Hilversum

Selecteer Pagina

“Ik wil vrijwilliger zijn om iets toe te voegen aan de maatschappij”

“Ik wil vrijwilliger zijn om iets toe te voegen aan de maatschappij”

Foto: Noah Hensema. Vrijwilligers van voedselbank zijn bezig met het klaarzetten van de producten voor de cliënten die later die dag komen.

HILVERSUM – Op donderdag 4 april opende voedselbank Hilversum haar deuren op de Oosterengweg voor het eerste uitgifte moment. Het uitgiftepunt kan tijdelijk hun werk verrichten binnen het pand van werkervaringsbedrijf Heelo. De voedselbank wordt gerund door een aantal vrijwilligers die met liefde mensen uit Hilversum willen helpen. Uitgiftepunt Oosterengweg coördinator en vrijwilliger, Henske Jakobs, vertelt over haar ervaringen als vrijwilliger en haar rol als coördinator binnen de voedselbank. 

“Ik ben 12 jaar geleden begonnen als vrijwilliger bij de voedselbank. Mijn kinderen gingen op wereldreis en ik vroeg me toen af, wie ga ik nu verzorgen? Ik vond het extreem belangrijk om vrijwilligerswerk te doen, wat me ook echt leuk leek. Toen de voedselbank op mijn pad kwam, leek het mij geweldig om ervoor te zorgen dat mensen met genoeg eten thuis komen. Ik heb dezelfde dag nog een mail gestuurd, zodat ik aan de slag kon gaan. 

Het werk bij de voedselbank is erg verschillend, dit komt doordat elke vrijwilliger zijn of haar specifieke dingen om te doen. Bijvoorbeeld: nu, op donderdagochtend, wordt de vrachtwagen met producten uitgeladen. Omdat we nu op een andere locatie zijn, is dat nog even wennen, want we weten nog niet waar en hoe we het allemaal gaan neerzetten. Echter weet ik zeker dat er straks echt een mooie soort winkel staat, dat lukt ons namelijk altijd. Naast de donderdag wordt er onder andere op dinsdag door een groep vrijwilligers al de houdbare producten al op de locatie neergezet en op woensdagavond gaat een andere groep naar de Franse bakker op de Gijsbrecht om daar het voor ons klaar gelegde overige brood op te halen. Iedereen heeft gewoon een eigen plek en taak, dat maakt het werk ook zo prettig. 

Ik begon dus ook als vrijwilliger bij de voedselbank, maar ben inmiddels veel bezig met dingen regelen en controleren. Ik vind dit erg leuk om te doen en te bespreken. Vragen als, zijn er genoeg vrijwilligers? Zijn er genoeg producten voor de cliënten? En komen alle cliënten of meldt iemand zich af? Ik zie mijn werk als het opvoeden en helpen van mensen. Je kent de cliënten goed en communiceert ook met hen, wat gelukkig heel goed gaat. Er zijn naast dit uitgiftepunt ook nog een heleboel andere punten, waar onderling veel wordt besproken. Elk uitgiftepunt heeft een coördinator. Dat onderlinge geregel is gewoon iets wat ik echt heel leuk vind. 

Als we dan kijken naar een ochtend als deze is het eigenlijk het beste als ik niks hoef te doen, dan weet ik dat ik als coördinator goed mijn werk heb gedaan. Vaak ben ik ook alleen maar bezig met het beantwoorden van vragen en zorg ik ervoor dat ons systeem goed loopt. Daarnaast wordt er soms ook gebeld dat iemand niet meer naar de voedselbank komt. Ik word er altijd blij van als zoiets gebeurt. Het is namelijk heel moeilijk om te stoppen bij ons. Sommige mensen zijn wel 3 jaar of langer elke week bij ons geweest. Als men dan stopt, moeten ze vanaf dat moment alles zelf weer regelen en dus gaan kijken hoe ze de week doorkomen. Als cliënten stoppen geef ik ze altijd de mogelijkheid om soms nog terug te komen als het nodig is. Dit is niet iets wat de voedselbank doet, maar iets wat ik zelf regel. 

Als het aan mij ligt blijf ik vrijwilliger bij de voedselbank zolang ik gezond blijf en het werk echt leuk blijf vinden. Mocht dit veranderen en ik krijg het idee dat het minder leuk wordt, dan zoek ik iets anders. Ik wil gewoon vrijwilliger zijn om iets toe te voegen aan de maatschappij.”

Hieronder volgt een videoreportage die de voorbereiding van de eerste uitgifte laat zien.

Tekst: Noah Hensema

Video: Isa Russchenberg

Over de auteur

Noah Hensema

Ik ben Noah Hensema (2005) en ik ben eerstejaars student journalistiek aan de Utrechtse Hogeschool. Ik woon al mijn hele leven in Oosterbeek, dit is een klein dorp naast Arnhem. Ik ben erg nieuwsgierig, direct en hou ervan om met mensen in gesprek te gaan , dit is ook waarom de opleiding bij mij past. Naast de opleiding ben ik veel bezig met muziek. Ik hoop dan ook ooit als muziekjournalist aan het werk te gaan, echter hou ik al mijn opties open en ben ik benieuwd wat de school voor journalistiek mij gaat brengen.