Hilversum

Selecteer Pagina

ART Hilversum opent tentoonstelling Kunst en Klimaat

ART Hilversum opent tentoonstelling Kunst en Klimaat

ART Hilversum heeft een tentoonstelling geopend waarin het onderwerp Kunst en Klimaat centraal staat. Alle kunstwerken staan in het teken van duurzaamheid. In de galerie, gelegen aan de Kerkstraat, was het druk aangelopen tijdens de opening. De tentoonstelling is afgelopen donderdag geopend en zal te bezichtigen zijn t/m 29 oktober.

Bij binnenkomst sta je oog in oog met de kunst. Bij de meeste werken staat een korte uitleg over waar de materialen vandaan komen en wat de betekenis er achter is. Ook lopen de exposanten van de kunstwerken rond, meestal in de buurt van hun eigen creatie. Met alle liefde vertellen ze openlijk over alles wat je wilt weten over hun werk. Met bijna alle kunst aan de muur en één tafel voor koffie en gebak in het midden, is de niet al te grote ruimte verder gevuld met bezoekers. Naast kunstliefhebbers zijn ook veel leerlingen bezig met wat er te zien is en wat de exposanten te vertellen hebben. Het geluid van stemmen overheerst in de ruimte.

Kunstenaar Renée Kaats exposeert twee zelfportretten in de ART Hilversum. ‘Ik heb bewust gekozen voor het maken van een zelfportret, maar wel met een link naar de natuur, de wereld om ons heen en hoe wij daarmee omgaan.’ Het doel van Kaats hiermee is bewustwording van de huidige klimaatsituatie: ‘Wanneer mensen erachter komen dat er een idee achter zit, hoop ik dat ik daarmee nog een paar radartjes aanzet.’

De zelfportretten van Renée Kaats

Nog voor de officiële opening kijken volwassenen, jongeren en leerlingen hun ogen uit in ART Hilversum. Wanneer het 12:00 uur is geweest druppelt iedereen langzaam naar buiten waar de bezoekers zich verzamelen en een kring om de ingang heen vormen. Daar staan de organisatoren van het evenement samen in een rijtje met de exposanten. Net daarvoor staat de trotse Arno Scheepers, onder andere wethouder van Cultuur en Evenementen. Hij vertelt waarom het zo belangrijk is dat deze tentoonstelling wordt gehouden. Daarna draagt hij het woord over aan één van de exposanten, Diederick Kraaijeveld. Met een lach op zijn gezicht vertelt hij: ‘Duurzaam is bedoeld om lang mee te gaan, relatief milieuvriendelijk of grondstof bepalend.’ Vervolgens houdt hij per aanwezige kunstenaar een persoonlijk woordje over het werk wat diegene heeft geleverd. Wanneer de postbode tijdens het verhaal van Kaaijeveld midden door de kring heen loopt besluit hij zijn verhaal te onderbreken, de man te begroeten en te wachten tot hij voorbij loopt. Aan het einde van zijn toespraak durft hij ook nog toe te geven dat hij, ondanks zijn milieuvriendelijke kunstwerken, met het soort auto wat hij rijdt, ook niet altijd even duurzaam bezig is.

Met duurzaamheid in gedachten heeft de organisatie besloten geen lintje te willen doorknippen om de expositie te openen. Dit omdat het dan neer zou komen op verspilling. In plaats daarvan wordt er voor gekozen om ter plekke nieuwe kunst te ontwikkelen met iedereen in de kring. Uit een tas worden tientallen bollen wol gepakt in allerlei verschillende kleuren. Het doel is om daarmee een web te maken. De één gooit de bol weer naar de ander en zo verder. De bollen wol vliegen door de lucht en gelach klinkt op de achtergrond. Het levert een speelse bedoeling op waarbij volwassenen en jongeren samen werken aan een nieuw kunstwerk. Wanneer inmiddels iedereen onder de wol zit en het web vol genoeg is, wordt dit opgerold waardoor het zich vormt tot een lange, gekleurde sjaal van meters lang. Scheepers laat deze, met enige twijfel zichtbaar op zijn gezicht, om zijn nek heen hangen. Vanaf dat moment is de tentoonstelling officieel geopend.

Het werk van Elganan Jelsma

Exposant Elganan Jelsma probeert met haar kunstwerk een boodschap achter te laten: ‘Ik hoop dat mensen bewust worden van de situatie, maar ook weten dat er hoop is. Wij als mensen hebben de wereld verpest maar wij zijn ook degene die haar nog kunnen verbeteren. We plakken ons niet vast aan de snelweg, maar we laten wel mensen anders over het onderwerp nadenken.’

Luister hieronder naar een reportage van de opening door Casper Paets waarbij gesproken wordt met de wethouder van Cultuur en Economie en verschillende exposanten.

Over de auteur

Stef Planje

Mijn naam is Stef Planje, ik ben 20 jaar oud en studeer Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Afgelopen jaar heb ik de mbo-opleiding Mediaredactie afgerond. Tijdens deze studie heb ik, naast kennis opgedaan in het vakgebied, stage gelopen op onder andere de communicatieafdeling bij de Nederlandse Volleybalbond, wat later is omgezet tot een zomerbaan. Persoonlijk ben ik een liefhebber van sport, muziek en het schrijven van teksten. Met Utrecht-West als hyperlocal kijk ik uit naar de mooie producties die we over deze wijk mogen maken voor SvJ-media.