Hilversum

Selecteer Pagina

Afnemende kankersterfte in Hilversum tegenover een toename in Nederland

Afnemende kankersterfte in Hilversum tegenover een toename in Nederland

bron: Integraal Kanker Centrum Nederland (IKCN) Hilversum kleurt lichtgroen (onder gemiddeld) geel (gemiddeld)

Terwijl Nederland een sterke toename ziet in de sterfte door kanker, vertoont Hilversum juist een tegengestelde trend. Cijfers van het CBS wijzen uit dat het aantal sterfte aan kanker in Hilversum juist afneemt.

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft in 2023 een gedetailleerde kankeratlas gepubliceerd, waarin de 24 meest voorkomende kankersoorten in Nederland worden geanalyseerd, en in kaart worden gebracht. Uit deze atlas blijkt dat Hilversum een opmerkelijk lager aantal kankerdiagnoses per duizend inwoners heeft in vergelijking met het nationale gemiddelde. Hilversum heeft dus te maken met minder kanker diagnoses en minder sterfte aan kanker. Terwijl Nederland als geheel te maken heeft met meer diagnoses en groeiende sterfte aan kanker. Dit roept de vraag op wat de reden, of redenen kunnen zijn van de afnemende sterfte aan kanker in Hilversum.

Om hier een antwoord op te vinden moeten we dieper ingaan op de factoren die deze afwijking mogelijk kunnen verklaren. Akke Albada, Hoofd bestuursbureau van Integraal Kanker Centrum Nederland, suggereert dat de demografische samenstelling en levensstijl zeer waarschijnlijk de grootste rol spelen bij de afname in kankersterfte. ‘’Nederland is een land wat aan het vergrijzen is. Het is dus logisch dat de kankerdiagnoses en kankersterfte in Nederland toeneemt. Kanker ontstaat vaak op latere leeftijd. Meer dan 80% krijgt de diagnose boven de 60 jaar’’ aldus Albada. Het zou dus kunnen dat er in Hilversum minder ouderen wonen dan het Nederlands gemiddelde. In Nederland is 20% van de bevolking boven de 60, en in Hilversum is dat 19% van de inwoners.

‘’Verder zou het ook kunnen dat de bevolking van Hilversum een gezondere levensstijl heeft, met minder roken, hogere mate van lichaamsbeweging en gezonde voeding’’ aldus Albada. ‘’Daarnaast speelt mogelijk ook de toegang tot goede gez

ondheidszorg een rol. Wellicht ontvangen de inwoners van deze stad effectievere preventieve zorg en vroegtijdige screenings, waardoor kanker in een vroeger stadium wordt ontdekt en behandeld.’’

Longkanker is een van de soorten kanker die het meest voor komt, en deze soort heeft ook de laagste overlevingskans, namelijk minder dan 30%. Roken staat bekend als een grote risicofactor voor het ontwikkelen van longkanker. Het zou dus kunnen dat de bevolking in Hilversum minder rookt dan het gemiddelde van Nederland. Echter blijkt dit waarschijnlijk niet zo te zijn. Het percentage zware rokers ligt in Hilversum in bijna alle categorieën hoger dan het landelijk percentage in 2022. Wel is opvallend dat in regio Gooi en Vechtstreek het aantal rokers net iets lager ligt.

Ramon Ciurans van stichting Viore, een centrum voor mensen met kanker, familie en nabestaanden vertelt dat zij geen uitspraak kunnen doen over de mensen die bij hun binnenkomen. ”Wel zien wij meer ouderen dan jonge mensen, maar dit zou ook kunnen komen doordat jonge mensen een baan hebben bijvoorbeeld.”

‘’Belangrijk is om te benoemen dat we hier nog geen uitspraak over kunnen doen en dat verder onderzoek nodig is. Er is hier te weinig onderzoek over gedaan’’ vertelt Albada. Er is meer onderzoek nodig om de precieze oorzaak te vinden voor de afnemende kankersterfte in Hilversum tegenover de toenemende kankersterfte in Nederland als geheel.’’

Over de auteur

Asaiah Goldstein

Mijn naam is Asaiah India Goldstein, en ik ben een enthousiaste en nieuwsgierige eerstejaarsstudente Journalistiek van twintig jaar oud met een achtergrond in de acteurswereld. Afgelopen jaar heb ik de toneelschool afgerond, en daar heb ik geleerd om mijzelf in te leven in verschillende rollen en personen en om verhalen tot leven te brengen. Deze opleiding en ervaringen hebben mij geïnspireerd om de wereld en alles wat zij met zich mee brengt te ontdekken. Mijn interesses zijn zeer divers en weerspiegelen eigenlijk al mijn nieuwsgierigheid naar de wereld. Ik ben gefascineerd door kunst en cultuur in alle vormen, reizen, en ik vind het heel erg belangrijk dat er veel inclusiviteit en diversiteit in de media is. Tegelijkertijd heb ik ook een grote interesse in misdaadverhalen en het recht. Hier wil ik mijzelf ook verder in gaan verdiepen tijdens de opleiding. Ik streef ernaar om verhalen te vertellen waarin de stemmen van diverse gemeenschappen en culturen gehoord worden. Als journalist hoop ik mensen en culturen dichter bij elkaar te kunnen brengen. Mijn achtergrond in de acteursopleiding heeft ervoor gezorgd dat ik sterke communicatieve vaardigheden heb ontwikkeld en dat ik verhalen met empathie en diepgang kan benaderen. Wellicht lees je in de toekomst een artikel van mij in de theaterkrant, of zie je mij terug bij BNN of als misdaadjournalist.