SvJ media

Selecteer Pagina

Alumnus Milou Vollebregt deelt tips voor een goede scriptie en hoe je uitblinkt: ‘Wees brutaal, maar wel beleefd’

Alumnus Milou Vollebregt deelt tips voor een goede scriptie en hoe je uitblinkt: ‘Wees brutaal, maar wel beleefd’

Milou Vollebregt deelt tips voor studenten journalistiek: 'Maak jezelf kenbaar' Foto: Milou Vollebregt

Alumnus Milou Vollebregt deelt tips voor een goede scriptie en hoe je uitblinkt: ‘Wees brutaal, maar wel beleefd’

Milou Vollebregt haalde een tien voor haar scriptie toen ze in 2023 afstudeerde aan de SvJ. Nu is ze redacteur voor #UseTheNews, onderzoeker bij Journalismlab en bestuurslid van Vers in de Pers, de jongerenafdeling van de NVJ. Vollebregt deelt haar tips voor het schrijven van een goede scriptie en hoe je jezelf kan blijven ontwikkelen naast je studie. 

door | 20 11 2024, 13:11 | Uitblinkers

Milou Vollebregt deelt tips voor studenten journalistiek: ‘Maak jezelf kenbaar’ Foto: Milou Vollebregt

Als je afstudeert aan de School voor Journalistiek hoort daar een groot onderzoek bij. Het lijkt op wetenschappelijk onderzoek, maar dan net wat praktischer en gericht op de journalistiek. Je mag zelf een onderwerp kiezen, en dat is precies wat SvJ-alumnus Milou Vollebregt deed. Zij koos ervoor om te kijken naar hoe jongeren nieuws vertrouwen en welke media ze betrouwbaar vinden. ‘Ik ben altijd al bezig geweest met de relatie tussen jongeren en nieuws. Dus mijn eerste tip aan studenten is dan ook: kies een onderwerp waar je echt enthousiast van wordt. Dan ben je gemotiveerd om alles eruit te halen’, vertelt Vollebregt.

Voor haar onderzoek sprak ze met tien jongeren tussen de 18 en 24 jaar om te ontdekken hoe ze nieuws beleven en welke bronnen ze vertrouwen. Het onderzoek leverde Vollebregt veel inzichten op, niet alleen over jongeren en media, maar ook over ethiek en verantwoording in de journalistiek. Haar onderzoek naar jongeren en betrouwbaarheid deed ze alleen, maar voor haar scriptie en onderzoek werkte ze samen met Fontys-student Isa Martens, die ze ontmoette tijdens haar stage bij Pointer van KRO-NCRV. ‘Wat onze scriptie goed maakte’, legt Vollebregt uit, ‘was dat we echt kritisch waren op onze keuzes en open stonden voor verbeteringen. Het is belangrijk om als journalist te kunnen uitleggen waarom je iets op een bepaalde manier hebt aangepakt. We hebben daarom ook besproken wat er fout ging of waar we anders naar hadden kunnen kijken.’ Volgens Vollebregt kan er altijd wel iets beter tijdens het maken van een onderzoek, maar juist het herkennen en benoemen van je eigen fouten maakt je werk sterker. ‘Als je zelf al kritisch kijkt naar je aanpak en daar eerlijk over bent, ben je eerlijk en transparant. Dat helpt niet alleen om je onderzoek te verbeteren, maar ook om jou als journalist te laten groeien.’ 

Vaardigheden waar je wat mee kan

Op de SvJ leer je veel verschillende vaardigheden die belangrijk zijn in het werkveld en die Vollebregt nog steeds gebruikt. ‘Alle praktische dingen, zoals het oprolbaar schrijven van een nieuwsbericht, het opnemen van B-roll; dat neem je altijd mee.’ Maar ook de dingen waar de meeste studenten een hekel aan hebben, zoals diepgaande research en onderzoek, zijn volgens Vollebregt essentieel. ‘Het helpt je heel erg met het ontwikkelen van jezelf. Je weet namelijk wat je aan het maken bent en je weet precies waar het over gaat, waardoor je een stuk zekerder bent over jezelf.’ Ook al hoeft Vollebregt geen researchdossiers meer in te leveren, maakt ze altijd haar eigen document om research te ordenen met de tips en tricks die ze geleerd heeft. 

Herinneringen aan de SvJ…

‘Ik kwam als 18-jarige binnen op de SvJ toen ik gelijk in het diepe werd gegooid. Ik had Hilversum als hyperlocal en mijn schrijfdocent was Peter Douma. Hij was heel erg van de punctualiteit en discipline, en dat was ik ook, dus dat was een goede match. Hij heeft bij mij echt de motivatie naar boven gehaald en ook het vertrouwen gegeven dat ik het kon, want dat is denk ik heel belangrijk in het begin. Je gaat beginnen op een opleiding en denkt: wat moet ik allemaal doen? In die eerste paar weken moet je gelijk al veel produceren en maken, maar ik voelde toen al de passie om met mensen in gesprek te gaan.’ 

Meer uit je studie halen   

Vollebregt raakte tijdens haar studie betrokken bij het Journalismlab, het lectoraat journalistiek van de HU, nadat ze een oproep tegenkwam op de MyHU-app om mee te doen aan een focusgroep. ‘Ik heb toen aangemeld en daarna mocht ik meedoen. We zijn toen twee dagen gaan brainstormen en concepten gaan ontwikkelen. Yael de Haan, lector bij Journalismlab, stuurde me daarna een berichtje omdat ze zag hoe enthousiast ik was. Het kan heel snel gaan: in november begonnen we en in januari werd ik onderzoeksassistent.’ 

De SvJ-alumnus stimuleert het alleen maar om extra dingen te doen naast je studie. Zo werd ze zelf onderdeel van het Bonusprogramma (seizoen 2020-2021) in haar tweede jaar. ‘De school biedt veel dingen aan, zoals verschillende honoursprogramma’s maar ook bijvoorbeeld het Bonusprogramma. Door je te ontwikkelen naast je normale studie kom je uit je bubbel en spreek je andere jonge journalisten. Misschien kom je wel op ideeën of onderwerpen, en daarnaast leer je natuurlijk zelf ontzettend veel.’ Milou raadt ook aan om naar evenementen te gaan en te netwerken. ‘Ga kijken en durf vooral.’ Ze noemt als voorbeelden van organisaties die journalistieke evenementen organiseren de NVJ, maar ook Nieuwspoort, De Balie, en Pakhuis de Zwijger.

Niet alleen kun je extra dingen doen naast je studie en naar evenementen gaan, je kunt ook zelf iets opzetten, vertelt Vollebregt. ‘Maak jezelf kenbaar: laat je horen als je een goed idee hebt en klop aan bij een organisatie, desnoods met anderen. Dat kan bijvoorbeeld de NVJ of andere organisaties. Daar kan veel uitkomen. Wees brutaal, maar wel beleefd. Mensen zitten te echt te wachten op nieuwe ideeën.’ 

Milou helpt je kansen maximaal te benutten:

  1. Kijk goed naar je persoonlijke interesses en probeer veel uit.

  2. Kijk naar de ervaring die je al hebt (of juist niet hebt).  

  3. Het is niet erg als je iets langer over je studie doet, maar doe wel dingen die je leuk vindt en waar je wat over jezelf leert.  

  4. Weeg af wat het je brengt en wat het je kost.  

  5. Let op jezelf en pas op dat je niet te veel hooi op je vork neemt.

Toekomst  

Vollebregt doet momenteel een master Sociologie, en hoopt aankomend jaar af te studeren. Ze zit helemaal op de goede plek, vertelt de SvJ-alumnus, en het lijkt haar leuk om fiftyfifty wetenschappelijk onderzoek te doen en zelf artikelen te schrijven. Verder wil ze vooral blijven meepraten, zich bemoeien met dingen en presenteren. ‘Ik zit nu al zo goed, dus ik wil dit laten doorgroeien en mezelf verder ontwikkelen. Wel hoop ik ooit nog een groot onderzoeksjournalistiek project te voltooien: ik wil vooral iets doen dat bijdraagt aan de samenleving’, concludeert Vollebregt. 

Over de auteur

Victor Schipper

Ik ben Victor Schipper, 21 jaar en derdejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik focus mij op de schrijvende journalistiek en volg momenteel de specialisatie Burger, Politiek en Maatschappij. Ik werk als redacteur bij SvJ media en ben redactie-assistent bij VMT, onderdeel van VMN media. Daarnaast ben ik actief in de medezeggenschap als lid van de Instituutsraad IvM en werk ik als student-assistent en studentvoorlichter voor de Hogeschool Utrecht.