Journalistiek is als eten

Op de SVJ is iets opvallends aan de hand. Regelmatig vraag ik of studenten een krant lezen. Of ze dat spraakmakende interview in die ene talkshow hebben gezien. En wat zij ervan vinden dat de grote persbureaus AP en Reuters niet meer welkom zijn in het Witte Huis. Te vaak, naar mijn zin, blijft het dan stil. ‘Niet gezien. Niet gehoord. Geen idee.’
Bart Molsbergen
Onacceptabel wat mij betreft. Een chef-kok kijkt, proeft, ruikt en eet ook regelmatig buiten de deur, van zijn eigen restaurant. De SVJ-student die in de toekomst wil werken bij talkshows, kranten of magazines wil toch weten wat ze daar maken en hoe ze het maken? Ons beroep en haar beroepsproducten kennen, is een essentieel onderdeel van iedere HBO-opleiding, dus ook de SvJ. En die kennismaking moet niet pas plaatsvinden tijdens een stage. Ten eerste omdat je wil weten of het beroep echt je interesse heeft. Ten tweede omdat je veel leert van andere journalisten. En ten derde omdat je dan ziet wat er speelt in de wereld én het werkveld, en vervolgens een eigen positie kunt innemen.
Wij, docenten, bereiden jullie studenten, voor op werken in de journalistiek. Maar wij kunnen dat niet alleen, jullie moeten ook aan de bak. Je wordt journalist en dat ben je straks 24 uur per dag, 7 dagen per week. Je draagt een verantwoordelijkheid omdat jij de wereld informeert en je (werk) ligt onder een vergrootglas. Ongeacht waar je aangenomen wordt. Echt: een jonge journalist die geen journalistieke producties ziet en leest mist noodzakelijke informatie voor ons vak.
Dus: beste studenten journalistiek: kijk, lees, luister, leer en bewonder. Neem een abonnement op een krant. Ze zijn er al vanaf 1 euro per week via kiosk.nl. Luister naar de podcast van Tim Hofman, Radio BOOS, waarin hij (het gebrek aan) journalistiek van andere media bespreekt. Lees op zaterdag de rubriek van de NRC Ombudsman waarin de krant antwoord geeft op vragen van lezers. Zoals de klacht van Sywert over een tv-recensie waarin de auteur hem ‘meesteroplichter’ noemt. Lees boeken, zoals klassiekers van Joris Luyendijk, John Schoorl of Huib Modderkolk, te vinden in de HU-bibliotheek of betaalbaar op de Boekwinkeltjes website. Kijk eens naar Medialogica. Bezoek komende maand het Movies that Matter festival in Den Haag. Je ziet daar welke impact journalisten hebben. Of vraag eens een inspirerende tip aan je medestudenten of een docent waarvan je denkt dat die jou goed kent. Want journalistiek is net als eten: het is overal en er is voor ieders smaak wel iets.