Tweedejaars studenten maken de podcast: doodengdoodleuk
Een onderwerp dat de redactie uitdaagt en origineel is. Dat is het doel van studenten Thirza, Vincent, Sanne, Britt, Lucas, Anne, Job, Eva, Samuel en Kyra als ze voor het semester Go in hun tweede jaar op de School voor Journalistiek een podcast moeten maken. Ze kiezen voor het onderwerp: de dood.
De opnames van de podcast doodengdoodleuk Foto: Sil Moison
Iedereen uit de Go-redactie moet met een idee voor een podcast komen. Daarvan worden de drie beste ideeën uiteindelijk ook gemaakt. Sanne komt met het idee om die over de dood te maken. “Ik heb zelf altijd heel veel moeite gehad met praten en nadenken over de dood. Maar ik denk wel dat het goed is om te praten over de dood. Ik wilde mijzelf uitdagen en daarom ben ik met dit idee gekomen.”
De bedenker van de podcast mag deze sowieso gaan maken. De rest van de klas moet zich inschrijven bij een van de gekozen podcasts. Anne koos voor de podcast van Sanne: “De andere twee podcasts spraken mij niet zo heel erg aan. Ik vond het idee van Sanne heel origineel en interessant dus ik wist meteen dat ik die wou gaan maken.”
Praten over de dood normaliseren
Het doel van de podcast is ook om praten over de dood te normaliseren. “De dood is best wel een taboe. Mensen vinden het moeilijk om erover te praten en erover na te denken. Best gek eigenlijk, want iedereen gaat een keer dood,” aldus Sanne.
Op social media maakte de redactie ook filmpjes over hoe studenten van de SVJ aankijken tegen de dood. “Die filmpjes waren natuurlijk ook om promotie te maken voor de podcast op social media. Daarnaast is het ook interessant om te kijken hoe studenten tegen de dood en hun eigen uitvaart aankijken,” vertelt Sanne.
Wat gebeurt er met het lichaam
De eerste podcast gaat over het lichamelijke aspect. Dus wat er gebeurt met je lichaam als je dood bent. Sanne is de eindredacteur van die podcast: “De gasten zijn een uitvaartbegeleider en iemand die op een plaats delict schoonmaakt. Anne heeft een reportage gemaakt over resomeren, dat is een andere vorm van cremeren.”
In de tweede podcast wordt besproken hoe mensen tegen de dood aankijken. “Als gasten hebben we een predikant en een medium. Zij kijken allebei anders tegen de dood aan. Dat verschil is heel interessant,” vertelt Anne.
Allebei zijn ze tevreden over de podcasts die ze als redactie hebben gemaakt. “De eerste podcast hebben we geprobeerd het een beetje luchtig te houden. Dus er zaten ook spelletjes in. Dat werkt niet echt, omdat we niet goed de diepte in kunnen,” aldus Sanne. Anne vult daarop aan: “De tweede is meer een podcast. Door iets dieper te gaan wordt het echt een gesprek.”
Derde aflevering
Of er een vervolg komt van de podcast is nog niet bekend, geeft Sanne aan: “Aan het einde van onze tweede podcast hebben we ook nog gevraagd aan mensen om met een goed onderwerp te komen voor een aflevering. Als daar een goed idee tussen zit of we bedenken zelf nog iets sta ik er wel voor open om nog een aflevering te maken.”
Benieuwd geworden naar de podcast? Luister aflevering 1 en aflevering 2 hier.