Hilversum

Selecteer Pagina

Amstelveen of Hilversum?

Amstelveen of Hilversum?

Per 1 januari krijgen niet-Nederlanders die in Nederland willen komen werken te maken met de 30%-regeling. Dit houdt in dat tijdens de eerste 20 maanden de werknemer geen belasting betaalt over 30% van hun loon, gedurende 20 maanden daarop is 20% van hun loon belastingvrij en de 20 maanden daarna is nog maar 10% van hun inkomen belastingvrij. Deze zogeheten ‘expats’ vallen in de categorie ‘migranten’. In Amstelveen is het aantal migranten van Niet-Europese afkomst veel hoger dan in Hilversum. Dit valt op, want Hilversum en Amstelveen zijn van gelijke grootte.

“Het klopt dat een kwart van onze inwoners buitenlands is, we hebben hier 144 nationaliteiten. Dat zijn over het algemeen, uitzonderingen daargelaten, expats. Dus kenniswerkers die hier naartoe zijn gekomen om hier te werken. “, aldus Adam Elzakalai, wethouder van Amstelveen. Om precies te zijn is 25,2% van de Amstelveners van Niet-Europese afkomst. Van de Hilversummers is 12,5% geboren buiten Europa.

Het grote verschil in aantal inwoners van Niet-Europese afkomst tussen Amstelveen en Hilversum ligt volgens Adam Elzakai vooral aan de ligging. “Ik vermoed dat het ligt aan het iets wat meer internationaal karakter ligt van Amstelveen. Met de tram sta je na een aantal haltes zo op Museumplein bij wijze van spreken. Je zit toch dichter bij Amsterdam, wat toch aantrekkelijker is.” Daarnaast ligt het volgens Elzakalai ook aan de bedrijven die dicht bij Amstelveen gevestigd zijn. “Er zijn hier met name iets meer bedrijven. Hilversum heeft natuurlijk Nike en het Mediapark zit daar. Maar het zwaartepunt van alle multinationals ligt hier, rond Schiphol. Ik denk dat ook dat wel heel erg aantrekkelijk, want je bent zo op de luchthaven en je zit zo weer in het vliegtuig.”

Toch kiezen er dus ook migranten van Niet-Europese afkomst ervoor om in Hilversum te komen wonen, zo ook Danny Cao. Danny komt oorspronkelijk uit China. In 2018 is hij naar Nederland gekomen om hier te werken, hij heeft toen besloten om in Hilversum te gaan wonen. “Ik werk bij een bedrijf in Amsterdam, maar toen ik hierheen kwam, heb ik besloten dat ik niet in die stad wilde gaan wonen. Door de afstand heb ik het wel overwogen, maar zelf vond ik de stad wat te druk. Ik wilde meer van de Nederlandse cultuur zien dan alleen de hoofdstad. Daarnaast hou ik ook van natuur. Ik heb toen gegoogled wat het dichtstbijzijnde natuurgebied is van Amsterdam. Toen stuitte is op de Heide en zo ben ik eigenlijk bij Hilversum terecht gekomen.” Danny is nog steeds erg tevreden met zijn besluit. “Ik vind het fijn dat Hilversum ook zo bereikbaar is met de trein. Het is erg makkelijk om een keer een andere stad te bezoeken, zoals Utrecht of Almere. Ook vind ik het supercool dat ik dicht bij het Mediapark ben gaan wonen. Ik zit, als ik geen plannen heb, soms ook in het publiek bij talkshows, dat had ik niet zo snel gedaan als ik in Amsterdam was gaan wonen.”

Over de auteur

Maureen Maas

Ik ben Maureen Maas en ik ben 17 jaar. Ik woon in het mooie maar kleine stadje Vianen, dat ligt net onder Utrecht. Ik doe nu sinds september de opleiding journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Ik vond het schrijven van teksten en het stellen van vragen vroeger al heel erg leuk. Dit is dan ook de rede dat ik denk dat deze opleiding wel echt bij mij past. Daarnaast vind ik het heel interessant om op onderzoek uit te gaan en vind ik het leuk om verhalen te vertellen. Wat ik later binnen de journalistiek zou willen doen weet ik nog niet zeker. Wel lijkt het werken bij de televisie, zowel voor als achter de schermen, me heel erg leuk. Dus wie weet zie je me nog eens voorbij komen.