Amersfoort

Selecteer Pagina

Binnenkort ook rouwverwerking in de natuur voor bewoners Amersfoort

Binnenkort ook rouwverwerking in de natuur voor bewoners Amersfoort

De toekomstige Telefoon van de Wind in Amersfoort.

AMERSFOORT- Een initiatief waarbij een oude telefooncel, neergezet in de natuur, wordt gebruikt in het rouwproces na het verliezen van een dierbare. Telefoon van de Wind krijgt mede dankzij uitvaartbegeleider Immanuel Baan straks ook in Amersfoort een plek.

De telefooncel is aangeschaft en het plan is voorgelegd aan de gemeente Amersfoort. Het vinden van een geschikte plek is de volgende stap. Immanuel vertelt dat hij al een plek op het oog heeft. “Elisabeth Groen, een locatie in de richting van Leusden, is een stadspark met natuur. Dat lijkt me een hele mooie plek.” Een van de dingen die deze plek zo geschikt maakt, is de goede bereikbaarheid voor wandelaars.

“Een liefdevol netwerk van niet aangesloten telefoons in Nederland.” Dat is de omschrijving op de website van Telefoon van de Wind. “Het spreken aan de telefoon, ook al is die niet verbonden, dwingt je je gedachten te ordenen en ze onder woorden te brengen.” Dit waren de woorden van Itaru Sasaki, de eerste oprichter van dit initiatief in Japan. Ook in Nederland zijn er inmiddels op vijf locaties telefooncellen in de natuur te vinden.

Wanneer de Telefoon van de Wind beschikbaar wordt in Amersfoort is nog niet helemaal duidelijk vertelt Immanuel. “Er moet ook nog een vergunning komen, het is altijd onvoorspelbaar hoelang het duurt voordat we die krijgen, maar ik denk dat voorjaar 2024 of zomer 2024 wel realistisch is.” Tot die tijd worden nog vrijwilligers gezocht die kunnen helpen met het opknappen van de telefooncel.

Voor Immanuel is dit een bijzondere onderneming. Sinds hij zich heeft laten inspireren door de initiatiefnemers in Gouda, is hij vastberaden om ook Amersfoorters deze manier van rouwverwerking te bieden. “Ik werk natuurlijk in de uitvaartbranche, dus dat helpt, maar dit is een burgerinitiatief. Ik doe het als persoon en dus niet als bedrijf.”

Britt Vianen spreekt Immanuel Baan verder over de telefooncel en de locatie hiervan.

Over de auteur

Ninke Versluis

Mijn eerste ontmoeting met de journalistiek had ik op achtjarige leeftijd. Bij de lokale omroep van Baarn, het dorp waar ik ben opgegroeid, was ik toen junior verslaggever. Ik ben Ninke, 18 jaar en afgelopen september begonnen aan de school voor journalistiek in Utrecht. Als beginnend journalist heb ik in een halfjaar tijd ontzettend veel geleerd over mijn omgeving en ook over mezelf. Zowel maatschappelijke kennis als zelfkennis vind ik waardevol om te hebben als journalist, dus ik leer graag nog lang door. Heeft u vragen of tips? Twijfel niet om mij een mailtje te sturen! ninkeversluis@gmail.com