Hilversum

Selecteer Pagina

Grote verschillen tussen Hilversumse wijken in aandeel mensen met een migratieachtergrond

Grote verschillen tussen Hilversumse wijken in aandeel mensen met een migratieachtergrond

In Hilversum zijn er grote verschillen tussen wijken als het gaat om het aandeel van mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. Zo zijn er wijken waar relatief veel mensen met niet-westerse migratieachtergrond wonen en wijken met een relatief laag aandeel. Dit alles blijkt uit cijfers van het CBS. Bovendien zijn de wijken waar juist veel mensen met een niet-westerse migratieachtergrond wonen ook de wijken waar de financiële welvaart het laagst is. 

Oorzaken

De cijfers van het CBS bevestigen dat er in de wijken Noordoost, Centrum en Oost wel 3,5 keer zo veel mensen met een niet-westerse migratieachtergrond wonen als, bijvoorbeeld, in de villawijk Noordwest. Dat terwijl de wijken Noordoost en Noordwest pal naast elkaar liggen. Verder blijkt uit cijfers van het CBS dat de drie wijken met het grootste aandeel van mensen met een niet-westerse migratieachtergrond ook de wijken zijn waar de financiële welvaart het laagst is. Zo blijkt dat de financiële welvaart in de wijk Noordoost wel 3,2 keer zo laag is als in de wijk Noordwest. Volgens René Pauw, wijkregisseur van de Hilversumse wijk Noordoost, zou dit kunnen liggen aan het feit dat mensen met een niet-westerse migratieachtergrond vaker van een lagere sociale klasse zijn. Dit betekent dus dat deze groep mensen vaak minder te besteden heeft. Ook vertelt hij dat de woningwaarde in de wijk Noordoost een stuk lager ligt dan in andere wijken. Ook Mayke Vaes, werkzaam als opbouwwerker bij Versa Welzijn in de wijk Noordoost, denkt dat de verdeling meerdere redenen heeft. ‘Een van de redenen is denk ik een aantal goedkopere woningen en geschikte woningen in de wijk’, aldus Vaes.

(On)geschikte woningen

De verdeling kan volgens Pauw dus ook liggen aan de prijzen van de woningen in de wijken. Volgens cijfers van het CBS lag de gemiddelde WOZ-waarde in 2023 in Noordwest op zo’n 823K en in de wijk Noordoost op zo’n 369K. Bijkomend blijkt uit cijfers van het CBS dat het gemiddeld inkomen per inwoner in de wijk Noordwest bijna het dubbele is van in de wijk Noordoost. Ook zijn er in deze wijk aanzienlijk meer huurwoningen en dit sluit aan op het feit dat de mensen ook minder besteden hebben en dus niet zo snel een koopwoning kunnen betalen. ‘De wijken zien er anders uit. In Noordoost kom je veel flatgebouwen tegen, in de villawijken helemaal niet’, stelt Pauw. Volgens hem zijn de villawijken dan ook minder toegankelijk nu de woningprijzen alsmaar stijgen. Ook Vaes denkt dat de verdeling te maken kan hebben met het woningaanbod in de wijken. Volgens haar hebben mensen met een niet-westerse migratieachtergrond ook vaak grotere gezinnen en zijn ze dus op zoek naar ander soort woningen die wel betaalbaar zijn. ‘Daarbij kan ik me voorstellen dat als er eenmaal mensen wonen en mensen elkaar kennen, dat het ook wel fijn is om bij elkaar te wonen.’ 

Verbinding in de wijk

Ondanks deze grote verschillen in en tussen de wijken is de verbinding nog niet geheel verloren. ‘In een aantal straten in de wijk Noordoost zie ik dat het ontzettend goed gaat en dat mensen van allerlei achtergronden heel leuk met elkaar omgaan, maar ook bij een aantal straten zie ik dat er heel veel mensen met een niet-westerse migratieachtergrond wonen die vaak ook de Nederlandse taal niet spreken en dan doet het wel iets met een straat’, aldus Vaes. Volgens haar is het in zo’n geval moeilijker om samenhang te creëren in een straat en kunnen irritaties soms oplopen als communiceren niet gaat. ‘Men blijft zitten met hun eigen probleem en als de draagkracht in een straat minder wordt dan de draaglast dan merk je dat het niet goed gaat’, vertelt Vaes. Om de verbinding toch op te blijven zoeken worden er dan ook activiteiten georganiseerd. Als opbouwwerker probeert Vaes de positieve krachten van de wijk Noordoost te versterken. ‘In sommige straten gaat dat vanzelf en als de straat wat minder draagkracht heeft, dan doen wij wat meer’, vertelt Vaes. 

Cultuurverschillen

Vaes vertelt dat er wel degelijk contacten gelegd worden tussen bewoners op zulke activiteiten, maar dat er in de wijk toch nog een aantal cultuurverschillen zijn. ‘In Nederland zijn we gewend om bijvoorbeeld de gordijnen open te hebben overdag en dat is echt iets waar mensen zich aan irriteren als anderen dat niet doen’, vertelt Vaes. Als het gaat om zulke cultuurverschillen gelooft zij dat het belangrijk is om het bespreekbaar te maken vanuit connectie in plaats van veroordeling. Ook Pauw bevestigt dat het nog niet zo slecht gesteld is met de sfeer in Noordoost. ‘Mensen weten elkaar te vinden’, vertelt Pauw. 

Over de auteur

Yasmin van der Burch

Ik ben Yasmin van der Burch, 19 jaar oud en eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in onderwerpen als de politiek, maatschappelijke problemen en het oplossen daarvan, maar ook in mensen en hun verhalen. Ik hoop dan ook dat ik later, als afgestudeerd journalist, deze onderwerpen kan combineren met mijn werk. Verder vind ik het ook heel erg belangrijk dat mensenrechten wereldwijd gewaarborgd worden en hoop ik dan ook mijn journalistieke carrière voort te zetten bij organisaties als Amnesty International of Unicef. Het lijkt mij interessant om dit te doen door middel van het maken van documentaires of diepgaande interviews. Ik hoop op deze manier mensen te kunnen helpen en belangrijke zaken aan het licht te brengen. Toch zou het ook zomaar zo kunnen zijn dat ik terecht kom bij de televisie, aangezien dit ook een doel voor mij is. Het lijkt mij namelijk ook erg mooi om met behulp van humor belangrijke thema's aan de kaart te brengen. Voor mij zijn de programma's Even tot hier en De Avondshow met Arjen Lubach hier grote voorbeelden in. Waar ik dan ook zal eindigen, ik hoop dat ik via de Journalistiek mensen een stem kan geven en op deze manier de wereld een stukje beter kan maken.