Hilversum

Selecteer Pagina

Lokale inzet voor leesvaardigheid: Bibliotheek lanceert Grote Kinderboekenquiz

Lokale inzet voor leesvaardigheid: Bibliotheek lanceert Grote Kinderboekenquiz

Bibliotheek Hilversum – Ondanks de zorgwekkende trend van dalende leesvaardigheid onder jongeren, blijft Bibliotheek Hilversum zich inzetten voor het bevorderen van leesvaardigheid en leesplezier. Een van de nieuwste initiatieven is de aankomende ‘Grote Hilversumse Kinderboekenquiz’, gepland op woensdag 17 april. 

De Bibliotheek organiseert voor het eerst deze interactieve quiz, bedoeld voor kinderen tussen 8 en 12 jaar oud. Het evenement belooft een breed scala aan vragen te bevatten, gericht op het versterken van de leesvaardigheid. Van het identificeren van personages tot het raden van titels aan de hand van covers, de quiz belooft een educatief en leuk evenement te worden voor jonge lezers. 

De urgentie van dit initiatief wordt benadrukt door de laatste resultaten van het Programme for International Student Assessment (PISA) onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit Twente. Uit dit onderzoek blijkt dat Nederlandse 15-jarigen achterblijven op het gebied van leesvaardigheid. Eline Sprange, een medewerkster van de bibliotheek, benadrukt het belang van het betrekken van kinderen in deze cruciale leeftijdsgroep: “Door kinderen juist op deze leeftijd enthousiast te maken over lezen en boeken, hopen we dat ze later, ondanks de vele afleidingen, blijven genieten van lezen. Kinderen die lezen leuk vinden, lezen namelijk ook meer.” 

Naast deze bevindingen toont ook een nationale peiling van de leesvaardigheid aan dat leerlingen in het (speciaal) basisonderwijs worstelen met leesvaardigheid. Het is ook daarom dat de bibliotheek het stimuleren van leesbelang zo belangrijk vindt. De Kinderboekenquiz maakt deel uit van een bredere missie om leesplezier en leesvaardigheid onder jonge lezers aan te moedigen. Naast dit evenement organiseert de bibliotheek regelmatig voorleessessies, boekenclubs en workshops die gericht zijn op het bevorderen van leesinteresse en -vaardigheden bij kinderen van alle leeftijden. 

Hoewel de inspanningen van de bibliotheek gericht zijn op het bereiken van een breed publiek, hebben tot nu toe maar weinig kinderen zich aangemeld voor de quiz. Desalniettemin blijft de bibliotheek vastberaden om haar missie voort te zetten en leesvaardigheid bij jongeren te bevorderen. 

Over de auteur

Eva Britt Goossens

Mijn naam is Eva Britt Goossens en ik ben 17 jaar oud. Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest en voel me graag betrokken bij de samenleving. Met de behoefte om creatief te schrijven ben ik als studente op de Hogeschool Utrecht momenteel actief op Svj media. Met Utrecht West als hyperlocal ben ik enthousiast om diverse producties neer te zetten. Ik hoop dit jaar stappen te zetten binnen het vakgebied en verschillende thema’s aan te pakken.