Martijn Kramer en Jitse de Graaf winnaars hoofdprijs SvJ-prijs
Eerder wonnen ze al de Campusdoc-prijs en nu hebben Martijn Kramer en Jitse de Graaf ook de hoofdprijs van de SvJ-prijs gewonnen met hun documentaire Bloody Tradition– Agree to Disagree.
Martijn Kramer en Jitse de Graaf nemen de SvJ-hoofdprijs in ontvangst.
De inspiratie voor deze documentaire haalde Jitse in 2021 uit een bericht over de grootste dolfijnenjacht ooit op de Faeröer-eilanden. ‘Tijdens deze jacht zijn er 15.000 dolfijnen gedood!’ Hij was ontzet door de afbeeldingen en de reacties op Facebook. Mensen beschuldigden de jagers van moord. Dit wekte de nieuwsgierigheid van de documentairemakers en ze besloten om zelf op onderzoek uit te gaan.
Het maken van deze documentaire had zo zijn uitdagingen. ‘De beelden kunnen heftig overkomen, dus wilden we zo objectief mogelijk blijven, zonder mensen af te schrikken’, aldus Martijn. ‘Mensen zijn vaak geneigd om ergens voor of tegen te zijn, zonder echt te weten waar het over gaat’, legt Jitse uit. ‘Door kennis te delen en te onderzoeken, nemen we een deel van deze polarisatie weg’. Met Bloody Tradition- Agree to Disagree willen Martijn en Jitse laten zien dat mensen niet kortzichtig moeten zijn. De documentaire toont verschillende perspectieven, van mensen die zich tegen de jacht verzetten tot degenen voor wie het een fundamenteel onderdeel van hun cultuur is.
De documentaire is voor de SvJ-prijs beoordeeld door Marcel Gelauff (oud-hoofdredacteur NOS), Rennie Rijpma (hoofdredacteur AD), Coen van de Ven (redacteur De Groene Amsterdammer) en Yael de Haan (lectoraat HU). Marcel Gelauff vindt dat deze perspectieven goed in beeld zijn gebracht: ‘Het is een confrontatie voor ons als kijker, ze laten ons echt in de spiegel kijken. De kijker wordt namelijk aangezet om na te denken over het onderwerp en eigen mening te vormen.’
De hoofdprijs heeft de makers van de documentaire niet alleen duizend euro opgeleverd, maar ook erkenning voor hun werk.
Behalve de SvJ-hoofdprijs, wonnen de makers vorig jaar ook de Campusdoc-prijs en kregen ze internationale erkenning. Zo namen Martijn en Jitse vorige maand nog ee prijs in ontvangst in Ierland. ‘De teller staat nu op vijftien prijzen, en met deze erbij zestien’, vertelt Martijn trots.
De documentairemakers hebben een waardevolle les geleerd met het maken van deze productie: ‘Wees niet bang voor verandering, durf dingen los te laten en probeer onderwerpen te kiezen die je verrassen.’