Hilversum

Selecteer Pagina

Scheidsrechters Hilversum in het zonnetje.

Scheidsrechters Hilversum in het zonnetje.

Klein cadeaupakket voor de scheidsrechters. Foto Kiki Domacassé

Scheidsrechters Hilversum in het zonnetje.

Deze week is het de Week van de Scheidsrechter op de Nederlandse sportvelden en in de sporthallen. Net als vele andere Nederlandse sportbonden ondersteunt ook de KNVB de Week van de Scheidsrechter, dat een initiatief is van NOC*NSF. Gedurende één week per jaar worden op deze manier scheidsrechters, juryleden en officials, die onmisbaar zijn in de sport, bedankt voor hun inzet.  Ook bij de Hilversummer voetbalclubs krijgen de scheidsrechters deze week wat meer aandacht.

‘’Bij Olympia ’25 is het eigenlijk altijd de week van de scheidsrechter.’’ Deze tamelijk kleine club hecht heel erg veel waarde aan het belang van goed opgeleide arbiters. Zo is de club druk bezig met het opleiden van eigen scheidsrechters. Dit gebeurt via een speciale cursus van de KNVB. Op speeldagen is er altijd een begeleider aanwezig die de scheidsrechters ondersteunt en waar nodig corrigeert. ,,De scheidsrechter heeft altijd gelijk is een motto dat wij als club aan alle leden willen meegeven. Het is belangrijk om goede scheidsrechters op een wedstrijd te zetten, die weten wat ze doen. Met iemand die een wedstrijd goed leidt voorkom je namelijk heel veel gedoe’’, stelt voorzitter Joep Lochtenberg. Respect jegens de arbitrage wordt bij de club erg belangrijk gevonden. ,,Voorafgaand aan de wedstrijd laten wij de leidinggevenden van beide teams kennis met de scheidsrechter maken. Hiermee kom je al een heel eind. Commentaar vanaf de kant wordt niet getolereerd, of dit nou van spelers, coaches of ouders langs de lijn komt. De scheidsrechters zijn dan ook getraind om hier wat van te zeggen en waar nodig wordt er ook actie tegen ondernomen.’’ Ook wordt er deze week extra stilgestaan bij het structurele tekort aan amateurscheidsrechters. Olympia heeft hier minder last van. ,,Wij zijn een vrij kleine club en hebben op het tekort geanticipeerd.”

Wasmeer is ook al goed op weg. Op hun Instagrampagina is te zien hoe afgelopen vrijdag alle scheidsrechters in het zonnetje werden gezet. De club is druk bezig met het opzetten van een nieuwe scheidsrechterscommissie. De wedstrijden van jongere pupillen worden door spelbegeleiders gefloten, dit zijn meestal ouders. Voor de juniorenteams is het vaak lastig. Aan het begin van het seizoen is er een teamoverleg waarin respectvol met de scheidsrechter omgaan een belangrijk agendapunt is. Eveneens wordt de voorbeeldfunctie van trainers hierin benadrukt. ,,We hebben zelfs een cursus vlaggen. Het klinkt heel grappig, maar de vorige keer was het een groot succes’’, vertelt Erik Raven, voorzitter van de technische commissie. ,,In het verleden hadden we een hele grote opleiding voor pupillenscheidsrechters. Die is verdwenen in de coronaperiode, maar we willen dit wel weer gaan oppakken.’’ Ook Wasmeer is betrokken bij het opleidingsprogramma van de KNVB. Tot slot wordt er ook gebruik gemaakt van een evaluatiemodel. Na afloop van de wedstrijd kunnen scheidsrechters een stoplichtmodel invullen om aan te geven hoe zij de wedstrijd hebben ervaren. Volgens Raven ontbreekt er nog een echte begeleider op de zaterdag. ,,Echt een aanspreekpunt regelen is toch nog wel complex, we zijn ermee bezig en willen het ook onderdeel maken van onze interne opleiding.’’ Ook hier is het duidelijk dat scheidsrechters echt belangrijk zijn. De club heeft allerlei plannen om de arbitrage beter en soepeler te laten verlopen en is ook druk bezig om deze uit te voeren.

‘’Als bedankje geef ik ze een doosje Merci.’’ Bij Victoria zijn ze erg bekend met het scheidsrechtertekort. Het is veruit de grootse vereniging in Hilversum met bijna 2000 leden. ,,Het is heel erg lastig om mensen te vinden die bereid zijn om te fluiten’’, vertelt wedstrijdsecretaris Fred Habold. Net zoals bij Wasmeer zijn het de volwassen spelbegeleiders die de jongere teams fluiten. Victoria speelt met bijna al hun eerste teams op een hoog niveau. Vanaf een bepaald niveau worden er door de KNVB-scheidsrechters aangewezen die niet bij de spelende verenigingen betrokken zijn. De club hoeft dit dan niet zelf te regelen. ,,Dat is een kleine meevaller’’, aldus Habold. Vanaf 17 jaar zijn alle spelers verplicht om hun spelregelbewijs te halen. Door middel van een soort quiz van de KNVB kunnen junioren laten zien dat ze op de hoogte zijn van de regels. ,,Het is beter dan niets maar het is niet ideaal. We zetten veel jeugd in om wedstrijden in goede banen te leiden.’’ Vanuit de club zelf is er niet veel animo. ,,Een enkeling vindt het ook echt leuk om een wedstrijd te fluiten, die moet je koesteren.’’

De wekelijkse uitwassen op de voetbalvelden, waarbij de arbitrage het nog te vaak moet ontgelden, maken dat een initiatief als De Week van de Scheidsrechter nog altijd door de KNVB gepromoot dient te worden. Het is een goede ontwikkeling dat bij de voetbalclubs in Hilversum niet slechts tijdens deze week aandacht voor de scheidsrechters is, maar dat men daar ook tijdens het seizoen druk mee bezig is. Want, zoals de KNVB zegt: zonder scheidsrechters, geen wedstrijden!

Jelle Kaandorp SvJ

Interview met Eric Ansems

Over de auteur

Jelle Kaandorp

Jelle Kaandorp is 20 jaar oud en studeert aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Hij is opgegroeid in het kleine en rustige dorpje Sint-Maarten, in de kop van Noord-Holland. Hij woont daar nog steeds bij zijn ouders, broer en zusje. Op het Regius College in Schagen heeft hij zijn vwo-diploma gehaald. Daarna heeft hij één jaar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd. Dit vond hij te theoretisch. Hij wilde een studie waarin de praktijk centraal stond. Met ingang van 2023 is hij op de SvJ begonnen. Hij wil later graag een beroep in de journalistiek. Hij vindt schrijven erg leuk en is er naar eigen zeggen ook best wel goed in. Hij staat echter ook open voor andere vormen van nieuwsvergaring en verslaggeving. Op dit moment heeft hij twee banen. Allereerst werkt hij als postbode in dienst van PostNL. Daarnaast werkt hij op de sportredactie van het NHD. Hier is hij verantwoordelijk voor het bijhouden van het overzicht van één bepaalde voetbalcompetitie. In de toekomst zal hij meer stukken gaan schrijven en interviews afnemen. Zijn hobby’s lopen erg uiteen. Van een fascinatie voor Japan tot alles wat met sport te maken heeft. Hij heeft een brede interesse voor allerlei zaken en onderwerpen. Op dit moment is hij druk bezig met de verslaggeving van lokaal nieuws uit Hilversum. Veel ervaring met het schrijven van nieuws artikelen heeft hij nog niet. In het schrijven van verslagen is hij wel bekwaam. Hij vindt het vooral interessant om zich te verdiepen in onderwerpen waar hij over schrijft.