SvJ media

Selecteer Pagina

Mirosława van der Boom ontvangt prestigieuze VSB Beurs

De recent afgestudeerde SvJ-student Mirosława (Mirka) van der Boom (24), behoort tot de kleine groep studenten die de VSB Beurs heeft gewonnen. Met deze beurs kan Mirka de master International and Military History te volgen aan de Universiteit van Lancaster in Engeland. Wat maakte Mirka’s aanvraag zo bijzonder en hoe wist ze zich te onderscheiden in een jaar waarin het aantal aanvragen verviervoudigde?

Lastig te verkrijgen Beurs

De VSB Beurs (Verenigde Spaarbank) is een financiële ondersteuning bedoeld voor studenten die een vervolgopleiding of onderzoek willen doen in het buitenland. Jaarlijks mogen  pas afgestudeerde hbo- en wo-studenten zich aanmelden voor deze beurs, waarmee ze 7.000 of 10.000 euro kunnen ontvangen om hun studie in het buitenland te bekostigen. 

Het bijzondere aan de beurs is dat niet alleen de academische prestaties worden beoordeeld , maar vooral ook de maatschappelijke betrokkenheid van de student. Het fonds hecht waarde aan wat de student na de studie voor de maatschappij kan betekenen, en juist hierin herkende Mirka haar eigen ambitie. ‘Mijn Nederlandse, Poolse en Chileense roots hebben me een breed perspectief gegeven op de wereld, vooral op het gebied van oorlogen. Dat is de basis van mijn nieuwsgierigheid naar hoe oorlogen zich ontwikkelen en hoe ze families beïnvloeden,’ vertelt Mirka vanuit Lancaster.

Vorig jaar oktober begon Hogeschool Utrecht met de promotie van de VSB Beurs voor 2024. De belangstelling was groot, getuige het feit dat het aantal aanmeldingen verviervoudigde ten opzichte van 2022  terwijl er slechts vier beurzen beschikbaar waren voor HU-studenten. Uiteindelijk mocht Mirka zichzelf tot een van de gelukkigen rekenen.

 De lange weg naar de VSB Beurs 

Mirka hoorde via een van haar docenten op de SVJ over de VSB Beurs. ‘Ze zei dat ik me echt moest verdiepen hierin. Ik dacht: het proberen is het zeker waard, want het geld is natuurlijk welkom,’ aldus Mirka. De beursaanvraag zelf vereiste echter wat werk. ‘Je moet uitleggen welke master je wil volgen en wat jouw motivatie daarvoor is, maar je moet ook een begroting opstellen.’ Het aanvragen van een beurs vergt dus tijd en energie. In de begroting moet je ook de financiering helder verantwoorden. 

Tijdens de selectie heb je een persoonlijk gesprek op de Hogeschool. Mirka benadrukt dat dit gesprek allesbepalend is. ‘Toon dat je een duidelijk doel hebt en dat je gemotiveerd bent om iets terug te geven aan de samenleving,’ vult ze aan. Op 4 juni kreeg Mirka het nieuws dat ze de beurs had gewonnen. ‘Ik was echt heel blij. Toen ik de officiële bevestiging via de mail kreeg, voelde ik een last van mijn schouders vallen. Het financiële deel van mijn master was geregeld en ik kon me volledig focussen op mijn studie.’

 

Advies voor toekomstige aanvragers

Mirka raadt studenten aan om al tijdens hun studie na te denken over hun toekomstplannen. ‘Je hoeft niet alles uitgestippeld te hebben, maar als je een goed idee hebt over de richting die je op wilt, ga er dan voor. Een master in het buitenland is een verrijking van je leven. Je leert nieuwe mensen en nieuwe indrukken kennen. Als je daarbij een interesse hebt die je wilt verkennen of uitdiepen, dan is dit de perfecte optie.’ Omdat verhuizen naar het buitenland een grote onderneming is, vindt Mirka dat de VSB Beurs een enorm verschil kan maken. ‘Met een goed plan en de financiële steun wordt de stap om in het buitenland te studeren een stuk haalbaarder. Dus als je die kans hebt, ga ervoor!’