Hilversum

Selecteer Pagina

Kinderboekenweek Hilversum groot succes

Kinderboekenweek Hilversum groot succes

Wethouder Karin van Hunnik (links) gaat het lintje doorknippen om zo officieel de Kinderboekenweek te openen. Foto: Loek Omtzigt

De Kinderboekenweek is weer van start, en ook in Hilversum is dit een groot succes! Op veel basisscholen wordt druk gelezen. Van de Bibliotheek Hilversum tot de Sterrenschool en van de Montessorischool Centrum tot de Nassauschool, allemaal organiseren ze feestelijke activiteiten rondom deze speciale week. Hoe ging het er overal aan toe?

‘Even slaperig kijken iedereen,’ klinkt het van één kant. De bovenbouwleerkrachten van de Montessorischool Centrum in Hilversum maken met z’n allen een groepsfoto. Allemaal zijn ze in badjas, zelfs de directeur. Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar ‘bij mij thuis’. Om in te spelen op dit thema, mogen zowel de kinderen als hun juffen en meesters in pyjama naar school komen. Ook hebben ze het over dit thema. Want wat maakt jouw thuis speciaal en wat is er bij andere kinderen thuis anders dan bij jou? ‘Bij mij thuis mag ik voetballen in de woonkamer,’ vertelt Yousri (10). 

Eenmaal op school is er een kind in tranen. Wat blijkt: de moeder heeft het bericht over de pyjama’s gemist. Maar dat kan gelukkig snel opgelost worden; de pyjama wordt alsnog naar school gebracht. 

Groep 6/7/8 is intussen druk bezig met het oplossen van een puzzel, ze hebben bij binnenkomst allemaal een stukje gekregen en zijn nu bezig met de stukjes bij elkaar leggen. Die vormen samen een plaatje van de kaft van het boek ‘Ministerie van Oplossingen’ van Sanne Rooseboom, een themaboek van de Kinderboekenweek. Maar gaan de kinderen door de Kinderboekenweek ook écht meer lezen? ‘In de Kinderboekenweek zie je veel meer boeken dan normaal, in de bieb en op school, en dus zitten er ook meer boeken tussen die je leuk lijken,’ vertelt Moos (10). 

Laurie Hinfelaar, juf van groep 7/8 op de Nassauschool, merkt dat kinderen meer gaan lezen door activiteiten met en over lezen. ‘Als we de kinderen laten kennismaken met nieuwe boeken, bijvoorbeeld tijdens de Kinderboekenweek, worden ze enthousiaster om te gaan lezen, en dan zien we die nieuwe boeken de week erna opeens allemaal op de tafels van de kinderen verschijnen.’ De 28-jarige juf vertelt dat ze merkt dat de spanningsboog van kinderen heel kort is. Dit komt volgens haar onder andere door TikTok. Doordat de kinderen alleen maar korte filmpjes kijken op het social media-platform zijn ze niet meer gewend om zich lang op iets te concentreren. Lezen helpt volgens Laurie met dit probleem. ‘Als je lang stil in een boek kunt lezen zonder afgeleid te raken door bijvoorbeeld je telefoon, kun je dit ook toepassen bij de andere vakken. Je kunt je zo beter concentreren, en niet alleen op lezen.’ De Kinderboekenweek is volgens haar dus leuk én nuttig.

Er zijn al diverse activiteiten georganiseerd in de Bibliotheek Hilversum, zo vertelt Charlotte Orij, lees- en mediaconsulent bij de bibliotheek. Op dit moment zijn er ook nog verschillende dingen te doen: er zijn invulbriefjes over op welke plek je het liefst leest, er is een tekenwedstrijd over de favoriete plek bij jou thuis en er is zelfs een speurtocht, waarbij je allerlei bekende boekfiguren naar hun huis kunt brengen.

‘Het thema van de Kinderboekenweek (Bij Mij Thuis, red.) is gekozen om kinderen met elkaar te verbinden. Kinderen zijn vaak ook nieuwsgierig en zijn benieuwd: hoe is het bij jou, hoe is het bij mij. Dus het thema spreekt ook echt aan,’ aldus Charlotte.

Ook op de Sterrenschool zijn ze druk bezig met de Kinderboekenweek. Ze dansen op het themalied ‘Bij Mij Thuis’ van Kinderen voor Kinderen, gaan naar een voorstelling over een boek en schrijven het beste verhaal of maken de mooiste tekening voor de ‘Gouden Griffel’ en het ‘Gouden penseel’. De kinderen die één van deze prijzen winnen, mogen naar de boekhandel om een boek uit te kiezen. Lezen is leuk, vinden de meeste kinderen uit groep 5. Maar wanneer is nou de leukste tijd om een boek te lezen? ‘Voor het slapengaan,’ vinden Himannika en Muhammed, allebei acht jaar oud.

De Bibliotheek Hilversum organiseerde ook een speciale opening van de Kinderboekenweek, die geopend werd door wethouder Karin van Hunnik. Luister hieronder hoe verslaggever Loek Omtzigt de opening bezocht en sprak met de wethouder:

‘Ik vind het goed om een week, of een bepaalde periode, te hebben waarin we echt even stilstaan bij waarom lezen zo belangrijk is, en dat je de kinderen enthousiast kan maken over lezen. Want lezen is heel belangrijk en je merkt toch dat er wel kinderen zijn die lezen helemaal niet leuk vinden. We hopen met een speciale week voor lezen te laten zien dat lezen juist heel erg leuk is,’ aldus Laurie Hinfelaar. ‘Ik ben er natuurlijk ook voorstander van dat er altijd heel veel gedaan wordt met lezen, niet alleen in de Kinderboekenweek, maar het is toch fijn dat je samen even bij zo’n week kan stilstaan en daar een feestje van kan maken met elkaar.’

Over de auteur

Evi Pang

Ik ben Evi (17) en ik ben verslaggever voor Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern namens de School voor Journalistiek. Uiteindelijk zou ik graag werk doen dat te maken heeft met radio of tv. Een baan bij het Jeugdjournaal of een documentaire maken lijkt mij bijvoorbeeld heel leuk. Voor nu wil ik graag meer ervaring opdoen binnen de journalistiek. Mijn grote doel? Mensen een stem geven en hun verhaal vertellen én een deelname aan Wie is de Mol? of de Slimste Mens (dat zou natuurlijk ook leuk zijn). Contact: evi.pang@student.hu.nl