Utrecht neemt stappen om klimaat bestendig te worden

Utrecht neemt stappen om klimaat bestendig te worden

Duurzame projecten zoals een serum dak en zonnepanelen

Om in het jaar 2050 klimaatbestendig en waterveiling te zijn tekende de gemeente en de provincie Utrecht het Europese Handvest Missie Aanpassing aan Klimaatverandering. Door deze ondertekening proberen deze partijen met maatregelen en met goede initiatieven, Utrecht in 2050 geheel veilig te krijgen voor de verandering van het klimaat. 

Hulp van inwoners

Om dit doel te bereiken is volgens de provincie Utrecht veel hulp nodig van de inwoners van Utrecht. Gedeputeerde Mirjam Sterk vertelt hoe belangrijk deze rol is: ‘Gelukkig realiseren we ons steeds meer dat de snelle klimaatverandering die gaande is om aanpassingen vraagt. Uiteraard doen we er als provincie alles aan om klimaatbestendig te worden. Maar dat kunnen we niet alleen, daar hebben we de hulp van de inwoners hard bij nodig. Deelname aan een missie als deze kan nét even dat duwtje in de rug zijn om bewonersinitiatieven te stimuleren.’

Financiering

Zoals Mirjam Sterk zegt, doet de provincie er alles aan om klimaatbestendig te worden. Met de ondertekening van deze Europese missie wordt er ook geld bijgeschreven bij zowel de gemeente als bij de provincie. Dit geld is bedoeld om goede initiatieven en onderzoek te financieren. Dit soort initiatieven kunnen het vergroenen van straten en daken zijn, maar ook de aanleg van zonne-energie en het verbeteren van de isolatie. Bewoners kunnen beroep doen op een subsidie wanneer ze besluiten zich in te zetten voor het klimaat. Hiervoor is meer geld beschikbaar geworden door het ondertekenen van dit handvest.

Te Laat

2050 is nog een tiental jaren weg, de zeespiegel zal dan volgens het KNMI in 2050 maximaal 0,4 meter gestegen zijn. De gemeente Utrecht maakt zich daar geen zorgen over. ‘2050 is het landelijke gestelde doel, die houden wij ook aan. De regering werkt samen met veel partijen die veel onderzoek hebben gedaan, daar vertrouwen wij ook op’, vertelt woordvoerder Sanne Hermans. Ze benadrukt daarnaast dat het onderwerp klimaatverandering en klimaatbestendigheid een van de hoogste prioriteit is die in het coalitieakkoord van de gemeente Utrecht staat en dat de gemeente nu al veel doet om de stad klimaatbestendig te maken. ‘Wij wachten niet per se tot 2050 maar zijn al flink aan de slag; hoe eerder we klimaatbestendig zijn, hoe beter. We werken op veel plekke, op verschillende niveaus en met veel verschillende partijen aan het klimaatbestendig maken van de stad. Circa 60 procent van het oppervlak van de gemeente in particuliere handen, dus samenwerken is van essentieel belang hierin.’

Voorloper?

Toch is het moeilijk te zeggen waar de gemeente Utrecht nu staat wat betreft de ontwikkelingen voor de klimaatbestendigheid. Volgen de woordvoerder van de gemeente Utrecht komt dit door het verschil in Urgenties. ‘ Bij Utrecht is dat bijvoorbeeld hitte, omdat we een groot stedelijk gebied hebben met relatief veel steen en beton. Bij andere gemeenten kan bijvoorbeeld bodemdaling urgent zijn.’ Aldus Sanne Hermans. Echter durf ze wel te vertellen dat Utrecht voorloper is op het gebied van hitte. De gemeente heeft al een hitteplan en heeft een strategie uitgestippeld op meer groen te planten in de omgeving, dit is De Groene Schaalsprong. Op het gebied van waterveiligheid is niet echt duidelijk hoe de gemeente en de provincie Utrecht het zich er van afbrengen.

Over de auteur

Lucas Gengler

Ik ben Lucas Gengler, een eerstejaars student op de school van journalistiek en ik ben 19 jaar. Ik ben erg geïnteresseerd in alles wat Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern bezig houdt. Door mijn contacten met onder andere het bedrijf Raum en mijn interesse in mensen weet ik goed wat er speelt.