Er moet meer tijd en aandacht voor blessure preventie komen

Er moet meer tijd en aandacht voor blessure preventie komen

Photo by Annie Spratt on Unsplash

 

Er zijn in totaal 3,5 miljoen blessures in 2021 ontstaan. Dat is volgens experts een erg hoog aantal en daar moet dan ook verandering in komen. De blessures zouden voor een groot deel kunnen worden voorkomen door middel van blessurepreventie. Maurice Leeser, programma manager van Veiligheid NL, wil daar meer aandacht aan  besteden in de aankomende jaren.

Cijfers hockeyblessures

Volgens het cijferrapport van Veiligheid NL zijn er, van het totaal van 3,5 miljoen ontstane blessures in 2021, 200.000 toe te wijzen aan hockeyblessures. Hockey staat op nummer 5 wat betreft de meeste blessures in 2021. Op nummer 1 staat hardlopen, maar hoe dan ook is hockey een sport waar zeker veel blessures ontstaan.

Aanpak trainers

Maar hoe wordt blessurepreventie aangepakt door de trainers ? Volgens Sophie, hockeytrainster  van USHC heren 5, ligt de verantwoordelijkheid van de blessure echt bij de spelers zelf. Maar ze probeert wel de spelers daarin tegemoet te komen. Dat doet ze door middel van warmlopen, rekken etc. Maar de spelers hebben wel hun eigen verantwoordelijkheid daarin. Als er een blessure ontstaat dan moet het ook aangeven worden om vervolgens rustig aan doen en uit de training te stappen. Want doorspelen met een blessure is heel gevaarlijk. Ook op de andere velden heeft Sophie het idee dat de trainers vooral de verantwoordelijkheid van de blessure bij de spelers zelf leggen. De tip die Sophie aan de spelers zou geven om blessure vrij te kunnen hockeyen is “loop goed warm voor de training en bouw intens sporten rustig op.” Ze zegt daarnaast dat het ook belangrijk is dat je na de training altijd een lange broek en een trui aan trekt. Anders worden de spieren koud.

Ervaring trainingslid

Manuel, training lid van USHC heren 5, vindt de aanpak van de trainster erg begrijpelijk. Het is volgens hem onmogelijk om als trainster iedereen blessurevrij te laten trainen. Zeker omdat de trainster wel gewoon de spieren warm laat worden door middel van warming up, is er volgens Manuel wel een vorm van blessurepreventie aanwezig bij de trainingen. Manuel merkt ook op dat wanneer je ergens last van hebt tijdens de training mits je dat dan ook aangeeft, er veel begrip van de trainers voor is. Je zou in dat geval dan ook gewoon weg kunnen lopen van de training en op de bank plaats kunnen nemen.

Over de auteur

Joep Higler

Hey, ik ben Joep een enthousiaste journalist in opleiding! Ik ben nu bezig met mijn tweede jaar Journalistiek op de hogeschool van Utrecht. Ik ben een sportief type soms een beetje te sportief. Mijn hobby's zijn dan ook voetbal, hockey en tennis. Ik heb alle drie de sporten dan ook beoefend en wil daar dan ook iets mee doen in mijn journalistieke carrière. Ik heb geschreven voor dedomstedeling.nl dat is een site waar studenten hun items maken. Mocht u wat willen zien van mij hoor ik het graag! Vriendelijke groetjes, Joep