babs van den Hof, manager van Sacha Amersfoort, over openstaande deuren bij haar winkel

Instagram: Keinieuws

Over de auteur

Indira Khodabaks

Ik ben Indira Khodabaks (17) en ik kom uit de stad Gorinchem. Ik zit op de school voor journalistiek, omdat ik van nature erg nieuwsgierig ben en houd erg van schrijven. Sinds 1 september volg ik alles wat in Utrecht binnenstad gebeurt. Mijn interesseveld is vrij breed, zo ben ik geïnteresseerd in wereldwijd nieuws, maar ook in kleine culturele evenementen. Ik vind het belangrijk dat de inwoners weten wat er in hun stad gebeurt en ik hoop daar een bijdrage aan te leveren. contact: indira.khodabaks@student.hu.nl