Hilversum

Selecteer Pagina

Hilversum sport gemiddeld meer dan de rest van Nederland

Hilversum sport gemiddeld meer dan de rest van Nederland

Hilversum heeft een flinke toename van sportparticipatie gezien, wat de stad boven het landelijk gemiddelde doet uitstijgen. De laatste cijfers van het CBS tonen aan dat het aantal wekelijkse sporters van 2020 tot 2022 in Hilversum gestegen zijn van 53,6 naar 59,1 procent, terwijl het landelijke gemiddelde slechts een lichte stijging vertoont van 50,8 naar 51,9 procent. Deze cijfers tonen dat Hilversummers steeds meer aan het sporten zijn.

Naast de wekelijkse sportparticipatie groei is de groei van de beweegrichtlijn ook zichtbaar, wat inhoud dat je 2,5 uur matig tot intensieve inspanning verricht. Hilversum ziet van 2020 tot 2022 een groei van 1,8 procent terwijl het landelijk gemiddelde met 2,9 procent daalt. Het is geen geheim dat Hilversum vol zit met sportclubs en centra waar Hilversummers wekelijks aan hun sportbehoeften kunnen voorzien. 

Gemeentelijk beleid 

De gemeente Hilversum zelf is erg tevreden over de toename van de sportparticipatie. “Wij zijn ook blij te zien dat de cijfers lijken te stijgen, al zijn we zeker nog niet tevreden met dit percentage.” vertelt de woordvoerder van de gemeente. “Afgelopen jaren is er ingezet op het Sportakkoord Hilversum en het Preventieakkoord Hilversum. Deze akkoorden dienen als leidraad voor ons beleid om sport en gezondheid te bevorderen binnen onze gemeente.”   

Een van de initiatieven van de gemeente is de oprichting van het Stichting Sportinvesteringsfonds, waardoor meerdere sportclubs de kans hebben gekregen om hun faciliteiten te verbeteren. “Dit fonds heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het versterken van de sportinfrastructuur in Hilversum en het stimuleren van de sportparticipatie onder onze inwoners.” voegt de woordvoerder toe.  Daarnaast is de gemeente tevreden met de effectieve aanpak van de buurtsportcoaches, die actief zijn in verschillende wijken van Hilversum. “We zijn blij met de aanpak van de buurtsportcoaches van Bink voor de jeugd, Hilversumse Meent voor senioren, en Team Sportservice voor algemene coördinatie en gerichte inzet op doelgroepen zoals Wandelcoaches en Leefstijlloketten,” zegt de woordvoerder. “Deze coaches spelen een cruciale rol bij het motiveren en begeleiden van mensen om actief te worden en te blijven bewegen.” 

Buurtsportcoaches 

De buurtsportcoaches helpen ook om Hilversum in beweging te krijgen, zoals de gemeente toegeeft. Team Sportservice ‘t Gooi is samen met andere organisaties verantwoordelijk voor het gemeentelijk sportbeleid voor alle leeftijden in de gemeente Hilversum. Yvonne van Langen, coördinator van de buurtsportcoaches in Hilversum, noemt het goed nieuws. Buurtsportcoaches krijgen opdracht van de gemeente en krijgen dan ook gemeentelijke subsidies. Team sportservice ‘t Gooi probeert volgens Van Langen probeert voor mensen waarvoor bewegen niet altijd van zelfsprekend is toch in beweging te krijgen. “We proberen de drempel zo laag mogelijk te maken.” Dat doen ze door middel van activiteiten zoals wandelen en fietsen.  

Over de auteur