Hilversum

Selecteer Pagina

Hilversumse duurzame dagen zijn weer van start

Hilversumse duurzame dagen zijn weer van start

Dit jaar zijn van 5 tot 8 oktober de duurzame dagen in Hilversum georganiseerd. Tijdens deze vier dagen kunnen mensen activiteiten verspreid over heel Hilversum doen. Daarnaast delen Duurzame doeners hun eigen ervaringen en tips aan de bezoekers. De opening van deze duurzame dagen was 5 oktober bij ART Hilversum.

Tijdens deze duurzame dagen zijn er verschillende activiteiten georganiseerd en verspreid over Hilversum. Van Duurzame markten tot cabaretvoorstellingen, valt er van alles te doen. Duurzame doeners, mensen die al jarenlang hun leefomgeving verbeteren, delen hun eigen ervaringen en tips. Daarnaast kunnen Hilversummers zich ook informeren over het plaatsen van zonnepanelen en het stoppen of verminderen van het gebruiken van gas. De initiatiefnemer achter dit evenement is Hilversum100. 

De expositie bij ART Hilversum staat in oktober in het teken van ‘Kunst en klimaat’. Hierbij zijn vijf kunstenaars die hun kunst exposeren: Elganan Jelsma, Renée Kaats, Ernest Laeven, Françoise Stoop en Diederick Kraaijeveld. Bij de opening van de duurzame dagen bij ART Hilversum vertelde wethouder van cultuur, Arno Scheepers, dat bij ART Hilversum kunst, cultuur en circulariteit samenkomen. Bij ART Hilversum maken de vijf kunstenaars, die nu daar hun kunst exposeren, kunst van gebruikte en gevonden voorwerpen. Diederick Kraaijeveld opent dit jaar de Duurzame Dagen en ook de expositie. Diederick is zelf ook een beeldend kunstenaar. Met gebruik van gerecycled en gevonden hout maakt Diederick zijn beelden die wereldwijd bekend zijn. Hij vertelt de drie definities van duurzaamheid; om lang mee te gaan, relatief milieuvriendelijk en grondstof besparend.

Alle kunst bij de expositie bij ART Hilversum is milieuvriendelijk. Er wordt bijvoorbeeld bij het maken van de kunst gebruik gemaakt van oud hout, onderdelen van machines, afval, spullen uit kringloopwinkels en textiel. Elganan Jelsma vertelt dat zij 244 katoenen zakdoeken kreeg van een kunstenares en daardoor geïnspireerd werd. Door het online op te zoeken van klimaatactivisten kwam zij zo op het idee van haar portretpersoon. Ze begon met Vivienne Westwood, Greta Thunberg en daarnaast ook klimaatvluchtelingen. Elganan vertelt: ‘ Ik vind duurzaamheid heel belangrijk, want ik vind dat we af moeten komen van deze wegwerpcultuur.’

Anna Prins neemt u in onderstaand audiobestand mee naar de opening van de duurzame dagen. Daar is ze in gesprek gegaan met Ineke van de Rotte, voorzitter van Art Hilversum.

Over de auteur