Hilversum

Selecteer Pagina

Energieklussers brengen de energierekening omlaag

Energieklussers brengen de energierekening omlaag

De winter staat om de hoek en daar hoort de energierekening bij. Een rekening die niet voor iedereen even gemakkelijk te betalen is. Gemeente Hilversum zit rondom dit onderwerp dan ook niet stil. Ze zetten namelijk energieklussers in om te kijken hoe ze de woningen, van lage inkomens, energiezuiniger kunnen maken zodat de rekening omlaag gaat. 

Omringd door de huurflats zie je ze samen staan. In een hoekje gedrukt zodat ze niet te veel last te hebben van de wind en de regenbuien die overwaaien. Matthijs Gerrits, coördinator van de energieklussers, en Els Kose, opbouwmedewerker in de wijk, staan daar met een bakfiets die bezaaid is met flyers. Iedere woensdag in oktober zijn ze te vinden met die bakfiets om informatie te verspreiden over de energieklussers in verschillende wijken in Hilversum. 

‘Veel inwoners weten niet dat de energieklussers een mogelijkheid zijn om de winter goedkoper door te komen, daarom staan we hier zodat zoveel mogelijk inwoners het te weten komen,’ vertelt Matthijs terwijl hij de koffiebekers neerzet op tafel. ‘De bakfiets en de koffie en thee zorgen ervoor dat we toegankelijk zijn voor bewoners uit de buurt. En vandaag is dat met af en toe een windvlaag.’ 

De energieklussers komen aan huis en bekijken per woning wat er aangepast kan worden met het oog op energiezuinigheid. De energieklussers worden volledig vergoed door de gemeente. Het proces van deze klussers gaat over twee à drie bezoeken. Bij het eerste bezoek wordt er gekeken welke aanpassingen er mogelijk zijn. Aan de hand daarvan wordt een vervolgafspraak gepland om dit aan te pakken. Nadat de klussers zijn langs geweest is het de bedoeling dat de energierekening een stukje lager wordt. Hoeveel lager is afhankelijk van wat er is aangepast. Voor het ene huishouden zal dit om tien euro gaan, in het andere huishouden zal het om vijftig euro gaan. 

Vandaag is de eerste middag dat ze met de bakfiets staan. Matthijs en Els worden zo af en toe aangesproken door nieuwsgierige bewoners. Er staat niet elke dag een bakfiets met koffie en thee tussen de flats in. De een drinkt alleen een beker koffie mee en de ander is meer geïnteresseerd in de informatie uit de flyers. Toch weten Matthijs en Els met iedere bewoner een gesprek aan te knopen over hun energierekening.  

‘We proberen met deze middagen echt de mensen te bereiken die deze hulp het meest nodig hebben. Dat zie je ook aan waar wij staan. We zijn omringd door sociale huurflats. Dit zijn de mensen die ons nodig hebben,’ vertelt Els Kose terwijl ze koffie inschenkt voor een bewoner die is komen kijken. ‘Als opbouwmedewerker hoor ik natuurlijk allerlei geluiden uit de buurt. Afgelopen winter hebben veel van deze mensen moeite gehad met hun energierekening. De kans is aanwezig dat het dit jaar weer het geval is. Vandaag proberen we dat actief te veranderen door ze te informeren over de energieklussers.  

Om hulp vragen is niet altijd makkelijk om te doen. Met de bakfiets proberen Matthijs en Els de drempel voor die hulp lager en toegankelijker te maken. ‘Naast dat inwoners het soms moeilijk vinden om aan de bel te trekken, weten veel inwoners ook niet af van dit soort oplossingen. Doordat we nu midden in de wijk staan met een bakfiets en koffie en thee zijn we een stuk makkelijker benaderbaar, waardoor de drempel lager is komen te liggen. En zo komen de inwoners erachter dat dit soort oplossingen ook bestaan,’ zegt Els. ‘Online vindt niet iedereen deze informatie maar doordat we in de wijk staan, lopen ze ons letterlijk tegen het lijf.’ 

Matthijs en Els hopen in de aankomende weken zoveel mogelijk mensen te bereiken met hun bakfiets. Ze zijn dan ook de komende drie woensdagen nog te vinden met hun bakfiets op verschillende plekken in Hilversum onder het genot van een kopje koffie of thee. Verdere informatie over de energieklussers is te vinden via de website van de gemeente. 

Over de auteur

Joëlla de Koning

Ik ben Joëlla, 19 jaar en momenteel eerstejaars Journalistiek student. Naast mijn studie heb ik mijn eigen onderneming, Uniek in Beeld. Een creatief bureau dat zich bezig houdt met schrijven en fotografie. Ik vind het namelijk ontzettend leuk om naast mijn studie me ook al bezig te houden in mijn toekomstige werkveld! De verhalen van mensen is iets dat mij ontzettend enthousiast maakt, door beeld of door tekst en dat hoop ik nog lang te gaan doen!