Hilversum

Selecteer Pagina

Vergrijzing in De Meent: bijna drie keer zoveel senioren als in centrum Hilversum

Vergrijzing in De Meent: bijna drie keer zoveel senioren als in centrum Hilversum

Uit recente gegevens blijkt een opmerkelijk verschil in vergrijzing tussen twee belangrijke gebieden binnen de gemeente Hilversum. Volgens statistieken van deze gemeente is het aantal inwoners van 65 jaar en ouder in De Meent bijna drie keer zo hoog dan in het centrum van de stad. Terwijl slechts 12% van de bevolking in het centrum tot deze leeftijdsgroep behoort, is maar liefst 34% van de inwoners van De Meent 65 jaar of ouder. 

Een vertegenwoordiger van de gemeente Hilversum legt uit: “Het is een feit dat er meer ouderen in dat gebied wonen, maar het is moeilijk om een exacte verklaring te geven. De langdurige bewoning in De Meent lijkt een rol te spelen bij de vergrijzing, gezien het feit dat veel bewoners er al vijftig jaar wonen.” Ook heeft de seniorenvereniging Senver het verschil in vergrijzing tussen de wijken opgemerkt. “Veel ouderen hebben aangegeven behoefte te hebben aan activiteiten in De Meent,” Vertelt Bertine van der Pluijm, vrijwilliger bij Senver. “Daarom organiseren we daar nu ook activiteiten, zoals bijvoorbeeld een koffiemiddag.” 

Het verschil in vergrijzing tussen de gebieden kan mogelijk worden verklaard door de bouwperiode van de huizen. De woningen in De Meent dateren veelal uit de jaren 70 en het gebrek aan nieuwbouw specifiek gericht op ouderen heeft ertoe geleid dat veel bewoners daar zijn blijven wonen. Dit langdurige verblijf draagt bij aan de concentratie van oudere inwoners in dit gebied. Senver merkt op dat er een groeiende behoefte is aan activiteiten om eenzaamheid te voorkomen. “Ons doel is om mensen een leuke oude dag te bezorgen, waarbij ze zich niet eenzaam voelen,” 

Over de auteur

Maxime Engelen

Overweeg ik mijn toekomstige weg richting gedrukte media, zoals kranten en tijdschriften, of hoor je mij over een paar jaar dagelijks op de radio? De tijd zal het uitwijzen. Ik ben Maxime, 19 jaar oud, en woon in het gezellige Bodegraven in Zuid-Holland. Voor mij als toekomstige journalist is nieuwsgierigheid en een tikje ondeugend zijn belangrijk. Ik ben vooral geïnteresseerd in ongelijkheid tussen landen en ik ben dol op schrijven en verhalen vertellen. Ik kijk ernaar uit om veel te leren en diverse interessante ervaringen op te doen, zodat ik straks op verschillende gebieden goed toegerust ben.